Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda nepodporí súkromnú Vysokú školu filmovej tvorby a multimédií

Na snímke minister školstva SR Dušan Čaplovič Foto: TASR/Martin Baumann

Minister školstva Dušan Čaplovič už pri nástupe do funkcie avizoval, že nepodpíše vznik ani jednej súkromnej školy.

Bratislava 19. februára (TASR) - Na Slovensku nevznikne nová súkromná vysoká škola s názvom Vysoká škola filmovej tvorby a multimédií. Vláda jej dnes dala na návrh ministerstva školstva červenú.

Kabinet nepovolil vznik školy už v roku 2012. Žiadosť o štátny súhlas na oprávnenie pôsobiť ako súkromná vysoká škola na ministerstvo školstva vlani v máji opätovne podala právnická osoba Akadémia filmovej tvorby a multimédií, n. o., so sídlom v Bratislave.

Rezort požiadal o stanovisko Akreditačnú komisiu, ktorá dohliada na kvalitu vysokých škôl. "Akreditačná komisia v súlade so zákonom posúdila žiadosť, nesúhlasí s udelením štátneho súhlasu súkromnej vysokej škole," píše sa v prekladacej správe k návrhu. Komisia odporučila ministerstvu školstva zamietnuť žiadosť v oboch študijných programoch, a to animovaná tvorba a multimédiá a grafický dizajn, "lebo neutvára dostačujúce predpoklady na udržanie spôsobilosti a na udeľovanie príslušného vysokoškolského titulu".

Podľa zákona o vysokých školách vláda štátny súhlas neudelí, ak Akreditačná komisia vydala nesúhlasné stanovisko ku každému z predložených študijných programov, píše sa v návrhu ministerstva. Rezort školstva tak vláde navrhol neudeliť štátny súhlas.

Minister školstva už pri nástupe do funkcie avizoval, že nepodpíše vznik ani jednej súkromnej školy. V lete 2012 však vláda na jeho návrh odsúhlasila vznik trinástej súkromnej vysokej školy na Slovensku s názvom Vysoká škola Goethe uni Bratislava. Zelenú sa jej Čaplovič podľa vlastných slov rozhodol dať preto, že škola má väzbu na nemeckú univerzitu a je kvalitná. V júli 2012 naopak vláda nepovolila vznik Vysokej škole ekonómie a podnikania.