Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda pripraví nový zákon o informačných technológiach verejnej správy

Na archívnej snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico, podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini , ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, štátny tajomník Ministerstva financií SR Radko Kuruc, minister hospodárstva SR Peter Žiga a štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Anton Stredák. Foto: TASR - Michal Svítok

Minister financií Peter Kažimír by mal predložiť samotný návrh zákona do konca marca 2017.

Bratislava 18. mája (TASR) – Vývoj v oblasti informačných technológií aj zmeny vo vnímaní a stave informatizácie verejnej správy na Slovensku sú jedným z dôvodov, pre ktorý chce vláda meniť zákon. Na svojom dnešnom zasadnutí schválila legislatívny zámer zákona o výkone správy v oblasti informačných technológií verejnej správy. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) má predložiť návrh zákona na rokovanie do konca marca 2017.

Rezort financií v materiáli konštatuje, že platná právna úprava bola prijatá v roku 2006 a z filozofického hľadiska a z hľadiska prístupu k regulácii v tejto oblasti nebola zásadným spôsobom zmenená. Stále reguluje primárne informačné systémy verejnej správy (ISVS), ale nie aj ostatné súčasti informačných technológií verejnej správy (ITVS).

„Revízia ustanovení platnej právnej úpravy je potrebná aj s ohľadom na vývoj v oblasti informačných technológií, ale aj s ohľadom na zmeny vo vnímaní a v stave realizácie informatizácie verejnej správy na Slovensku. Vzhľadom na to, že návrh prináša systémovú zmenu, navrhuje sa ju realizovať prijatím nového zákona v tejto oblasti, ktorý nahradí doterajšiu úpravu zákona o ISVS," uvádza sa v predkladacej správe k zámeru.

Návrh zákona o výkone správy v oblasti ITVS má ustanoviť komplexnú právnu úpravu správy ITVS tak, aby v nej boli jednotným spôsobom pokryté všetky oblasti vedenia a riadenia. A to od fázy plánovania a organizácie cez obstaranie a implementáciu, prevádzku, servis a podporu až po monitoring a hodnotenie. "Nadväzne na to je cieľom návrhu zákona ustanoviť jednotný spôsob plnenia povinností pri výkone všetkých fáz riadenia v správe ITVS," dopĺňa ministerstvo financií.