Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Vláda sa bude zaoberať pripravovanou návštevou premiéra na Ukrajine

Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

Fica budú sprevádzať ministri zahraničných vecí Miroslav Lajčák, hospodárstva Pavol Pavlis a dopravy Ján Počiatek.

Bratislava 28. januára (TASR) - Vláda sa dnes bude zaoberať pripravovanou návštevou premiéra Roberta Fica na Ukrajine. Tá sa uskutoční na pozvanie jeho náprotivku Arsenija Jaceňuka v piatok 6. februára.

Fica budú sprevádzať ministri zahraničných vecí Miroslav Lajčák, hospodárstva Pavol Pavlis a dopravy Ján Počiatek. Témy rozhovorov budú zamerané na hospodárstvo, energetiku, dopravu, cezhraničnú spoluprácu, ako i regionálnu a európsku agendu. Premiéra v Kyjeve prijme tiež ukrajinský prezident Petro Porošenko a predseda parlamentu Volodymyr Grojsman.

Kabinet by mal dnes prebrať návrh na opätovné otvorenie druhého dôchodkového piliera, ktorý pred týždňom avizoval Fico. Dôvodom tohto kroku sú výhrady k výške prvých dôchodkov z tohto systému. Podľa doteraz známych informácií by k otvoreniu 2. piliera malo prísť v marci alebo apríli, a to na tri až šesť mesiacov. Vláda má parlamentu navrhnúť aj skrátené legislatívne konanie, aby mohol novelu prijať už na svojej prvej tohtoročnej schôdzi.

Slovensko nemá výhrady k textu Medzinárodnej energetickej charty. Vyplýva to zo stanoviska ministerstva hospodárstva, ktoré jeho návrh predložilo na dnešné rokovanie. "Hlavným dôvodom na modernizáciu charty boli nové skutočnosti a výzvy, ktorým čelí sektor energetiky začiatkom nového milénia. Pôvodný text obsahuje neaktuálne pojmy a už neexistujúce názvy krajín a dohôd," ozrejmil rezort hospodárstva.

Na programe 144. schôdze je aj informácia o vývoji pohľadávok Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam. Z nej vyplýva, že tie ku koncu minulého roka dlhovali na nezaplatenom poistnom vyše 120,2 milióna eur. Medziročne sa tak ich pohľadávky zvýšili takmer o 34 miliónov eur.