Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Vláda zhodnotí 10 rokov členstva Slovenska v Európskej únii

Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister financií Peter Kažimír, predseda vlády SR Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák a splnomocnenec vlády SR pre investície Ľubomír Vážny. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministri majú na programe 105. schôdze aj správu o spoluorganizovaní 27. svetovej zimnej univerziády 2015 - Granada - Štrbské Pleso - Osrblie.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Vláda dnes zhodnotí 10-ročné členstvo Slovenska v Európskej únii. Obsiahlu správu vypracovalo ministerstvo zahraničných vecí (MZV).

Okrem pozitív, ktoré eurointegrácia priniesla, neobišlo MZV ani negatíva. Zároveň načrtlo priority, na ktoré by sa Slovensko v ďalšom období malo zamerať. Týka sa to napríklad čerpania eurofondov, zvyšovania energetickej bezpečnosti, konkurencieschopnosti priemyslu, zlepšenia schopnosti presadzovať svoje pozície či riešenia nezamestnanosti.

Ministri majú na programe 105. schôdze aj správu o spoluorganizovaní 27. svetovej zimnej univerziády 2015 - Granada - Štrbské Pleso - Osrblie. Na Slovensku by mali na budúci rok súťažiť študenti z celého sveta v bežeckom lyžovaní, severskej kombinácii, skokoch na lyžiach a biatlone. V rozpočte však nie je krytých 421.000 eur, ktoré potrebuje SR na organizáciu hier. Podľa návrhu uznesenia preto chce dať vláda ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi za úlohu, aby rokoval so šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom o zabezpečení týchto prostriedkov.

Minister životného prostredia Peter Žiga si splnil svoju každoročnú povinnosť a na rokovanie predložil informáciu o stave monitorovania geologických faktorov životného prostredia.

Merania vlani ukázali najväčšie pohyby svahov vo Varhaňovciach a Nižnej Myšli. Pretrváva aj aktivita handlovského zosuvu priamo nad významnou cestou spájajúcou Žiar nad Hronom a Handlovú. Minulý rok bolo nahlásených 19 novovzniknutých zosuvov, najnebezpečnejšia situácia je v Brusne, Kraľovanoch, Veľkej Lehôtke a Hradci. Tie boli podľa správy zaradené prednostne na inžinierskogeologický prieskum, sanáciu a monitorovanie.

Kabinet prerokuje aj návrh ministerstva obrany na nepeňažný vklad do základného imania akciovej spoločnosti Letecké opravovne Trenčín. Akcionárom je SR, v ktorej mene koná ministerstvo obrany. Predmetom vkladu sú pozemky v hodnote 218.291 eura. Cieľom akcionára je zvýšiť svoj majetok formou vyplatenia dividend, resp. vlastníctva vyššieho počtu akcií.