Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Vláda zrušila štatút splnomocnenca pre ochranu slobody vierovyznania

Na snímke vľavo premiér SR Robert Fico a poslanec NRSR Erik Kaliňák (obaja Smer-SD) prichádzajú na 4. schôdzu vlády SR 13. novembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Bauman

Zrušenie štatútu skritizovala šéfka Kresťanskej únie a poslankyňa parlamentu Anna Záborská, ktorá funkciu v minulosti zastávala.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Vláda zrušila štatút splnomocnenca pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Rozhodla o tom na pondelkovom rokovaní.

"Vláda nepovažuje naďalej za opodstatnené a efektívne zachovanie agendy a pôsobnosti splnomocnenca vyplývajúcej zo štatútu v rámci štruktúr Úradu vlády SR," priblížila.



Zrušenie štatútu skritizovala šéfka Kresťanskej únie a poslankyňa parlamentu Anna Záborská, ktorá funkciu v minulosti zastávala. "Argumenty a dôvody vlády pre toto rozhodnutie stoja na vode a sú v príkrom rozpore s realitou. Označiť úrad, jeho význam a prácu za neopodstatnený je v kontexte svetového diania zarážajúce," dodala.

S rozhodnutím vlády nesúhlasí ani KDH. "V čase, keď vo svete narastá násilie voči kresťanom a iným náboženským skupinám, je ochrana slobody náboženského vyznania a presvedčenia dôležitejšia ako kedykoľvek predtým," skonštatovala europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH). Člen parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Marián Čaučík (KDH) bude od vlády požadovať koncepciu toho, ako bude SR v medzinárodnom kontexte participovať na ochrane prenasledovaných kresťanov a iných náboženských skupín.