Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Platy ústavných činiteľov sa budú opäť zmrazovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/Andrej Galica

Tento krok má pomôcť postupnému znižovaniu deficitu a dosiahnutiu vyrovnaného rozpočtu.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Platy ústavných činiteľov majú zostať zmrazené aj v roku 2018. Vláda v stredu odobrila novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov a parlamentu navrhuje, aby ju prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. V roku 2018 by tak mal štát ušetriť 4,1 milióna eur. Tento krok má pomôcť postupnému znižovaniu deficitu a dosiahnutiu vyrovnaného rozpočtu.

Zrýchlený režim kabinet zdôvodňuje tým, že by štátu hrozili značné hospodárske škody. Ak parlament iniciatívu podporí, platy poslancov, prezidenta, členov vlády, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu, vedúcich ústredných orgánov štátnej správy, riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, komisára pre deti, komisára pre osoby so zdravotným postihnutím či členov Rady pre štátnu službu ostanú na úrovni roku 2017. Výnimku zo zmrazovania majú mať sudcovia, predseda Súdnej rady SR, generálny prokurátor a prokurátori.

Na zmrazení platov sa koaliční lídri dohodli minulý týždeň. "Smer-SD už v roku 2008 ako prvý prišiel s touto iniciatívou a ani v súčasnosti nevidíme dôvod na tom niečo meniť," uviedol pre TASR tlačový odbor úradu vlády.

Poslanci Národnej rady SR majú v súčasnosti v hrubom plat 1961 eur, ku ktorému sa pripočítavajú ešte paušálne náhrady. Poslanci z Bratislavského kraja dostávajú 1385 eur, z ostatných krajov 1615 eur. Bratislavskí poslanci tak majú dohromady 3346 eur, mimobratislavskí 3576 eur. Predseda parlamentu, jeho podpredsedovia, šéfovia výborov a ich podpredsedovia poberajú aj funkčné príplatky. Ak by si poslanci platy opäť nezmrazili, narástli by približne o tisíc eur.

Plat zákonodarcov je stále na úrovni z roku 2011. Ak si ho majú poslanci zmraziť aj pre budúci rok, musia tak urobiť na najbližšej schôdzi parlamentu, a to v skrátenom režime. Takýto postup koalícia zvolila aj vlani.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vlani argumentoval potrebou pokračovania v konsolidačných opatreniach. Očakával vtedy, že zmrazenie platov usporí 3,5 milióna eur. "My sme zaviedli zmrazovanie platov v roku 2008 a musíme tak urobiť aj v roku 2017," hovoril pred rokom premiér.

Opozícia chcela v roku 2016 so zmrazovaním platov poslancov skončiť. Navrhovala zmenu, vďaka ktorej by každoročne nemuseli poslanci pristupovať k zmrazeniu, ale platy by ani výrazne neporástli. Dosiahnuť to chceli znížením paušálnych náhrad zákonodarcov a ich zdaňovaním. S tým však opozícia neuspela.

Od platov poslancov sa odvíja aj plat prezidenta SR, členov vlády, riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, ale aj napríklad komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.