Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vláda súhlasí s dohodou EÚ a Kanady o strategickom partnerstve

Na archívnej snímke zľava podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos, podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír, predseda vlády SR Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši a podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Foto: TASR - Marko Erd

K dohode ešte musí vysloviť súhlas Národná rada SR, následne môže prezident SR dohodu ratifikovať.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Slovenská vláda súhlasí s uzatvorením Dohody o strategickom partnerstve (SPA) medzi EÚ a jej členskými štátmi na jednej strane a Kanadou na strane druhej. Ministri sa na tom dohodli na utorkovom (6. 11.) výjazdovom rokovaní vlády v Skalici. K dohode ešte musí vysloviť súhlas Národná rada SR, následne môže prezident SR dohodu ratifikovať.

Cieľom dohody je podľa predkladacej správy predovšetkým posilnenie súdržnosti v rozvoji vzájomnej spolupráce medzi Kanadou a členskými štátmi EÚ. Dohodou sa má ďalej zintenzívniť politický dialóg, ktorý má využívať pravidelné konzultačné mechanizmy. Podľa vlády je dohoda v súlade so zahraničnopolitickými záujmami Slovenska aj s jeho medzinárodnými záväzkami.

Dohoda bola EÚ podpísaná už v októbri 2016 spolu s Komplexnou hospodárskou a obchodnou dohodou (CETA) medzi Kanadou a EÚ. S uzatvorením dohody CETA vláda súhlasila už vo februári, zasekla sa však v parlamente. Hospodársky výbor v máji prerušil rokovanie o dohode pre pochybnosti o správnosti formulácie výhrad SR k niektorým činnostiam, konkrétne k ťažobnej činnosti.