Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Vládna podpora ekologickému LPG je správny krok

Foto: Združenie LPG spoločností

Združenie LPG spoločností: Autá na LPG si zaslúžia podporu, šetria životné prostredie.

Bratislava 21. novembra (OTS) - Združenie LPG spoločností víta schválený materiál vlády, ktorý počíta s podporu ekologickým alternatívnym palivám vrátane LPG. „Myslíme si, že štát by mal, okrem daňových úľav, dotovať, podobne ako elektrický pohon, aj prerábky a nové autá na LPG. Len tak je reálne dosiahnuť náš záväzok voči Európskej únii,“ hovorí predseda predstavenstva spoločnosti Probugas Ing. Marián Smik. Ing. Peter Polák, konateľ spoločnosti Flaga: „Veľmi pozitívne vnímame návrh Ministerstva financií zaťažiť LPG vozidlá pri registrácii len polovičnou daňou oproti bežným palivám. Určite je to krok správnym smerom. Dnes by sme potrebovali tiež motivovať vodičov, aby si autá prerobili na duálny pohon a vyriešiť usmernenia týkajúce parkovania v podzemných garážach. Za posledných 16 rokov nevieme v EÚ o žiadnom probléme s mimovoľným únikom LPG z auto nádrže.“

LPG je najrozšírenejšie slovenské ekologické autopalivo
K 30. 9. 2016 bolo na Slovensku spomedzi približne 2,1 mil. registrovaných osobných áut, 42 000 osobných áut na LPG, necelých 2 000 áut na CNG a menej ako 200 áut na elektrinu. Slovensko sa prihlásilo k záväzku voči Európskej únii, že vypracuje národný politický rámec na zavádzanie alternatívnych palív v doprave (LPG, CNG, LNG, elektrina, vodík...), v rámci ktorého do roku 2020 bude na Slovensku jazdiť 10% áut na obnoviteľný pohon. Alternatívne palivá sú nevyhnutné pre postupnú elimináciu emisií v doprave ako kľúčového cieľa stratégie Európa 2020.

Myslíme si, že bez podpory najrozšírenejšej ekologickej alternatívy, ktorou je LPG, bude razatné zvýšenie podielu alternatívnych palív v doprave prakticky nereálne,“ konštatuje Ing. Marián Smik. „Nízke ceny štandardných pohonných hmôt neprajú úplne novým alternatívnym palivám. Slabé rozšírenie iných alternatívnych pohonov ako LPG, ich pretrvávajúce nevýhody a z toho vyplývajúce neexistujúce pokrytie čerpacími stanicami zároveň nedáva do budúcnosti žiadnu nádej, že by sa to malo čoskoro zmeniť,“ dodáva Ing. Peter Polák.

LPG je lacné a neprodukuje smog ani oxidy dusíka
LPG, ktoré je vedľajším neoddeliteľným produktom pri ťažbe a spracovaní ropy je oproti benzínu a nafte k životnému prostrediu omnoho šetrnejšie, keď neprodukuje takmer žiaden smog ani oxidy dusíka. Jeho nespornou výhodou pre motoristov je tiež polovičná cena v porovnaní s benzínom, nízka cena prerábky a dlhý dojazd automobilov s LPG.