Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Vládny návrh zákona o hnojivách prešiel do druhého čítania

Bez popisu Foto: TASR/Roman Hanc

V dôvodovej správe vládneho návrhu zákona o hnojivách to uviedlo ministerstvo pôdohospodárstva.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Administratívna práca podnikateľov v pôdohospodárstve v oblasti hnojív sa má zjednodušiť. Má sa zabezpečiť aj jednotný čas na spracovanie adminstratívnych úkonov za predchádzajúci kalendárny rok. V dôvodovej správe vládneho návrhu zákona o hnojivách to uviedlo ministerstvo pôdohospodárstva. Parlament dnes poslal návrh zákona do druhého čítania.

Právna norma by mala nadobudnúť účinnosť od 1. novembra tohto roka. "Pri kontrolnej činnosti v teréne sa zjednoduší posudzovanie skutkového stavu pri aplikácii a skladovaní hnojív. Spracovanie evidencie predkladanej k administratívnej kontrole bude termínované, čo umožní úplnosť a sprehľadnenie kontrolnej činnosti vykonávanej Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym v Bratislave," priblížil agrorezort, ktorý na rokovanie parlamentu návrh zákona predložil.

Návrh novely zákona sa podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR predkladá aj z dôvodu úpravy správnych aplikačných postupov tak, aby neprišlo k bodovému znečisteniu pôdy a aby sa predišlo možnej kontaminácii podzemných vôd s následným vstupom nežiaducich látok do potravinového reťazca a s tým súvisiacej úpravy ustanovení legislatívneho postupu pri povoľovaní, aplikácii a skladovaní sekundárnych zdrojov živín a kompostov.

"Požiadavka predložiť podmienky hospodárenia v tzv. zraniteľných oblastiach do zákona o hnojivách vyplynula zo záverov hodnotenia stavu implementácie dusičnanovej smernice na Slovensku zástupcami Európskej komisie, ktorá vyhodnotila stav ako neprijateľný a požiadala slovenské orgány o prijatie nápravy. Predložený návrh podmienok hospodárenia v zraniteľných oblastiach zohľadňuje odporúčania a požiadavky Európskej komisie," dodalo MPRV.