Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Vládny špeciál z Nice priviezol 36 Slovákov a jednu Češku

Slovenský špeciál priviezol 16. júla 2016 z francúzskeho mesta Nice, kde zabíjal vodič nákladného auta počas osláv Dňa dobytia Bastily, na Slovensko 37 občanov. Z toho 36 Slovákov a jednu občianku Českej republiky. Na snímke občania sa vítajú z príbuznými na bratislavskom letisku. Foto: TASR- Vladimír Benko/MVSR

Zastupiteľský úrad vyslal do Nice konzulárnych pracovníkov, ktorí pomôžu s organizáciou odletu.

Bratislava 16. júla (TASR) - Slovenský špeciál priviezol dnes z francúzskeho mesta Nice, kde zabíjal vodič nákladného auta počas osláv Dňa dobytia Bastily, na Slovensko 37 občanov. Z toho 36 Slovákov a jednu občianku Českej republiky.

VIDEO: Vládny špeciál priviezol z francúzskeho Nice 36 Slovákov a jednu Češku


"Nechceli sme tam už zostať. Je tam mrazivá atmosféra, promenáda je zatvorená, ľudia vyháňaní z pláže," povedala po prílete na Bratislavské letisko Katarína z Bernolákova, ktorá bola s rodinou asi niekoľko metrov od miesta útoku. "Našťastie sme už boli na hotelovom balkóne. Až na druhý deň nám to začalo dopínať," doplnila.

VIDEO: Slovenka, ktorá priletela z Nice: Je tam mrazivá atmosféra, všetko je zatvorené


Aj podľa ďalšej cestujúcej je Nice momentálne prázdne mesto. "Ľudia sú uplakaní," poznamenala. Zároveň ocenila vysokú úroveň a rýchlu registráciu, vďaka ktorej sa dostala z Nice do Bratislavy. Medzi privezenými bola aj študentka, ktorá si zaspomínala na deň v škole po útoku. "Chýbalo niekoľko študentov, bola tam ťažká atmosféra, mali sme minútu ticha," opísala médiám.

"Žijeme v Európe, ktorá je iná, ako bola pred 10 či 20 rokmi," povedal Peter, ktorý pracuje vo Francúzsku a plánuje sa tam čo najskôr vrátiť. Francúzsko jeho rodine totiž podľa jeho slov môže dať viac ako Slovensko.

VIDEO: Slovák žijúci v Nice: Turistov v Nice bude menej


Špeciál do Nice vyslalo ministerstvo vnútra po útoku, ku ktorému došlo počas sviatku Dňa dobytia Bastily. Do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj, tam vrazil vodič nákladného auta a usmrtil tak najmenej 84 ľudí, desiatky ďalších sú zranené a niektorí v kritickom stave. K útoku došlo na rušnej Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí, vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov.