Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Vlastníci lesov a pôdy zvolali diskusiu o zonácii NP Malá Fatra

Na snímke pohľad z vrchu Suchý s krížom. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na zasadnutí navrhli členovia rady diskusiu o súčasnom návrhu zonácie NP Malá Fatra a o tom, ako sa do neho zapracovali pripomienky dotknutých subjektov - najmä vlastníkov lesov zaradených do zón.

Varín 18. decembra (TASR) - Zástupcovia Partnerstva pre Prírodný park Krivánska Malá Fatra iniciovali mimoriadne zasadnutie Rady Národného parku (NP) Malá Fatra. V sídle Správy NP Malá Fatra vo Varíne na ňom zvolali súkromní vlastníci lesov a pôdy z Terchovskej doliny, dolného Turca a dolnej Oravy v pondelok diskusiu o zonácii. TASR o tom informoval predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Milan Ovseník.

Niektorí členovia Rady NP Malá Fatra poukázali v spoločnom vyhlásení na nelegitímnosť zvolania pondelkového mimoriadneho zasadnutia Rady NP Malá Fatra. "Zvolanie mimoriadneho zasadnutia zaskočilo viacerých členov rady a znemožnilo im účasť na rokovaní. Nebolo zvolané v súlade s platným rokovacím poriadkom a štatútom. Diskutovanie o dôležitých témach, ktoré priamo súvisia s fungovaním NP Malá Fatra a majú dosah na región, sú dôležitou a legitímnou súčasťou činnosti Rady NP. Je však dôležité, aby diskusie rešpektovali dohodnuté pravidlá a rokovací poriadok," uviedli vo vyhlásení.

Na zasadnutí navrhli členovia rady diskusiu o súčasnom návrhu zonácie NP Malá Fatra a o tom, ako sa do neho zapracovali pripomienky dotknutých subjektov - najmä vlastníkov lesov zaradených do zón. Iniciátorov zasadnutia zaujímajú aj výsledky štúdie spracovanej Národným lesníckym centrom k majetkovým ujmám.

Informovať sa chceli aj o zapracovaní pripomienok obcí k preklasifikovaniu hospodárskych lesov na lesy ochranné alebo osobitného určenia, ktoré nie sú predmetom dane z pozemkov. Diskutovať chcú tiež o tom, či je návrh zonácie v súlade s územnými plánmi dotknutých samospráv a regiónu, a kto vyhodnocoval súlad návrhu zonácie s ich územnými plánmi, informovali v pozvánke na zasadnutie.

"Apelujeme na vytvorenie možností profesionálnej a odbornej pracovnej kontinuity pôsobenia Rady NP Malá Fatra v medziach platnej legislatívy a dohodnutých pravidiel. Za účelom hľadania riešení, založených na diskusii, faktoch a odborných podkladoch či na identifikácii vzájomných prienikov," vyzvali vo vyhlásení niektorí členovia Rady NP Malá Fatra, ktorí nesúhlasia s jej zvolaním.

Riaditeľka Správy NP Malá Fatra Gabriela Kalašová sa k téme zonácie vyjadrí po návrate z PN. Správa NP Malá Fatra v novembri uviedla, že rozumejú požiadavkám neštátnych vlastníkov pôdy, uvedomujú si potrebu trpezlivej komunikácie a hľadania vzájomne prijateľného riešenia ich oprávnených záujmov. Ubezpečila, že za posledný rok samostatnej existencie sa usilovali o férovú a transparentnú komunikáciu s vlastníkmi o ich požiadavkách.