Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vlkanová: Rezort obrany vyprevadil vojenských policajtov do misie

Na snímke v pozadí minister obrany SR Peter Gajdoš počas rozlúčky s príslušníkmi Vojenskej polície, ktorí budú v nasledujúcich mesiacoch plniť úlohy v rámci operácie EUNAVFOR MED Sophia II v Odbore výcviku a kynológie v Hronseku 15. decembra 2017. Foto: TASR - Branislav Račko

Minister obrany Peter Gajdoš pripomenul, že ide už o druhú rotáciu do námornej misie v Stredozemnom mori.

Vlkanová 15. decembra (TASR/Teraz.sk) – S príslušníkmi Vojenskej polície, ktorí najbližších šesť mesiacov budú plniť úlohy v rámci operácie EUNAVFOR MED Sophia II., sa v piatok do priestorov Odboru výcviku a kynológie Vojenskej polície Vlkanová prišiel rozlúčiť minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Desať vojenských policajtov dostalo od neho aj "rozkaz" – vrátiť sa domov živí a zdraví.

Ako uviedol minister, ide už o druhú rotáciu do námornej misie v Stredozemnom mori. "Naši vojaci sa zodpovedným spôsobom pripravovali na plnenie úloh nielen doma, ale aj v nemeckom prístave pod nemeckým velením na ich lodi. Verím, že nadviažu na prácu svojich predchodcov a potvrdia, že Slovensko jednoznačne patrí k elite z hľadiska plnenia úloh v operáciách a misiách medzinárodného krízového manažmentu," konštatoval minister.



Na bezpečnosti Európy, EÚ a jej členských štátov Slovenskej republike záleží a aktívne sa podieľa na jej zabezpečení. Zámer pôsobiť v tzv. boarding teame na lodi pod nemeckým velením Slovensko deklarovalo ešte počas neformálneho stretnutia ministrov obrany EÚ v Bratislave, počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

"Cieľom operácie je zastaviť pašovanie ľudí z afrických štátov do Európy v súvislosti s migračnou krízou, obchodovanie s ľuďmi, drogami, zbraňami. Finančným príspevkom sa podieľame na zabezpečení prípravy pobrežnej stráže líbyjských ozbrojených síl, aby sme dosiahli bezpečnosť v tomto regióne," zdôraznil šéf rezortu obrany.

Na otázku TASR, aké má referencie o pôsobení našich vojakov v zahraničných misiách, Gajdoš reagoval: "Úlohy si plnia vysoko zodpovedným spôsobom. Som hrdý na našich vojakov, sú s nimi nadmieru spokojní." Platí to i v prípade operácií v Afganistane či Bosne a Hercegovine.