Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Členovia národnostných menšín odmietli zámer konceptu KULTMINOR

Na archívnej snímke splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky. Foto: TASR - Dano Veselský

Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky pripomenul, že už na predchádzajúcom zasadnutí výboru jeho členovia vyslovili obavu v súvislosti so zámerom širšie koncipovaného fondu.

Bratislava 25. mája (TASR) – Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny (VNMES) opätovne odmietol zámer fúzie súčasného Fondu pre kultúry národnostných menšín (KULTMINOR) s dotačným programom Kultúra znevýhodnených skupín Ministerstva kultúry (MK) SR. Na pondelkovom (24. 5.) zasadnutí upozornili členovia výboru na rozpor zámeru s pripravovanou legislatívou, ktorá má upravovať postavenie národnostných menšín.

Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky pripomenul, že už na predchádzajúcom zasadnutí výboru jeho členovia vyslovili obavu v súvislosti s prezentovaným zámerom širšie koncipovaného fondu. MK v stanovisku, ktoré si výbor požiadal, argumentovalo tým, že spojenie by prostredníctvom obsahovej blízkosti a pre menšinové zameranie dotačných programov mohlo byť pokračovaním úspešnej kultúrnej politiky, resp. uplatňovaním tzv. princípu predĺženej ruky. Ten spočíva v zriaďovaní nezávislých verejnoprávnych dotačných fondov.

"Členov výboru stanovisko ministerstva kultúry nepresvedčilo," informoval Bukovszky. "V pripravenom uznesení konštatujú, že odmietajú tento zámer pre zásadný rozpor v kontexte legislatívneho zámeru zákona o postavení národnostných menšín, ktorý sa pripravuje aj na základe Programového vyhlásenia vlády SR," spresnil.

Zámer transformácie súčasného Fondu na podporu kultúry národnostných menšín na širšie koncipovaný fond, ktorý by mal implementovať aj súčasný grantový program "Kultúra znevýhodnených skupín", oznámil rezort pri predstavení strategického materiálu Reforma pre udržateľný rozvoj kultúry a kreatívneho priemyslu. Dokument o reformných plánoch, ktorý má predstavovať kompas pre rozvoj kultúry a kreatívneho priemyslu na najbližšie roky, definuje päť zásadných oblastí pre kvalitatívnu zmenu. Na ich realizáciu autori materiálu predpokladajú potrebnú investíciu vo výške viac ako 246 miliónov eur.