Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vnútro predložilo zákon o Vojenskom spravodajstve a premenovaní SIS

Minister vnútra Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenská informačná služba by sa mala po viac ako dvoch desiatkach rokov pôsobenia premenovať na Úrad civilného spravodajstva (ÚCS).

Bratislava 3. marca (TASR) – Slovenská informačná služba by sa mala po viac ako dvoch desiatkach rokov pôsobenia premenovať na Úrad civilného spravodajstva (ÚCS). Predpokladá to návrh zákona o Úrade civilného spravodajstva a Vojenskom spravodajstve, ktorý predložilo ministerstvo vnútra do medzirezortného pripomienkového konania.

S reformou tajných služieb prichádza vláda v záverečnom roku pôsobenia. Návrh neprináša zlúčenie civilnej a vojenskej služby do jedného úradu. Služby však spája pod spoločný zákon. Pripraviť zmeny vo fungovaní a organizácii spravodajských služieb si vláda predsavzala vo svojom programovom vyhlásení z mája 2012, kde sa zaviazala prijať účinnejšie mechanizmy ich kontroly.

Zmenu názvu Slovenskej informačnej služby rezort ministra Roberta Kaliňáka odôvodňuje jeho zastaranosťou. „V súčasnosti používaný názov už v plnej miere nepokrýva obsahové zameranie celého spravodajstva a nesleduje najnovšie európske trendy v tejto oblasti,“ píše sa v dôvodovej správe.

V súčasnosti platné zákony o SIS a Vojenskom spravodajstve sú historicky prekonané a nevyhovujú potrebám zabezpečenia efektívnej a účinnej obrany a ochrany bezpečnosti Slovenska, uvádza rezort v materiáli. Návrh reaguje na potrebu zvýšenia podielu spravodajských služieb v boji s organizovaným zločinom a ďalšími negatívnymi javmi. Prináša nástroje spravodajského pôsobenia v boji s medzinárodným terorizmom.

Riaditeľa ÚCS by mal, tak ako je to dnes pri SIS, vymenovať prezident na návrh vlády. Za výkon funkcie a plnenie úloh sa má zodpovedať priamo predsedovi vlády. Prezident má menovať aj riaditeľa Vojenského spravodajstva na návrh ministra obrany. Šéf rezortu obrany bude disponovať právomocou riadiť Vojenské spravodajstvo.

Vláda už po novom nemá schvaľovať štatút jednotlivých spravodajských služieb, ale Program štátneho spravodajstva, a to na obdobie štyroch rokov. Program má predstavovať stratégiu vlády v tejto oblasti. Riaditeľ ÚCS a minister obrany budú mať povinnosť raz ročne predložiť odpočet jeho vykonávania.

Návrh podľa predkladateľov vytvára nový systém kontroly činnosti spravodajských služieb a výrazne posilňuje postavenie osobitných výborov Národnej rady SR. Tie by mali mať právomoc kontrolovať už nielen legálnosť krokov spravodajských služieb, ale aj efektivitu a hospodárnosť ich práce.

Riaditeľ ÚCS a minister obrany by mali byť povinní najmenej raz ročne predkladať osobitnému kontrolnému výboru parlamentu správu o činnosti služieb. Na požiadanie budú mať povinnosť predložiť výboru ustanovené dokumenty ako Program štátneho spravodajstva, organizačný poriadok, vnútorné predpisy, či podklady o hospodárení.

Parlamentná kontrola by mala mať tiež oprávnenie požadovať vysvetlenie v prípadoch podozrenia z nezákonného obmedzovania základných práv a slobôd spravodajskými službami. Riaditeľ ÚCS a minister obrany budú povinní poskytnúť vysvetlenie v primeranej lehote. Členovia osobitných parlamentných výborov majú mať po novom právo vstupu do chránených objektov spravodajskej služby za určených podmienok.