Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vo francúzskych Alpách zahynula pod lavínou mladá Slovenka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa záchranárov v čase výstupu spadla v oblasti Mount Maudit (Prekliata hora), čo sa mohlo trojici stať osudným.

Bratislava/Paríž 18. augusta (Teraz.sk) - Slovenka vo veku 32 rokov a Britka poľského pôvodu sa v utorok spolu s horským vodcom rozhodli vystúpiť na najvyššiu horu v Alpách. Podľa záchranárov v čase ich výstupu spadla lavína v oblasti Mount Maudit (Prekliata hora) lavína, čo sa im zrejme stalo osudným. Informoval o tom portál topky.sk.

V stredu večer sa trojica mala vrátiť do strediska Chamonix. Nakoľko sa tak nestalo, záchranári po nich vyhlásili pátranie. Podľa francúzskych médií telá mladej Slovenky a Britky našli ešte v stredu po štyroch hodinách pátrania. Nebohého nemeckého vodcu, ktorý mal oblasť dobre poznať, objavili až dnes ráno.

"Skupinu strhla lavína sérakov, čiže veľkých kusov ľadu," uviedol predstaviteľ záchranárov pre spravodajský portál FranceTVinfo.

Ako informovala TA3, lavínové riziko avizované nebolo, hoci v oblasti Mont Blanc je toto riziko značné. Príčiny nešťastia sa stále vyšetrujú.

Trojica zahynula len niekoľko dní po sérii smrteľných nehôd vo francúzskych Alpách. Ich obeťami sa stali minulý víkend skokan v kombinéze wingsuit, dvaja skalolezci, inštruktor letu na rogale a paraglajdista. Vo francúzskych Alpách totiž vrcholí turistická sezóna a dovolenkári sa nahrnuli do horského masívu, pripomenul portál Telegraph.co.uk.