Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vo väzení v Hrnčiarovciach nad Parnou odsúdení už roky volia najviac

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V sobotňajších prezidentských voľbách tam dosiahla volebná účasť až 36 percent, keď celková účasť vo všetkých slovenských väzniciach plus vo väzenskej nemocnici v Trenčíne bola len 17 percent.

Bratislava 18. marca (TASR) - Najvyššia volebná účasť zo všetkých 17 slovenských väzení, a to už minimálne v tretích prezidentských voľbách za sebou, bola v Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) v Hrnčiarovciach nad Parnou.

V sobotňajších (16. 3.) prezidentských voľbách tam dosiahla volebná účasť až 36 percent, keď celková účasť vo všetkých slovenských väzniciach plus vo väzenskej nemocnici v Trenčíne bola len 17 percent.

V predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2014 bola v Hrnčiarovciach nad Parnou v prvom kole účasť 66,96 percenta a v druhom kole až 80,88 percenta. Pritom celková účasť vo väzeniach bola v roku 2014 v prvom kole len 29,39 a v druhom kole 32,42 percenta.

Väzni z tohto ústavu s rovnakou vážnosťou pristúpili k volebným urnám už aj v prezidentských voľbách v roku 2009. Vtedy tam bola na slovenské pomery v prvom kole rekordná 91,41-percentná účasť a v druhom kole tam odvolilo dokonca až 93,56 percenta zo všetkých odsúdených, ktorí mali právo voliť. Pritom v prvom kole v roku 2009 bola celková účasť väzňov na prezidentských voľbách v porovnaní s Hrnčiarovcami len 58,64 percenta a v druhom kole zase 59,36 percenta.

V súčasnosti sa v tomto ústave nachádza 1273 právoplatne odsúdených.

Celkovo však záujem väzňov o prezidentské voľby napriek vidine udelenia prezidentskej amnestie dlhodobo klesá. Vidno to z uvedených údajov, keď napríklad v prezidentských voľbách v roku 2004 bola v druhom kole účasť takmer 85 percent. Pritom účasť na prezidentských voľbách je u väzňov vždy najvyššia v porovnaní s inými typmi volieb, napríklad eurovoľbami či komunálnymi voľbami.