Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Vo veci bojových plemien sa nesmieme unáhliť, myslí si T. Rosová

Foto: TASR/Michal Svítok

Rezort pôdohospodárstva už informoval, že plánuje túto jeseň sprísniť zákon o držaní bojových plemien psov.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Opozičná SDKÚ-DS bude presadzovať také riešenie zmeny legislatívy vo veci chovu zvierat, ktoré nebude šité horúcou ihlou. Uviedla to poslankyňa NR SR za SDKÚ-DS Tatiana Rosová, podľa ktorej sa nemá prijať niečo, čo sa bude musieť o dva mesiace znova meniť.

"Pár dní po tragédiách v dôsledku útokov psov na človeka sa v médiách množia správy o podobných udalostiach. Je pochopiteľné, že sa verejnosť dovoláva riešenia. Množia sa však recepty, ktoré sú šité horúcou ihlou, kontroverzné alebo nevykonateľné," upozornila Rosová. Podľa jej slov je povinnosťou politikov nájsť opatrenia, ktoré ochránia životy a zdravie ľudí.

"Cestou k tomu však nie sú preteky v radikálnosti nápadov, ale seriózna práca založená na odborných znalostiach a skúsenostiach," tvrdí politička, ktorá má v strane na starosti legislatívu týkajúcu sa zvierat. Podľa nej je otázka chovu agresívnych plemien súčasťou komplexu potrebných riešení v tejto agende a súvisí aj s prípravou samostatného zákona o ochrane zvierat.

Rosová tiež v stanovisku pripomenula existenciu dohody zo začiatku tohto roka, že na pôde ministerstva pôdohospodárstva vznikne k téme úpravy zvieracej legislatívy pracovná skupina zo zástupcov veterinárnej správy, ministerstva pôdohospodárstva, NR SR, samospráv a združení na ochranu zvierat. "Je čas, aby táto skupina začala reálne fungovať a predložila do legislatívneho procesu seriózne návrhy, týkajúce sa aj tejto veci," dodala poslankyňa, ktorá už písomne oslovila uvedené organizácie.

Rezort pôdohospodárstva už informoval, že plánuje túto jeseň sprísniť zákon o držaní bojových plemien psov. "Chov takýchto zvierat bude musieť byť schválený, chovateľ bude musieť zabezpečiť, aby takéto zvieratá nemohli uniknúť a budú musieť byť pod stálou kontrolou, zároveň chovateľ bude musieť byť odborne spôsobilý a zvieratá budú pod veterinárnou kontrolou. Samozrejme, toto je len počiatočná myšlienka, zákon bude oveľa prísnejší," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu pôdohospodárstva Magda Tóth Želeňáková.

Ministerstvo informovalo o pripravovanej zmene v kontexte množiacich sa informácií o útokoch psov na človeka. V nedeľu (19.8.) útok pitbula neprežila žena z obce Sucháň, 15. augusta zase trojica psov pohryzla 39-ročného fotografa, ktorý utrpel početné zranenia vrátane odhryznutia ucha.