Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Slovensko

Vo veku 76 rokov zomrel hovorca Pravoslávnej cirkvi Milan Gerka

Na archívnej snímke Milan Gerka. Foto: TASR – Maroš Černý

Milan Gerka sa narodil 6. januára 1945 v obci Ortuťová v okrese Bardejov. Svoju vedeckú činnosť započal ukončením magisterského štúdia v roku 1965.

Prešov 4. novembra (TASR) - Vo veku 76 rokov zomrel v utorok (2. 11.) tajomník a hovorca Posvätnej synody Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku Milan Gerka. V minulosti bol dekanom Pravoslávnej bohosloveckej fakulty (PBF) v Prešove a v súčasnosti pôsobil ako rektor Pravoslávneho kňazského seminára (PKS) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

Podľa jej slov sa do života svojich študentov zapísal nezmazateľnou stopou. "Bol neustále pripravený im pomôcť. I keď bol rektorom PKS, jeho život bol stále prepojený s PBF PU v Prešove," povedala Polačková.

Milan Gerka sa narodil 6. januára 1945 v obci Ortuťová v okrese Bardejov. Svoju vedeckú činnosť započal ukončením magisterského štúdia v roku 1965. V rokoch 1965 až 1968 študoval ako ašpirant na Petrohradskej duchovnej akadémii, po absolvovaní ktorej získal kandidatúru. Po tomto období začal aktívne pôsobiť na PBF. Venoval sa exegéze Starého Zákona a Hebrejskému jazyku. Dekanom fakulty bol v rokoch 1987 až 1993.

Ako kňaz bol aktívny aj v pastorácii. Bol kantorom v Katedrálnom chráme sv. kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove, ekonómom Úradu eparchiálnej rady Pravoslávnej cirkvi v Prešove, duchovným správcom Pravoslávnej cirkevnej obce Závadka, kde pôsobil až po súčasnosť a zároveň bol arcidekanom pre okresy Spišská Nová Ves, Gelnica a Levoča. Bol tiež kancelárom Úradu metropolitnej rady Pravoslávnej cirkvi na Slovensku. V roku 1998 založil Filantropiu Pravoslávnej cirkvi na Slovensku a následne sa stal jej riaditeľom. Od roku 2001 bol tajomníkom a hovorcom Posvätnej synody Pravoslávnej cirkvi v českých krajinách a na Slovensku.