Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Vo veku 82 zomrel chirurg Otto Brandebur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Posledná rozlúčka so zosnulým bude v stredu 9. marca o 11.00 h na cintoríne sv. Rozálie v Košiciach.

Košice 8. marca (TASR) - Vo veku 82 rokov zomrel 3. marca dlhoročný pracovník Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach doc. MUDr. Otto Brandebur, Csc. Posledná rozlúčka so zosnulým bude v stredu 9. marca o 11.00 h na cintoríne sv. Rozálie v Košiciach. TASR o tom informovala hovorkyňa Lekárskej fakulty Jaroslava Oravcová.

Otto Brandebur po absolvovaní lekárskej fakulty UK Bratislava pracoval na Chirurgickej klinike Lekárskej fakulty UPJŠ Košice najprv ako sekundárny lekár a odborný asistent. V rokoch 1986 - 1999 pôsobil ako prednosta novovzniknutej Kliniky úrazovej chirurgie Lekárskej fakulty UPJŠ zameranej na ošetrovanie akútnych poúrazových stavov a komplikácií, vrátane najťažších polytráum.

Ako uviedla Oravcová, bol dobrým pedagógom i skúseným chirurgom. V 70. rokoch sa podieľal na zavedení dynamickej funkčnej liečby zlomenín chrbtice, v 80. rokoch vypracoval racionálnu schému liečby zlomenín členkového kĺbu, ktorá sa používa dodnes a v 90. rokoch zaviedol na Klinike úrazovej chirurgie systém profylaxie a liečby infekcií v úrazovej chirurgii a prevenciu trobmebolizmu. Za celoživotnú prácu v odbore chirurgia a úrazová chirurgia získal Brandebur v roku 2011 Cenu primátora mesta Košice.