Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

M.Hlivák: Vo viac ako 70 konaniach bola zistená nečinnosť ÚVO

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák. Foto: TASR Dano Veselský

ÚVO podľa Hliváka eviduje neukončené konania, ktorých prešetrením poveril poradnú komisiu.

Bratislava 7. novembra (TASR) – Vo viac ako 70 konaniach bola zistená nečinnosť Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii predseda ÚVO Miroslav Hlivák, ktorý zároveň v tejto súvislosti podal oznámenie na Generálnu prokuratúru (GP) SR.

ÚVO podľa Hliváka eviduje neukončené konania, ktorých prešetrením poveril poradnú komisiu. "Rozprávame sa o niekoľkých desiatkach, viac ako 70. Úrad v týchto dňoch pristúpi k ukončeniu týchto kontrol. Keďže ide o prípady, ktoré budú ukončené s výrazným časovým odstupom od ich začatia, je očakávateľné, že to vyvolá nevôľu účastníkov konania a záujem médií, ktoré môžu mať negatívny vplyv na činnosť úradu a jeho vážnosť," ozrejmil Hlivák.

Spisy boli podľa neho nájdené fyzicky na úrade. "Súčasťou viacerých týchto spisových materiálov boli aj pripravené návrhy rozhodnutí, ktoré sme zistili, že neboli odsúhlasené a neboli vydané," doplnil šéf ÚVO. Zároveň skonštatoval, že prípady sa týkajú širokého spektra verejných obstarávateľov z radov samospráv aj štátnych subjektov. Najstaršie z neukončených konaní je z roku 2008, pričom prípady sa týkajú rokov 2012, 2013, ale siahajú aj do roku 2016.

Na základe súhrnnej správy poradnej komisie z októbra prijal opatrenia na bezodkladné ukončenie ďalších nájdených posudzovaných prípadov. Komisia pritom naďalej vykonáva ďalšie úkony na úrade. Nemôže teda vylúčiť, že budú identifikované aj ďalšie neukončené konania. V niektorých konaniach, ak úrad bude konštatovať porušenie zákona, už podľa Hliváka nebude môcť pristúpiť k uloženiu sankcie.

V tejto súvislosti podal 26. apríla tohto roka oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich spáchanie trestného činu na GP a súčasne nariadil, aby sa pokračovalo v neukončených konaniach. "29. 10. 2018 som podal na generálnu prokuratúru ďalší podnet na začatie trestného stíhania," dodal predseda úradu, podľa ktorého je prioritou, aby boli tieto správne konania ukončené v súlade so zákonom v čo najskoršom termíne.

V zmysle týchto zistení prijal Hlivák preventívne opatrenia na riešenie tejto situácie, konkretizovať ich však nechcel. "Zaviedli sme niekoľkostupňovú kontrolu výstupov úradu," načrtol šéf ÚVO jedno z opatrení. Priblížil, že časť prípadov sa týka zamestnancov, ktorí už na úrade nepracujú. Zamestnanci, ktorí ešte na ÚVO pôsobia, sa budú podľa jeho slov posudzovať na základe výsledkov vyšetrovania.