Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Vo vojenských lesoch na Záhorí budú likvidovať podkôrny hmyz

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Adriána Antošková

Dôvodom je podľa rezortu obrany kalamitný stav škodcov, ktorého vplyvom odumrelo v posledných troch rokoch zhruba 600.000 stromov.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Vojenské lesy a majetky SR upozorňujú na pripravovaný chemický postrek stromov a lesných porastov napadnutých podkôrnym hmyzom na Záhorí. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková.

Dôvodom je podľa rezortu obrany kalamitný stav škodcov, ktorého vplyvom odumrelo v posledných troch rokoch zhruba 600.000 stromov.

Postrek sa bude aplikovať najmä na lykožrútovi borovicovom a vrcholcovom, lykokazovi borinovom a borovicovom. „V priebehu roka môžu mať tieto škodce až tri generácie, čo v súvislosti s ich reprodukciou znamená, že z jedného jedinca v prvej generácii môže vzniknúť až 16.000 jedincov v tretej generácii,“ uviedla Capáková.

Podľa ministerstva postrek nebude celoplošný, ale lokálny, na základe monitoringu stavu výskytu podkôrneho hmyzu. Na takýto postrek nie je potrebný súhlas orgánov životného prostredia.

V prípade vzniku súvislých ohnísk, budú tieto plochy označené informačnými tabuľami, spresnila Capáková.