Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Vo výberovom konaní na päť miest sudcu NSS uspeli dvaja kandidati

Na snímke vchod budovy Najvyššieho správneho súdu SR na Trenčianskej ulici v Bratislave 2. júna 2022. Foto: TASR - Pavol Zachar

Pôvodne bolo NSS SR doručených 18 žiadostí o zaradenie do výberového konania, pričom sa na ňom napokon zúčastnilo deväť kandidátov.

Bratislava 14. februára (TASR) - Vo výberovom konaní na obsadenie piatich voľných miest sudcu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR uspeli dvaja kandidáti. Sú nimi sudca Krajského súdu v Trenčíne Rastislav Dlugoš a sudca Okresného súdu Bratislava I Peter Mach. TASR o tom informoval hovorca NSS SR Michal Hajtol.

Počas minulého týždňa sa členovia komisie zamerali na odborné znalosti a všeobecný prehľad uchádzačov. Rovnako skúmali schopnosť tvorivého myslenia kandidátov, ich rýchlosť uvažovania, verbálny prejav či znalosť cudzieho jazyka. "Výberová komisia na základe hodnotenia a výsledkov odporučila predsedovi NSS SR podať návrh Súdnej rade SR na preloženie úspešných uchádzačov na výkon funkcie sudcov tunajšieho súdu," ozrejmil Hajtol.

Pôvodne bolo NSS SR doručených 18 žiadostí o zaradenie do výberového konania, pričom sa na ňom napokon zúčastnilo deväť kandidátov. "V úvodný deň výberového konania absolvovali uchádzači písomnú časť pozostávajúcu z prípadovej štúdie, prekladu z cudzieho jazyka a vypracovania súdneho rozhodnutia," priblížil hovorca. Úspešnými boli traja kandidáti, ktorí nasledujúci deň absolvovali psychologické posúdenie.

"Posledný deň výberového procesu bol venovaný ústnej časti, v rámci ktorej uchádzači prezentovali pred členmi komisie svoju osobu, doterajšiu odbornú prax a motiváciu pre výkon funkcie sudcu NSS SR," spresnil Hajtol. Uchádzači zároveň odpovedali na otázky členov výberovej komisie, ktoré boli zamerané na overenie ich odborných znalostí a osobnostných predpokladov.