Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Vo Vysokých a Západných Tatrách je zvýšená lavínová hrozba

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lavínové nebezpečenstvo je v teréne nerovnomerne rozložené. V kontraste s naviatymi snehovými doskami je veľká časť svahov vyfúkaná až na tvrdú starú snehovú pokrývku.

Liptovský Hrádok 11. marca (TASR) - Vo Vysokých a Západných Tatrách, v polohách nad 1700 metrov nad morom, je v pondelok zvýšené lavínové nebezpečenstvo. V ostatných pohoriach platí mierna hrozba.

Podľa Pavla Krajčího zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) napadlo 20 centimetrov nového snehu pri veľmi silnom vetre. „Väčšina nového snehu je odfúknutá do nižších polôh a do lesa. Sneh je veľmi nerovnomerne rozložený a je lokálne uložený vo forme snehových dosiek a vankúšov. Vyskytujú sa aj preveje, hlavne na východných a juhovýchodných svahoch,“ uviedol.

Lavínové nebezpečenstvo je v teréne nerovnomerne rozložené. V kontraste s naviatymi snehovými doskami je veľká časť svahov vyfúkaná až na tvrdú starú snehovú pokrývku. „Vo vysokých polohách nad 2000 metrov nad morom sa stále na niektorých miestach nachádzajú ešte aj vrstvy hranatozrnného snehu, ktoré tiež môžu byť klznou plochou lavín,“ upozornil.

V pondelok ráno bolo na podhorí okolo mínus dva, v najvyšších polohách do mínus 13 stupňov Celzia. Bolo prevažne zamračené a snežilo. Fúkal silný západný až severozápadný vietor, ktorý na hrebeňoch prekračoval rýchlosť 120 kilometrov za hodinu.