Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na horách prevládala dnes ráno malá oblačnosť, bolo prevažne jasno so známkami inverzie.

Liptovský Mikuláš 30. januára (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá vo vysokohorskom prostredí Vysokých a Západných Tatier. V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre je len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.

Tendencia lavínového nebezpečenstva je vo všeobecnosti klesajúca. "Ochladenie počas poslednej noci pozitívne vplýva na stabilizáciu navlhnutej snehovej pokrývky. Pokrývka výrazne sadla a znížila svoju výšku a na povrchu sa vytvorila ľadová vrstva, v nižších polohách kôra. Vplyvom silného vetra v predchádzajúcich dňoch sa na hrebeňoch vytvorili veľké preveje," povedal pre TASR Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Na horách prevládala dnes ráno malá oblačnosť, bolo prevažne jasno so známkami inverzie. Po výraznom oteplení sa v noci začalo ochladzovať. Dnes bude v horských oblastiach ešte prúdiť teplý vzduch, večer a v noci ho vystrieda studený front, ktorý prinesie ochladenie a silný vietor.

Teplota vzduchu v polohách nad 2000 metrov nad morom sa pohybovala v rozpätí od mínus päť stupňov Celzia do jedného stupňa. V stredných polohách a na podhorí dosahovala ranná teplota vzduchu hodnoty od mínus tri stupňov až po nulu. Fúkal mierny vietor prevažne západných a juhozápadných smerov s rýchlosťou do 50 km/h. S príchodom večera očakávame zosilnenie vetra a mierne zrážky vo forme dažďa alebo snehu vo vyšších polohách. Na väčšine horských území sa vo vyšších miestach vyskytuje poľadovica.