Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vo Vysokých Tatrách rokujú ministri zahraničných vecí OBSE

Spoločná fotografia ministrov zahraničných vecí a štátnych tajomníkovi účastníckych krajín Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) počas neformálneho stretnutia na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 9. júna 2019. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podujatie hostí minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a zároveň úradujúci predseda OBSE Miroslav Lajčák.

Štrbské Pleso 9. júla (TASR) - Ako zaručiť stabilitu v Európe i za jej hranicami či ako sa poučiť z minulých konfliktov a zvoliť vhodné kroky na ich predchádzanie sú niektoré z tém plenárnych rokovaní v rámci neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí z celého regiónu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré sa v utorok koná v Štrbskom Plese.

Podujatie hostí minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a zároveň úradujúci predseda OBSE Miroslav Lajčák.

"Po prvé, máme všetky nástroje, ktoré potrebujeme, ale chýba nám politická vôľa, aby sme ich mohli správne použiť. Po druhé, multilaterálna architektúra je komplexná a mení sa, my musíme prehodnotiť úlohu OBSE v nej a po tretie, ľudia v miestach konfliktov sa na nás pozerajú a chcú od nás riešenia," zhodnotil Lajčák pred delegátmi svoje tri hlavné posolstvá.

Neformálne ministerské stretnutie v polčase ročného predsedníctva SR v OBSE má podtitul "Od minulých aktivít k budúcej prevencii: miesto OBSE pri garantovaní stability v Európe a za jej hranicami".



"Prax neformálnych ministerských stretnutí je relatívnou novinkou. Zorganizovalo ich iba niekoľko predchádzajúcich predsedníctiev OBSE," uviedol Lajčák v úvode plenárnych rokovaní. Dodal, že príprava takéhoto stretnutia bola od začiatku jednou z priorít slovenského predsedníctva. Na skutočný dialóg podľa jeho slov ostáva priestor práve medzi "vyjednávaniami, bilaterálnymi stretnutiami a vyhláseniami".

"Súčasná bezpečnostná klíma — na regionálnej a globálnej úrovni — je neistá. Dôvera sa rozpadá. Mnohé zo štruktúr a platforiem, ktorých budovaním sme strávili celé desaťročia, sú pod napätím," popísal šéf slovenskej diplomacie medzinárodnú atmosféru, odrážajúcu sa podľa neho aj na témach, ktoré budú dominovať utorňajšiemu stretnutiu. Práve v tejto súvislosti zohráva prevencia konfliktov najdôležitejšiu úlohu, pretože "zachraňuje životy a šetrí peniaze".

Na Slovensko pri tejto príležitosti pricestoval aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Ukrajinská diplomacia svoju delegáciu na najvyššej úrovni do Vysokých Tatier neposlala. Medzi prítomnými ministrami sú i šéfovia diplomacií Maďarska a Českej republiky — Péter Szijjártó a Tomáš Petříček.

Vo Vysokých Tatrách sa celkovo zišlo viac než 300 delegátov vrátane vyše 20 šéfov diplomacií a 11 štátnych tajomníkov ministerstiev zahraničných vecí. Zúčastnení zástupcovia diplomacií tu majú okrem plenárnych rokovaní priestor absolvovať neformálne bilaterálne stretnutia.

Ministri organizácie, ktorá zahŕňa 57 štátov na troch kontinentoch, budú v neformálnej atmosfére diskutovať o výzvach, pred ktorými ktorým OBSE stojí v súčasnom, dynamicky sa meniacom medzinárodnom prostredí.

Cieľom neformálneho dvojdňového stretnutia, ktoré sa koná na pozvanie ministra Lajčáka, je otvorene a interaktívne hovoriť o aktuálnych témach agendy OBSE. Diskusia sa okrem iného zameria na oblasti, ktoré si Slovensko vytýčilo aj ako svoje priority v rámci predsedníctva v OBSE, a to prevenciu a riešenie konfliktov, efektívny multilateralizmus a relevancia OBSE v súčasnom svete.

Stretnutie poskytne zároveň priestor na reflexiu uplynulých šiestich mesiacov slovenského predsedníctva v OBSE a načrtne tiež smerovanie organizácie pre nadchádzajúce obdobie. Výsledky stretnutia budú základom pre výročné zasadnutie Ministerskej rady OBSE, ktoré sa ako vrcholné podujatie ročného predsedníctva uskutoční na Slovensku v decembri 2019.