Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Vo vzduchu je už dominantný peľ tráv

Foto: TASR/AP Photo

Prognóza na nasledujúce dni je pre alergikov nepriaznivá, pretože na celom Slovensku bude v ovzduší dominovať peľ vysoko alergizujúcich tráv.

Banská Bystrica 7. júna (TASR) – Uplynulý týždeň na celom území Slovenska denné koncentrácie slabo alergizujúceho peľu ihličnanov výrazne poklesli a dominantným sa stal peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktorý je najdôležitejším alergénom pre najbližšie obdobie.

Podiel peľu drevín na denných koncentráciách klesá, prevažuje peľ bylín. TASR informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Z drevín kvitnú ešte gaštan, pajaseň, baza, lipa, pomaly dokvitá agát. Skončila sa peľová sezóna veľmi agresívneho alergénu brezy, ale aj ďalších drevín ako hrabu, jaseňa, duba, buka i drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité.

Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dominoval na celom Slovensku, pričom jeho najväčšie koncentrácie namerali v závere uplynulého týždňa v Bratislave a Banskej Bystrici a cez víkend aj v Košiciach a Žiline. Na celom území SR počas väčšiny týždňa dosahovali koncentrácie peľu tráv v ovzduší alergologicky významné koncentrácie. K poklesu dochádzalo len v súvislosti so zrážkovou činnosťou a tiež aj s kosením.

"Druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal okrem už uvedených druhov drevín aj peľ bylín – najmä peľ mrkvovitých, astrovitých, mrlíkovitých, skorocelu a štiavu. Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium, ktorých denné koncentrácie najmä v závere týždňa výrazne narástli," uviedla Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

Prognóza na nasledujúce dni je pre alergikov na jednej strane nepriaznivá, pretože na celom Slovensku bude v ovzduší dominovať peľ vysoko alergizujúcich tráv, na druhej strane očakávajú odborníci pokles denných koncentrácií ich peľu predovšetkým v súvislosti s kosením trávnych porastov a so zrážkovou činnosťou.

Naďalej budú klesať aj denné koncentrácie peľu drevín. Kvitne však viacej bylín, ktoré sú väčšinou hmyzom opelivé, preto ich peľ v ovzduší výraznejšie neovplyvní denné koncentrácie zachytávané monitorovacími stanicami. Alergici by sa podľa hovorkyne nemali pohybovať v blízkosti týchto kvitnúcich porastov, pretože práve tam sa vyskytujú vyššie koncentrácie peľu takýchto bylín. Narastať budú aj koncentrácie spór húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium.