Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Západným Slovenskom sa prehnali búrky, hasiči sa nezastavili

Na snímke zastavená doprava na zaplavenej Ružinovskej ulici pod mimoúrovňovou križovatkou s Bajkalskou ulicou v Bratislave po silnej búrke 6. júna 2018. Foto: TASR/Martin Baumann

Prietrž sa začala krátko popoludní. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre niektoré okresy výstrahu tretieho stupňa.

Bratislava 6. júna (TASR) - Situácia v hlavnom meste sa upokojila, počet výjazdov hasičov nenarastá. Pre TASR to uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).



"Hasiči však stále zasahujú pri odčerpávaní vody po prívalových dažďoch," informovala.



Búrka a prívalový dážď v hlavnom meste SR skomplikovali a miestami i paralyzovali dopravu, platí to aj o premávke MHD. "Hoci sa situácia zlepšila, dispečing DPB zaznamenáva celomestské meškanie do 50 minút," uviedla pre TASR hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Na snímke hasič pomáha vodičovi na zaplavenej Ružinovskej ulici pod mimoúrovňovou križovatkou s Bajkalskou ulicou v Bratislave po silnej búrke 6. júna 2018.
Foto: TASR


Podľa správ Stellacentra je zaplavený podjazd pod Bajkalskou ulicou. Vysoká hladina vody je i na Bajkalskej, v podjazde pod Prievozskou ulicou. Zaplavená je podľa správ Stellacentra i komunikácia na Drieňovej ulici a tiež vozovka pod železničným podjazdom za križovatkou Tomášikova-Vajnorská v smere od centra. Taktiež pred Devínom v smere od Karlovej Vsi úsek je neprejazdný, dopravu riadia policajti.



Na Vajnorskej ulici niektoré autá vo vode aj uviazli. "Je tu železničný nadjazd, pod ktorým je jama. Uviazli dve autá, ľudia sa tam brodia po pás vo vode. Doprava v celom okolí stojí, zatopilo aj električkovú trať," priblížila pre TASR očitá svedkyňa Lenka.

Problémy s dopravou boli napríklad aj na Záhradníckej ulici, ktorú zatopilo. V súčasnosti je podľa tamojšej obyvateľky Antónie cesta už prejazdná. Voda spôsobila problémy aj v nákupnom centre na Trnavskom mýte, kde zatopilo podzemné garáže.

Do 21.00 h platí pre okresy Bratislavského kraja, s výnimkou Malaciek, rovnako i pre južnú časť Trnavského kraja výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) druhého stupňa pred búrkami. Pre túto oblasť platí aj výstraha pred povodňami druhého stupňa.



SHMÚ na sociálnej sieti informuje o tom, že na juhozápade už spadlo veľké množstvo zrážok, napríklad na bratislavskej Kolibe 45 milimetrov, stanica v Jakubove na Záhorí zaznamenala až 61 milimetrov.



Búrka spôsobila komplikácie aj na letisku v Bratislave



Búrka v hlavnom meste na dve hodiny sťažila aj prevádzku na bratislavskom letisku. "Od 17.00 do 19.00 h bola pozastavená prevádzka na vybavovacej ploche letiska," informovala TASR hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

V dôsledku komplikácií museli podľa jej slov odkloniť aj prílet linky z Bruselu, ktorý namiesto Bratislavy pristál v Brne, úplne zrušený bol plánovaný let do Londýna. Meškanie 1,5 hodiny mali linky do a z Bologne, takisto linka z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Košíc, uviedla Ševčíková.

Stredajšia búrka ochromila i cestnú a koľajovú dopravu v hlavnom meste, viaceré ulice a podjazdy boli zaplavené.

Voda zaplavila cestu v blízkosti výjazdu Nitra - Juh z rýchlostnej cesty



Silná búrka sprevádzaná hustým dažďom spôsobila problémy na viacerých miestach v Nitre. Hasiči v súčasnosti zasahujú na Ulici Jakuba Haška v blízkosti výjazdu Nitra - Juh z rýchlostnej cesty PR1BINA, kde sa tvoria kolóny áut. "Je tam zaplavená cesta, autá z firiem, ktoré tam sídlia, sa nemôžu dostať na hlavnú Cabajskú cestu. Hasiči na mieste odčerpávajú vodu," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Michal Varga. V teréne je podľa jeho slov desať hasičov s technikou.



Menšie problémy s vodou mali aj obyvatelia Hodžovej ulice, kde voda zaliala križovatku Spojovacia – Hodžova. "Problémy sme mali nahlásené aj z materskej školy na Biovetskej ulici, kde v areáli stojí voda, no nie je to také akútne," skonštatoval Varga.



Prietrž sa začala krátko popoludní. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okres Nitra výstrahu tretieho stupňa, ktorá platila do 15. hodiny. V súčasnosti platí do 17. hodiny výstraha druhého stupňa. Úhrny zrážok môžu dosiahnuť 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 20 až 25 metrov za sekundu.

Z dôvodu silných prívalových dažďov zasahujú hasiči v Trnavskom kraji



Hasiči v Trnavskom kraji, zasiahnutom silnými búrkami s prívalovým dažďom, majú plné ruky práce a to najmä v Dunajskej Strede, Senici a Galante, kde hasiči asistujú pri 90 výjazdoch. "Do dvoch najpostihnutejších krajov prichádzajú na pomoc dobrovoľní hasiči, príslušníci zo záchranných brigád HaZZ a hasiči z iných krajov," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru .



"Ide najmä o odčerpávanie vody zo zatopených cestných komunikácií, rodinných domov, pivníc, dvorov a záhrad, v niekoľkých prípadoch hasiči zasahujú aj pri odstraňovaní popadaných stromov," informovala TASR Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Hasiči zasahovali tiež v Senici, Skalici, Hlohovci a Galante.

Silné prívalové dažde sa v okresoch Senica a Skalica napriek ich intenzite obišli zatiaľ bez vážnejších následkov. TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Júlia Kedrová.

Profesionálni hasiči museli zasahovať doteraz iba v jedinom prípade. „Hasiči vykonali do týchto chvíľ iba jeden výjazd, keď museli uvoľniť cestu medzi obcami Jablonica a Cerová. Na cestnú komunikáciu spadol strom v blízkosti železničnej trate a cesta bola istý čas neprejazdná. Udalosť sa obišla bez zranení a materiálnych škôd,“ uviedla hovorkyňa.

V ďalších dvoch prípadoch zasahovali dobrovoľné jednotky HaZZ.

V okrese Trnava zvýšil SHMÚ výstrahu pred povodňami na najvyšší stupeň



V okrese Trnava zvýšil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu pred prívalovými povodňami na najvyšší, 3. stupeň. Výstraha platí do 21.00 h.

Hydrologické výstrahy SHMÚ, 6. júna 2018.
Foto: SHMÚ


V ďalších okresoch juhozápadného Slovenska platí do 20.00 h hydrologická výstraha 2. stupňa.

Do 20.00 h platí tiež pre oblasť juhozápadu zvýšená výstraha pred búrkami 2. stupňa, v ostatných častiach západného a prevažnej časti stredného Slovenska je do 20.00 h vyhlásená výstraha 1. stupňa.

V Dunajskej Strede je pre povodeň vyhlásená mimoriadna situácia



Prívalové dažde spôsobili vyhlásenie mimoriadnej situácie, resp. tretí stupeň povodňovej aktivity v Dunajskej Strede (od 17.00 h). Hasiči vykonali doteraz viac ako 90 výjazdov, z čoho 90 percent sa realizovalo práve v Dunajskej Strede. Pri desiatkach z nich stále zasahujú, pomáha i mesto.

Ako sa pre TASR vyjadril primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos, "prívalové dažde nám robili veľké problémy s tým, že cesty boli zaplavené". Primátor uviedol, že medzitým sa už nadbytočná voda dostala do kanalizácie, ktorá ju bola schopná odčerpávať. Momentálne rieši mesto problémy so zaplavenými pivnicami, s nižšie položenými miestami, preto zasahujú hasiči aj dobrovoľní hasiči a pomáhajú i technické služby mesta. "My sme tiež v teréne a pomáhame kde môžeme," dodal Hájos.

Martin Krajčovič z Hasičského a záchranného zboru v Trnave informoval, že ešte nie sú k dispozícii výsledné počty zásahov, momentálne kontrolujú, či vyslali všetky jednotky, nakoľko obyvatelia, čo zaplavené priestory nahlasovali, išli do poradovníka. Boli hlásené najmä zaplavené pivnice, suterény budov, výťahové šachty a zaplavené autá na cestách. Voda sa stále odčerpáva i z ciest a odstraňujú sa popadané stromy. "My sme prioritne tam, kde je ohrozený majetok a kde hrozia nejaké škody," dodal Krajčovič.