Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Piatková tragédia môže byť od januára už 41. zlyhaním vodiča autobusu

Z dopravnej nehody autobusu na ceste zo Svätého Jura do Bratislavy 5. septembra 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Vlani bola situácia ešte horšia ako v tomto roku, šoféri autobusov mali koncom augusta na konte o 27 nehôd viac.


Bratislava 6. septembra (Teraz.sk) – Ak by sa preukázalo, že piatkovú tragédiu autobusu na ceste zo Svätého Jura spôsobil vodič, ktorý sa sám stal jej obeťou, bol by to v tomto roku už 41. prípad. V prípade piatkovej tragickej nehody autobusu na ceste zo Svätého Jura do Bratislavy však vinník ešte známy nie je, polícia je na začiatku vyšetrovania. Vodič haváriu neprežil, 33 ľudí sa zranilo.

Isté je, že od začiatku tohto roka už na slovenských cestách spôsobili vodiči autobusov a mikrobusov 40 havárií. Našťastie toto číslo v porovnaní s predchádzajúcim rokom poriadne kleslo. Vyplýva to z informácií policajného prezídia, ktoré poskytol jeho hovorca Michal Slivka. Policajti evidujú, že vlani bolo nehôd, zavinených vodičmi autobusov, ešte o 27 viac. „Vzhľadom na počet vodičov autobusov, ktorí sú dennodenne na cestách, nepovažujem počet nimi spôsobených nehôd za výnimočne vysoký. Keby sme porovnávali vodičov iných druhov vozidiel na počet najazdených osobokilometrov, nedopadli by vodiči autobusov najhoršie,“ povedal dopravný expert Jozef Drahovský. Zároveň upozornil, že ak vodič autobusu nesprávne vyhodnotí situáciu alebo koná chybne, tak následná nehoda býva oveľa tragickejšia než u iných typov vozidiel, keďže autobusári prevážajú veľké množstvo cestujúcich.

V piatok sa prevrátil autobus pred Bratislavou
Z dopravnej nehody autobusu na ceste zo Svätého Jura do Bratislavy 5. septembra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann


V prípade ostatnej piatkovej tragickej nehody autobusu na ceste zo Svätého Jura do Bratislavy vinník ešte známy nie je, polícia je na začiatku vyšetrovania. Vodič haváriu neprežil, 33 ľudí sa zranilo. Viac informácií o tejto nehode prináša už od piatku aj portál Teraz.sk v tejto správe.

Štyri študentky sa nedočkali prázdnin
havária autobusu 6.6.2014 pred Trnavou
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ešte tragickejšie dôsledky mala nehoda 29 – člennej skupiny žiakov na diaľnici D1 za Piešťanmi v smere na Hlohovec. Začiatku prázdnin sa nedožili štyri študentky športového gymnázia, ktoré sa so spolužiakmi vracali zo školského výletu z Oravy. V autobuse sa viezlo 29 žiakov, dve učiteľky a šofér. Do nemocnice v Trnave odviezli 19 zranených, šesť do Piešťan a dvoch do Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. Vodiča autobusu polícia trestne stíha pre všeobecné ohrozenie.

Tragické nehody autobusov z nedávnej minulosti

Tragické dôsledky autobusových havárií žiaľ nie sú ničím výnimočným, slová dopravného experta potvrdzujú štatistiky. Mimoriadne zlé následky mali problémy vodiča s autobusom, v ktorom začiatkom augusta 2003 viezol pútnikov ku Kaplnke Panny Márie Snežnej v Úhornej. Autobus zastal v ostrej zákrute a nedarilo sa ho naštartovať. Šofér sa ho pokúšal opraviť, ale autobus sa spustil z kopca a prevrátil sa. Priamo na mieste zomrelo 11 ľudí, dvanásta obeť podľahla svojim zraneniam po dvoch týždňoch.
havária autobusu v Úhornej 3.8.2003
Foto: TASR/Milan Kapusta


Takmer pred deviatimi rokmi mal kolíziu s linkovým autobusom vodič ukrajinského kamióna pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota. Kamión najprv prešiel do protismeru a narazil do ľavej bočnej steny autobusu. Zozadu ešte do autobusu vletelo osobné auto Škoda Fabia. Následky boli aj v tomto prípade tragické – vodič autobusu a traja cestujúci zomreli, deväť ďalších pasažierov sa zranilo. Zranenia mala aj spolujazdkyňa zo Škodovky, kamionistovi sa nič nestalo.

Autobus vletel v plnej rýchlosti do kamióna
havária autobusu medzi Trnavou a Nitrou 16.4.2007.
Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tri pracovníčky elektronickej spoločnosti zahynuli v autobuse, ktorým v polovici apríla 2007 cestovali do práce. Autobus na rýchlostnej ceste do Nitry pred odbočkou na Sereď v plnej rýchlosti narazil do odstaveného kamióna. Obe vozidlá skončil v priekope. Jeden človek bol po havárii v kritickom stave, päť ľudí sa zranilo ťažko a ľahko.

Folklórny súbor skončil v rokline
Nehoda autobusu 2.7.2007 na ceste z horského hotela Poľana do Hriňovej.
Foto: TASR/Jozef Ďurník

Folkloristi súboru Hriňovčan zažili hororový návrat z vystúpenia v septembri 2007. Vodič s autobusom pod vrcholom Poľany vyletel zo zákruty a zletel do 15-metrov hlbokej rokliny. Štyria ľudia zomreli na mieste, ďalšia žena v nemocnici po necelých dvoch týždňoch.

Dovolenkári do letoviska nedorazili
Havária autobusu 7.9.2008 v Chorvátsku.
Foto: TASR/AP

Najväčšia autobusová tragédia Slovákov sa udiala mimo našich hraníc. V septembri 2008 sa skupina košických dovolenkárov nedostala do svojej cieľovej stanice v chorvátskom letovisku Vodice. Na diaľnici medzi Záhrebom a Splitom pri mestách Gospič a Lovinac autobus vyletel z cesty a narazil do mostnej podpery. Na mieste zahynulo 14 ľudí, tri desiatky sa zranili. O pár mesiacov zraneniam podľahli ďalší dvaja ľudia z autobusu.


Už mesiac potom pred obcou Chocholná-Velčice pri Trenčíne havaroval český autobusu na medzinárodnej linke Bardejov – Praha. Vodič mal vodičské oprávnenie len štyri mesiace. Nehoda si vyžiadala štyri ľudské životy a jedného ťažko zraneného.

Pri Polomke zvalil vlak autobus a tlačil ho pred sebou
Havária autobusu 21.2.2009 pri Polomke.
Foto: TASR/Michal Svítok

Bánoveckí lyžiari z autobusu pri Polomke sa už pozerali na svah, keď s nimi vodič vošiel na železničné priecestie. Prichádzajúci vlak narazil zľava do strednej časti autobusu, ktorý sa potom prevrátil a motorový vozeň vykoľajil. Autobus ešte tlačil 26 metrov, až kým sa nezastavil. Pri nehode zahynulo 12 osôb, 25 ľudí sa zranilo. Vodiča za spôsobenie nehody odsúdili na 8,5 roka do väzenia. Tragédia sa stala 21. februára 2009, od konca októbra rovnakého roka ju pripomína pomník.