Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vodiči by mali jazdiť opatrne, môžu sa tvoriť snehové jazyky

Ilustračnné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa.

Bratislava 4. januára (TASR) - Vodiči by mali byť na cestách opatrní. Zvlášť v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji by si mali dávať pozor. V okresoch týchto krajov sa totiž môžu tvoriť snehové jazyky.

Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa. Platí dnes do večera. "Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," píšu na svojej webstránke meteorológovia.

Výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi na pondelok, 4. januára 2015
Foto: shmu.sk


Upozorňujú aj na možnosť vzniku ľadovej povodne v okrese Liptovský Mikuláš. "Vzhľadom na veľmi nízke teploty vzduchu sa na tokoch vytvárajú ľadové bariéry a voda tečie po ľade, čo následne spôsobuje vzdutie vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," upozorňuje SHMÚ.

Situáciu na cestách sleduje aj Slovenská správa ciest (SSC). Podľa jej webstránky sú všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na Slovensku zjazdné. Povrch vozoviek je vlhký až mokrý alebo pokrytý miestami vrstvou čerstvého snehu do jedného centimetra.

Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy. Povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do hrúbky jedného až dvoch centimetrov. Výnimkou je krajný východ Slovenska, kde je povrch vozoviek prevažne suchý až vlhký.

Sneh je aj na horských priechodoch (HP). "Povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého snehu do jedného centimetra, okrem HP Ďurďošík, Dargov, Fačkov, Skýcov, Vyšehrad, Soroška, Dobšiná, Makov, Podspády, Pusté Pole, Klenov, Herlianske Sedlo, Huty, ktorých povrch je vlhký až mokrý, miestami suchý," píše SSC na webe.