Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Vodohospodári oceňujú prístup envirorezortu k zabezpečeniu financií

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

SVP sa dofinancuje sumou 25 miliónov eur. Dohodli sa na tom ministerstvo životného prostredia a rezort financií.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) oceňuje prístup súčasného vedenia envirorezortu k zabezpečeniu financií na činnosť podniku do konca tohto roka. Pre TASR to uviedol hovorca podniku Marián Bocák.

"SVP dlhodobo bojuje o riadne financovanie svojej činnosti. Za posledné roky sa situácia zhoršuje. Napríklad na svoju činnosť na základe reálne vykonaných služieb pre štát žiadal od štátu preplatenie svojich výdavkov v sume 52 miliónov eur a v reálne dostal na tento rok 2,5 milióna eur," priblížil Bocák. Tvrdí, že podnik dlhodobo predkladá návrh na systémové a predvídateľné zabezpečenie financií podniku vrátane záverov analýzy Inštitútu environmentálnej politiky (IEP).

SVP sa dofinancuje sumou 25 miliónov eur. Dohodli sa na tom ministerstvo životného prostredia a rezort financií. IEP v súvislosti s nedostatočným financovaním podniku vypracoval analytický podklad, ktorý obsahuje súbor odporúčaní pre dlhodobo udržateľné fungovanie.

Odborový zväz drevo, lesy, voda v auguste upozornil, že SVP sa nachádza v nepriaznivej finančnej situácii pre absentujúce platby od štátu, ktoré tvoria polovicu ich príjmov. Rozdiel medzi vyčíslenou sumou a uhradenou sumou za posledné tri roky je takmer 150 miliónov eur. Štátny podnik preto od septembra tohto roku nedokázal vyplatiť mzdy svojim zamestnancom.