Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vojaci a polícia cvičili zásah proti narušiteľovi vzdušného priestoru

Na snímke protichemické a protiradiačné jednotky na dekontaminačnom pracovisku pri kontrole osôb počas cvičenia Zelená vlna 2015, ktoré je druhou fázou série cvičení Slovenský štít. Počas neho by mala byť preverená schopnosť Generálneho štábu OS SR plánovať operácie na strategickej úrovni na udržanie bezpečnosti SR. Foto: TASR

Zvuky sirén, výbuchy i krúžiace stíhačky dnes bolo možné spozorovať na vojenskom letisku Kuchyňa na Záhorí.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Zvuky sirén, výbuchy i krúžiace stíhačky dnes bolo možné spozorovať na vojenskom letisku Kuchyňa na Záhorí. Vojaci tu spolu s protiteroristickou jednotkou ministerstva vnútra totiž trénovali zásah proti lietadlu, ktoré malo narušiť vzdušných priestor Slovenska a bolo podozrivé z prepravy nebezpečných látok.



Stroj museli najprv dve stíhačky MiG - 29 donútiť k pristátiu, potom nasledovala kontrola lietadla vojenskými i policajnými jednotkami, zaistenie podozrivých osôb a odstránenie prípadnej kontaminácie. Zasahovali aj požiarne i chemické jednotky. "Dnes sme sa zamerali na precvičenie činností, do ktorých by vojenské jednotky mohli byť zavlečené a museli by na ne reagovať," povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim. Podľa jeho slov je totiž okrem domáceho krízového manažmentu prioritnou úlohou ozbrojených síl pripraviť sa na zabezpečenie ochrany územia, celistvosti a integrity Slovenska.

Veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba zhodnotil, že vojaci sú pripravení na ochranu vzdušného priestoru Slovenska. Pre podozrenie z jeho narušenia museli za posledné tri roky vzlietnuť stíhačky približne desaťkrát. "Našťastie vždy išlo o to, že posádka lietadla nenadviazala spojenie podľa pravidiel civilného letectva," priblížil Korba pre TASR. V každom z týchto prípadov napokon podľa jeho slov došlo k spojeniu a problém sa podarilo vyriešiť bez toho, aby musel byť let prerušený. "My máme dosť indícií na to, aby sme sa v končenom dôsledku mohli rozhodnúť, či ide o narušiteľa, alebo nie," vysvetlil veliteľ s tým, že sa napríklad kontroluje, či je daný let plánovaný, alebo či lietadlo dodržiava predpísanú trasu i výšku letu.

Dnešného cvičenia sa osobne zúčastnil aj minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Tvrdí, že len takýmto spôsobom sa môžu vojaci získať určitú zručnosť. "Mojou úlohou je tlačiť na vojakov, aby takýchto cvičení bolo čo najviac. Systém ochrany vzdušného priestoru, ktorý si precvičili dnes, je tou najväčšou spôsobilosťou, ktorú naše vzdušné sily zabezpečujú v čase mieru," povedal.

Zásah proti narušiteľovi vzdušného priestoru si dnes vojaci precvičili v rámci veliteľsko-štábneho cvičenia Zelená vlna 2015, ktorého cieľom je preveriť a zlepšiť schopnosť ozbrojených síl naplánovať a riadiť operácie na riešenie všetkých druhov ohrozenia SR a NATO na strategickej úrovni. Cvičenia sa zúčastňuje viac ako 1000 príslušníkov všetkých zložiek ozbrojených síl a je druhou fázou série cvičení Slovenský štít 2015.