Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovenskí vojaci odchádzajú strážiť prímerie na Cyprus

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V rámci misie UNFICYP budú vojaci strážiť prímerie medzi tureckou a gréckou komunitou.

Nitra 14. marca (TASR) – Slávnostným nástupom v priestoroch Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre sa dnes skončila príprava nového kontingentu slovenských vojakov, ktorí už o niekoľko dní odletia na Cyprus. V rámci misie UNFICYP tam budú strážiť prímerie medzi tureckou a gréckou komunitou.

„Je to jedna z najstarších misií, Slovenská republika má na nej svoj podiel od roku 2001 a od roku 2010 je to v gescii vzdušných síl. Mandát máme na 280 ľudí. V skutočnosti tam máme 157 ľudí. Dnes malo v Nitre slávnostný nástup 84 vojakov, ktorých rotujeme. Z tohto počtu bolo päť žien,“ uviedol veliteľ vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) brigádny generál Miroslav Korba.

Mierová misia

Ako zdôraznil, slovenskí vojaci odchádzajú do misie, ktorá je mierová. S tým súvisia aj úlohy, ktoré tu budú plniť. „Takže ide najmä o monitoring, hliadkovanie a hlavnou úlohou je vlastne zabrániť možnému konfliktu medzi cyperskými Grékmi a Turkmi. Okrem toho tam je aj ženijná časť, ktorá zabezpečuje určitú údržbu objektov, ktoré na Cypre OSN má,“ vysvetlil Korba. Odchádzajúci vojaci majú za sebou tvrdý výcvik, do ktorého sú zakomponované aj operačné skúsenosti slovenských ozbrojených síl z ich doterajšieho pôsobenia v mierových misiách.

„Nie je to jednoduchá misia, tak ako každá, ktorá je mimo územia Slovenskej republiky. Naši vojaci ju však zvládajú o čom svedčí aj skutočnosť, že doteraz boli na ich pôsobenie iba pozitívne reakcie,“ dodal Korba.