Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

SR v najbližšej dobe neplánuje poslať do misie EUFOR RCA viac vojakov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Európska únia ešte začiatkom apríla oficiálne potvrdila vyslanie mierových síl do Stredoafrickej republiky (SAR), ktorá je poznačená nábožensky motivovaným násilím.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Slovensko neplánuje v najbližšej dobe poslať viac vojakov do vojenskej operácie EÚ v Stredoafrickej republike (EUFOR RCA). V rámci misie v súčasnosti pôsobí jeden slovenský vojak na operačnom veliteľstve v gréckej Larisse.

Ako uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková, SR oceňuje aktivitu Európskej únie zameranú na obnovu bezpečnosti v Stredoafrickej republike vo forme vojenskej operácie EÚ (EUFOR RCA). "SR však neplánuje v najbližšej dobe zapojenie nad rámec príspevku do finančného mechanizmu ATHENA, prostredníctvom ktorého sa financujú vojenské operácie a misie EÚ," priblížila Balleková.

Európska únia ešte začiatkom apríla oficiálne potvrdila vyslanie mierových síl do Stredoafrickej republiky (SAR), ktorá je poznačená nábožensky motivovaným násilím. Mierovým misiám Francúzska a jednotkám Africkej únie sa zatiaľ nepodarilo zastaviť občiansky konflikt v SAR, ktorý si už vyžiadal tisíce obetí. Konflikt prepukol po tom, ako v krajine s väčšinovým kresťanským obyvateľstvom prevzali moc moslimskí povstalci.

Najbližšie v júni vycestujú slovenskí vojaci v rámci rotácií do misií ISAF v Afganistane a ALTHEA v Bosne a Hercegovine.