Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Uctili si vojakov, ktorí zahynuli pri obci Hejce

Minister obrany SR Martin Glváč (na snímke kladie veniec) sa v sobotu 19. januára 2013 zúčastnil spomienkového stretnutia v maďarskej obci Hejce pri pamätníku obetí leteckého nešťastia. Foto: TASR/František Iván

Na spomienkovom pietnom stretnutí, ktoré sa koná každý rok v spomínanej obci, sa dnes k zúčastneným prihovoril minister obrany SR Martin Glváč.

Hejce 19. januára (TASR) – Položením vencov a zapálením sviečok si dnes v maďarskej obci Hejce štátni predstavitelia Slovenskej republiky a Maďarska, zástupcovia ozbrojených síl oboch krajín, pozostalí i obyvatelia obce uctili pamiatku obetí havárie slovenského armádneho lietadla.

Pri tragickej udalosti na kopci Borsó, ktorá sa stala 19. januára 2006, prišlo o život 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany. Haváriu prežil jediný človek.

Na spomienkovom pietnom stretnutí, ktoré sa koná každý rok v spomínanej obci, sa dnes k zúčastneným prihovoril minister obrany SR Martin Glváč.

„Nie je možné porátať, koľko životov sa podarilo slovenským odmínovačom, vojakom strážnych čiat a iným špecialistom zachrániť. Aj v tom je ten krutý paradox, že pomáhali iným, no vy, ich blízki, ste sa ich nedočkali,“ v príhovore oslovil Glváč pozostalých. Zdôraznil, že tento deň, ktorý sa zapísal čiernymi písmenami do histórie Slovenska, zostane významným dňom piety.

Chcem vám vyjadriť hlbokú úctu. Zabudnúť na to, čo sa tu stalo, sa nedá. No tak isto nemôžeme zabúdať na to, že na našich vojakov máme byť prečo hrdí - celé Slovensko, aj vy ich najbližší,“ povedal minister Glváč. Opätovne poďakoval maďarským vojakom, záchranárom i obyvateľom obce za to, ako pomáhali odstraňovať následky tejto katastrofy.

Tragická udalosť, pri ktorej prišlo o život 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany sa stala 19. januára 2006.
Foto: TASR/František Iván


Jeho maďarský rezortný kolega Csaba Hende pripomenul, že slovenskí i maďarskí vojaci slúžili spolu v medzinárodnej misii v Kosove.

Títo vojaci slúžili s našimi v spoločnej misii spoločnému cieľu, preto to berieme tak, ako keby padli za nás. Nesmieme zabúdať na to, že sme spojenci a bojujeme za mier a bezpečnosť a priateľa poznáš v núdzi,“ povedal Hende.

Pamiatku vojakov si každoročne prichádzajú k pamätníku uctiť aj desiatky pozostalých a priateľov. Ani tento rok medzi nimi nechýbal Jozef Novák, ktorému pri havárii zahynul syn.

Chodíme sem každý rok, aj na horu chodíme päťkrát do roka. Sedem nešťastných rokov a smutných rokov. Prišli sme o syna, stále si dávam otázku, prečo sa to muselo stať,“ hovorí pán Novák s dojatím v hlase.

Vojenský špeciál AN-24 so 43 ľuďmi na palube havaroval pred siedmimi rokmi v lesnom teréne neďaleko maďarskej obce Hejce, asi 50 kilometrov od košického letiska, kde mal pristáť.



V lietadle bolo 28 vojakov vracajúcich sa z rotácie v medzinárodnej misii, sedem osôb, ktoré poskytovali metodickú pomoc a osem členov posádky. Haváriu prežil len jeden člen kontingentu, Martin Farkaš. Ten sa po zotavení zo zranení opäť vrátil do služby v ozbrojených silách. Pamiatku svojich zosnulých kolegov si prišiel uctiť aj dnes do Hejcov.

„Všetci, ktorí boli so mnou v lietadle, sa veľmi tešili na svoje rodiny, mali plány do budúcna a pre nehodu ich nemohli realizovať. Mne je to ľúto, že som nemohol nikomu z nich viac pomôcť. Na druhej strane som hrdý, že vieme si na nich každý rok spomenúť,“ povedal Farkaš.

Na pamiatku tragickej udalosti odhalili v roku 2007 v obci Hejce pamätník. Ústredným motívom je bronzová socha padajúcej postavy obkolesená do bronzu zaliatymi šesťmetrovými stromami, ktoré sa zlomili pri páde lietadla. Ročne sem prídu zapáliť sviečky tisíce ľudí.