Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Vojaci opäť preukázali pripravenosť byť strategickou rezervou štátu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vojaci posádkových pohotovostných jednotiek boli nasadzovaní podľa potrieb na odstraňovanie malých či väčších krízových situácií na základe požiadaviek miestnej samosprávy.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Ozbrojené sily (OS) SR v roku 2023 opäť preukázali pripravenosť splniť úlohy a byť strategickou rezervou štátu pripravenou pomôcť občanom tam, kde sa kapacity iných zložiek končia. Policajtom pomáhali pri zvládaní migračnej krízy na južnej hranici Slovenska i ochrane východnej hranice. Pre občanov zasiahnutých zemetrasením vybudovali ubytovacie a sociálne kontajnery. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

Pri riešení migračnej vlny odpracovali vojaci vyše 190.000 hodín mimo riadneho služobného času. Strávili ich na hliadkach s príslušníkmi Policajného zboru, poskytovaním logistickej podpory v miestach zhromažďovania migrantov, ale aj skrytým pozorovaním vybraných prístupových koridorov. "Celé úsilie viedlo k zadržaniu viac ako 4600 nelegálnych migrantov a prispelo k odstrašeniu organizátorov nelegálnych prechodov zelenej hranice a posilneniu pocitu bezpečnosti našich spoluobčanov," skonštatoval hovorca.

Už druhý rok sa príslušníci OS SR podieľali na ochrane východnej hranice. "Na pozorovaní na hranici sa počas celého roka vystriedali takmer všetci príslušníci prieskumných útvarov jednotiek pozemných síl, ďalej špecialisti radiačnej-chemickej a biologickej ochrany, ako aj špecialisti pre civilno-vojenskú spoluprácu," priblížil Zemanovič. Pri plnení úloh najazdili viac ako 115.000 kilometrov vo veľmi ťažkom horskom teréne. Nasadené boli aj vrtuľníky vzdušných síl s celkovým náletom viac ako 200 letových hodín pri vzdušnom prieskume hraničného pásma.

Vojaci posádkových pohotovostných jednotiek boli nasadzovaní podľa potrieb na odstraňovanie malých či väčších krízových situácií na základe požiadaviek miestnej samosprávy.

OS SR tento rok zároveň absolvovali významné výcvikové aktivity, akými boli cvičenia Alertex 23, Slovenský štít 23, Combined Resolve alebo Strong Cohesion 23, ktoré viedli k zvýšeniu operačnej pripravenosti jednotlivých zložiek.