Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vojaci si počas Zelenej vlny precvičili reakciu na aktuálne hrozby

Na snímke protichemické a protiradiačné jednotky na dekontaminačnom pracovisku pri kontrole osôb počas cvičenia Zelená vlna 2015, ktoré je druhou fázou série cvičení Slovenský štít. Počas neho by mala byť preverená schopnosť Generálneho štábu OS SR plánovať operácie na strategickej úrovni na udržanie bezpečnosti SR. Foto: TASR

Scenár bol reakciou na aktuálne bezpečnostné prostredie. Do Zelenej vlny bol zapojený celý rezort obrany, od ministerskej časti, cez generálny štáb až po taktické jednotky.

Bratislava 29. mája (TASR) - Slovenskí vojaci ukončili cvičenie Zelená vlna 2015, ktoré bolo druhou fázou série cvičení Slovak Shield 2015. Scenár bol reakciou na aktuálne bezpečnostné prostredie. Do Zelenej vlny bol zapojený celý rezort obrany, od ministerskej časti, cez generálny štáb až po taktické jednotky. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Druhá fáza Slovak Shield pozostávala z plánovania, precvičovania jednotlivých aktivít, prípravy na bojovú činnosť v rámci komplexného scenára, ktorý zahŕňal nevojnové aj priame vojenské ohrozenia. "Realita je taká, že v aktuálnom bezpečnostnom prostredí je prechod medzi mierom a vojnou často veľmi nebadaný," vysvetlil 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Pavel Macko, ktorý bol zároveň riadiaci cvičenia.

Podľa ministra obrany Martina Glváča je dôležité, že si počas tohto cvičenia ozbrojené sily precvičili spoluprácu s inými bezpečnostnými zložkami. "V prípadnej krízovej situácii by bola ich spolupráca nevyhnutná," zdôraznil Glváč.

Cvičenie Slovak Shield 2015 vyvrcholí na jeseň v Centre výcviku Lešť, kde vojakov čaká už podrobnejšie plánovanie vojenských operácií na udržanie stability a bezpečnosti SR a na jej obranu, a to už aj v súčinnosti so spojencami v rámci NATO.