Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vojaci si pripomenuli vstup do NATO za účasti veliteľa Ch. Cavoliho

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zmeko pripomenul vo svojom rozkaze vojakom, že medzi bezpečnostné výzvy patrí okrem vojny na Ukrajine aj zhoršujúca sa bezpečnostná situácia na Blízkom východe a v subsaharskej Afrike.

Bratislava 27. marca (TASR) - Vojaci si pripomenuli 20. výročie vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie (NATO) v utorok (26. 3.) za účasti vrchného veliteľa spojeneckých vojsk v Európe (SACEUR) generála Christophera G. Cavoliho. Cavoli pricestoval na základe pozvania náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR generála Daniela Zmeka. V príhovore označil Slovensko za odhodlaného spojenca plniaceho záväzky. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

"Slovensko bolo za ostatných 20 rokov odhodlaným spojencom plniacim záväzky a v zmenenej bezpečnostnej situácii, keď sa pozornosť Aliancie sústreďuje na kolektívnu obranu, naďalej takýmto spojencom ostáva," uviedol Cavoli. Vo svojom vystúpení vyzdvihol aj aktívny prístup slovenských vojakov v operáciách a misiách pod vlajkou NATO, ale aj okamžitú reakciu pri posilňovaní spojeneckej prítomnosti na východnom krídle Aliancie.

Zmeko pripomenul vo svojom rozkaze vojakom, že medzi bezpečnostné výzvy patrí okrem vojny na Ukrajine aj zhoršujúca sa bezpečnostná situácia na Blízkom východe a v subsaharskej Afrike. Ako podotkol, dynamický vývoj výziev má dosah na potrebu zvyšovania úrovne pripravenosti ozbrojených síl, ako aj celej spoločnosti na obranu vlasti individuálne aj v systéme kolektívnej obrany.

Počas návštevy na pôde Generálneho štábu OS SR prijal generála Cavoliho aj podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý sa aj s delegáciou vedenia rezortu zúčastnil na slávnostnom zhromaždení. Druhý deň Cavoliho na Slovensku je venovaný návšteve mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku. Prihovorí sa prítomným vojakom z Čiech, Nemecka, zo Slovinska, z USA a zo Španielska, ktorých úlohou je okrem bežného výcviku pripraviť pôdu na rozšírenie skupiny na brigádnu úroveň a na zmenu vedúcej krajiny.

Veľvyslanectvo USA na Slovensku dopĺňa, že v stredu navštívil Cavoli slovenských, českých, španielskych, nemeckých, slovinských a amerických vojakov vo výcvikovom priestore Lešť.