Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

M. Glváč chce zlepšiť výcvik ozbrojených a záchranárskych zložiek

Minister obrany Martin Glváč Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR Petra Vojteka je potrebné výcvikový priestor vybaviť ďalšími trenažérmi a simulátormi.

Bratislava 24. marca (TASR) - Ministerstvo obrany SR chce o ďalšom využívaní a zefektívnení výcvikového priestoru Lešť rozhodnúť s predstaviteľmi polície a Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Výsledkom by malo byť zlepšenie podmienok a kvality výcviku ozbrojených, bezpečnostných a záchranárskych zložiek.

Z tohto dôvodu rezort obrany inicioval rokovanie predstaviteľov Ozbrojených síl (OS) SR, Prezídia Policajného zboru a Hasičského a záchranného zboru. Pozvánku dostanú podľa ministerstva aj ďalšie zložky, ktoré výcvikový priestor využívajú.

"V spolupráci s ministerstvom vnútra chceme vytvoriť priestor pre všetkých zainteresovaných, aby zadefinovali svoje požiadavky a mohli zo svojho pohľadu naplno využiť potenciál, ktorý Lešť ponúka," uviedol minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

Podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR Petra Vojteka je potrebné výcvikový priestor vybaviť ďalšími trenažérmi a simulátormi tak, aby boli k dispozícii pre všetky zložky zapojené do krízového manažmentu. "Hovorili sme aj o nutnosti zaangažovať do takýchto cvičení zdravotné služby a dobrovoľníkov, ktorí zasahujú v krízových situáciách a majú veľmi dobré výsledky," uviedol Vojtek.

Vytvoriť z Lešti čo najkvalitnejší výcvikový priestor chcú aj policajti. Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar pripomenul, že policajti sa rovnako ako aj hasiči alebo záchranári dostávajú denne do nebezpečných situácií. "Kvalitný výcvikový priestor, ktorý poskytne dobrú prípravu, je preto veľmi potrebný," povedal Gašpar.

Prezident HaZZ Alexander Nejedlý dodal, že kvalitné podmienky umožnia vojakom, policajtom i zložkám integrovaného záchranného systému spoločný výcvik v súvislosti s odstraňovaním následkov mimoriadnych udalostí rozsiahleho charakteru.

Výcvikový priestor Vojenského obvodu Lešť je najväčšie vojenské výcvikové stredisko na Slovensku. Už v súčasnosti umožňuje komplexný výcvik pre vojenských, policajných, záchranárskych a zdravotníckych profesionálov, vrátane boja proti terorizmu a organizovanému zločinu.