Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vojaci v zahraničných misiách sa počas Vianoc tešia aj na rozprávky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V Afganistane bude počas Vianoc 36 slovenských vojakov. Štedrý deň bude 21 z nich tráviť spolu s českými vojakmi, iní zase s americkými vojakmi.

Bratislava 22. decembra (TASR) – Slovenskí vojaci v zahraničných misiách budú sviatky tráviť rôzne. Buď spolu alebo s inými zahraničnými vojakmi. Ani v misiách však nemôžu chýbať tradičné slovenské jedlá. S vojakmi v štyroch zahraničných operáciách sa dnes cez skype spojil minister obrany Martin Glváč a náčelník generálneho štábu Milan Maxim. Popriali im príjemné a pokojné vianočné sviatky a šťastný návrat domov.

V Afganistane bude počas Vianoc 36 slovenských vojakov. Veliteľ slovenského kontinentu Pavol Švelka pripomenul, že nie všetci budú na sviatky spolu. Štedrý deň bude 21 z nich tráviť spolu s českými vojakmi, iní zase s americkými vojakmi. Minister vojakom v Afganistane zaželal najmä šťastný návrat domov. Pripomenul, že pred rokom, práve počas vianočných sviatkov, zahynuli v Afganistane dvaja slovenskí vojaci. "Ďakujeme za vašu podporu a verím, že vykročíme do nového roku tou správnou nohou," uviedol Švelka.

V Bosne a Hercegovine v operácii ALTHEA pôsobí celkovo 36 vojakov, počas vianočných sviatkov ich tam bude 27. "Situácia v krajine je pokojná, nepočítam so zhoršením ani počas vianočných sviatkov," priblížil veliteľ slovenského kontinentu Ladislav Kisel. Slovenskí vojaci nebudú ani tu tráviť Vianoce spolu, ale budú roztrúsení po viacerých miestach v krajine. Chystajú sa však variť typické slovenské jedlá. "Ingrediencie máme z domu zo Slovenska," dodal Kisel. Vojaci budú sledovať aj slovenské televízne programy a tešia sa najmä na rozprávky. Od svojho veliteľa zároveň dostanú vianočné darčeky. Konkrétnosti však Kisel prezradiť nechcel.

Najviac slovenských vojakov, 157, pôsobí na Cypre v operácii UNFICYP. Časť z nich však bude na dovolenkách. Podľa veliteľa Jaroslava Bitalu v krajine momentálne vládne sychravé počasie. Pracovný režim budú mať počas sviatkov ako cez víkend s tým, že niektorí vojaci budú na hliadkach. "Len ľudia, ktorí si to môžu dovoliť, budú tráviť Vianoce spolu," uviedol Bitala. Vojačky v misii už stihli napiecť medovníky. Na štedrú večeru budú mať kapustnicu alebo šošovicovú polievku spolu so šalátom. Kapra nahradí iná ryba. Aj tu sa vojaci chystajú pozerať vianočné rozprávky. Najviac sa tešia na Popolušku.

Na pozorovateľskej misii UNTSO na Golanských výšinách bude tento rok tráviť Jozef Kasl sám ako jediný Slovák. "Štedrý večer som v službe tak ako na nový rok. Nie je to prvýkrát, u mňa je to už pomaly normálne," uviedol. Počas služby bude zabezpečovať chod operačného centra.

Podľa Maxima, rodiny vojakov trávia Vianoce ináč. "Vojenské rodiny a vojaci trávia veľmi často sviatky nie v termínoch kalendárnych, ale ako im to služba umožňuje. Teda slávia to týždeň aj mesiace pred sviatkami," priblížil Maxim. Aj tento rok dostanú vojaci v misiách, okrem Afganistanu, možnosť alkoholického prípitku.