Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Vojenské radary odprezentovalo pred ministerstvom osem výrobcov

Na ilutračnej snímke radar. Foto: Tablet.tv

Ministerstvo oficiálne oslovilo aj český rezort obrany s návrhom na spoločný postup pri obstarávaní nových rádiolokátorov.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Celkovo osem zahraničných výrobcov radarov sa vo štvrtok 16. apríla zaujímalo na ministerstve obrany o podmienky pripravovaného medzinárodného tendra na obstaranie nových 3D radarov stredného dosahu. Zároveň v rámci individuálnych prezentácií počas podujatia "Open Day 3D Air Defence Radars" predstavili odbornej skupine z rezortu svoje produkty a návrhy riešení. Ministerstvo obrany plánuje medzinárodnú verejnú súťaž vyhlásiť v najbližších týždňoch.

"Výrobcovia radarov mali jedinečnú príležitosť, aby sa dozvedeli, aké sú požiadavky ozbrojených síl na nové 3D radary. Ide o tender veľkého rozsahu, a preto sme urobili maximum, aby ho nikto v budúcnosti nemohol spochybniť," uviedol minister obrany Martin Glváč. Do prezentácie sa mohli akreditovať tak výrobcovia moderných radarových systémov, ako aj zástupcovia diplomatických misií akreditovaných na Slovensku. Možnosť prezentácie využili firmy BATS (Belgicko), ThalesRaytheon System (Francúzsko-USA), IAI-ELTA System (Izrael), SAAB (Švédsko), Lockheed Martin (USA), Raytheon International, Inc. (USA), BAE Systems (Veľká Británia-USA) a INDRA (Španielsko).

Výrobcov radarov zástupcovia vzdušných síl informovali o základných technických požiadavkách na nové radarové systémy. Medzinárodnej verejnej súťaže sa môžu zúčastniť všetci potenciálni záujemcovia z radov zahraničných výrobcov. "Ich žiadosti o účasť v tendri budú vyhodnotené z hľadiska spôsobilosti a bezpečnostných predpokladov a v ďalšom kole budú úspešným uchádzačom predstavené detailné technické požiadavky," dodala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Ministerstvo obrany plánuje prostredníctvom medzinárodného tendra nakúpiť štyri systémy nových 3D radarov stredného dosahu, ktoré majú postupne do roku 2020 nahradiť súčasné radary ešte sovietskej výroby P-37.

Dôvodom, prečo sa Slovensko rozhodlo nakupovať novú techniku, sú ruské sankcie, pre ktoré si nemôže zadovážiť náhradné diely na radary od ruského výrobcu Almaz Antey a predlžovať tak ich životnosť. Ak by Slovensko zostalo bez funkčných vojenských radarov, nemôže si plniť záväzky voči aliančným partnerom. Ide najmä o integrovaný systém protivzdušnej obrany NATO (NATINADS).

Ministerstvo oficiálne oslovilo aj český rezort obrany s návrhom na spoločný postup pri obstarávaní nových rádiolokátorov. Glváč však po stredajšom (15.4.) rokovaní vlády zopakoval, že zatiaľ žiadnu relevantnú odpoveď od českej strany nedostal.