Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Vojenská polícia SR sa pripravuje v Nemecku na operáciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovensko vyčlenilo pre zahraničnú operáciu EUNAVFOR MED Sophia desať príslušníkov Vojenskej polície, ktorí budú v Stredomorí pôsobiť v tzv. Boarding teame na lodi nemeckého námorníctva.

Bratislava 4. marca (TASR) - Vojenskí policajti sa v týchto dňoch pripravujú na nasadenie do zahraničnej operácie EUNAVFOR MED Sophia vo výcvikovom stredisku Eckenförd v Nemecku. Dvojmesačný špeciálny výcvik sa začal koncom januára a potrvá až do 31. marca 2017. Informovala o tom dnes hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Slovensko vyčlenilo pre zahraničnú operáciu EUNAVFOR MED Sophia desať príslušníkov Vojenskej polície (VP), ktorí budú v Stredomorí pôsobiť v tzv. Boarding teame na lodi nemeckého námorníctva. Tento počet je podľa Capákovej slov pevne stanovený. Skladá sa z dvoch identických päťčlenných skupín, pričom každý príslušník má v ňom jasne definovanú úlohu.

Nemecko sa podľa hovorkyne zaviazalo poskytnúť im výcvik v podmienkach morského prostredia, s ktorým nemajú slovenskí vojaci bežné skúsenosti. V priestoroch Sea Batallionu cvičia pod vedením špičkových inštruktorov.

"Naši vojenskí policajti sú v rámci výcviku dôsledne pripravovaní po teoretickej aj praktickej stránke a zameriavajú sa na tímovú prácu. V náročnejšej časti si precvičujú operácie proti malým člnom a malým pirátskym lodiam, ale aj obsadenie veľkej lode. Vysoké nároky sa pritom kladú na fyzickú pripravenosť každého člena Boarding teamu," uviedol riaditeľ Vojenskej polície plukovník Michal Migát.

Hlavnou úlohou operácie EUNAVFOR MED Sophia je zastavenie pašovania ľudí z afrických štátov do Európy v súvislosti s migračnou krízou a hrozbou globálneho terorizmu.