Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vojenský technický a skúšobný ústav Záhorie oslávil 90 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/MO SR

Ústav je jedným z výskumno-vývojových pracovísk Ministerstva obrany SR zabezpečujúcich vývoj a skúšky zbraní, munície a výbušnín.

Záhorie 6. júna (TASR) - Vojenský technický a skúšobný ústav Záhorie (VTSÚ) oslávil 90 rokov svojej existencie. Je jedným z výskumno-vývojových pracovísk Ministerstva obrany SR zabezpečujúcich vývoj a skúšky zbraní, munície a výbušnín. TASR informoval riaditeľ ústavu František Petráš.

Začiatky skúšania výzbroje na území terajšieho ústavu sú datované do roku 1927. V tej dobe tu bola vytvorená strelnica pre skúšky delostreleckých zbraní a munície pre vtedajšie Škodove závody Plzeň ako hlavného výrobcu zbraní a munície v bývalom Československu. Strelnica fungovala ako „Škodova továrenská strelnica" v blízkosti Plaveckého Mikuláša. Prvé interné skúšky boli vykonané v marci 1928 a pre zahraničného zákazníka v máji 1929. V roku 1993 po vzniku samostatného Slovenska bol ústav súčasťou Výskumného ústavu Liptovský Mikuláš.

V 70. a 80. rokoch 20. storočia bola realizovaná rozsiahla výstavba ďalších skúšobných objektov a modernizácia skúšobných zariadení. Do zániku ČSFR bol ústav orientovaný prevažne ako skúšobná základňa pre potreby rezortu Ozbrojených síl a zbrojného priemyslu.

V roku 1994 bol ústav reorganizovaný na autonómnu organizáciu Vojenský technický a skúšobný ústav Záhorie. Vznikom Slovenskej republiky ústav prebral i výskumné a vývojové aktivity a stal sa jedným z výskumno-vývojových pracovísk Ministerstva obrany SR zabezpečujúcich vývoj a skúšky zbraní, munície a výbušnín. "Po vzniku samostatného Slovenska sme museli suplovať aj teoretické vývojové ústavy, ktoré po rozdelení Československa ostali v Čechách. Striedali sa dobré obdobia s horšími. Dokázali sme všetky krízy ustáť a pritom všetkom ústav napredoval a ďalej napreduje," uviedol Petráš.

Ústav má akreditované skúšobné laboratórium pre skúšky uvedených komodít. Je autorizovanou osobou pre posudzovanie zhody s technickými požiadavkami a je oprávnený vykonávať klasifikáciu výbušných látok a predmetov v zmysle odporúčaní OSN pre prepravu nebezpečných vecí.