Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vojenský vrtuľník Mi-17 musel núdzovo pristáť

Na snímke vrtuľník po núdzovom pristátí v kukuričnom poli. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na palube vrtuľníka Mi-17 bola trojčlenná posádka.

Bratislava 1. júla (TASR) - V Trenčianskych Stankovciach musel dnes pri nácviku na Tankové dni Laugarício núdzovo pristáť vrtuľník Mi-17. K incidentu došlo krátko po 10.00 h po strete vrtuľníka s vedením vysokého napätia. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

"Na palube vrtuľníka Mi-17 bola trojčlenná posádka. Pri incidente nedošlo k zraneniam osôb," priblížila. Prípad vyšetruje komisia z Úradu vojenského letectva ministerstva obrany. "Až do skončenia vyšetrovania nie je možné poskytnúť ďalšie informácie," doplnila Capáková.

Ako informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne, cesta II/507 medzi obcami Trenčianske Stankovce a Krivosud je vzhľadom na spadnuté elektrické vedenie uzavretá.

K nehode vojenského vrtuľníka Mi-17 naposledy došlo pred rokom, 28. júla na východe Slovenska, pri obci Hradisko v okrese Prešov. Vrtuľník vtedy vzlietol zo základne v Prešove. Trojčlenná posádka si precvičovala pristátie v teréne, keď s ňou stratila riadiaca veža spojenie.

Hlavnou príčinou havárie bol vtedy vznik vírového prstenca na zadnom vyrovnávacom rotore vrtuľníka. Ten zapríčinil stratu aerodynamickej účinnosti zadného rotora, čo viedlo k pádu stroja. Pri nehode zahynul druhý pilot kapitán Richard Sépi.


Incident prešetrí komisia Úradu vojenského letectva


Príčinu dnešného incidentu, pri ktorom musel po kontakte s elektrickým vedením pri obci Trenčianske Stankovce v okrese Trenčín núdzovo pristáť vojenský vrtuľník, bude vyšetrovať špeciálna komisia. Na brífingu priamo na mieste incidentu to povedal minister obrany Peter Gajdoš.

„O udalosti sme bezprostredne informovali miestnu samosprávu, civilný letecký úrad. O incidente ma informoval aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR, ktorý prijal vlastné opatrenie na zabezpečenie priestoru v súčinnosti s veliteľom vzdušných síl. Okamžite som stanovil komisiu riaditeľa Úradu vojenského letectva, ktorá bude incident vyšetrovať,“ uviedol minister.

Vrtuľník bol podľa ministra súčasťou leteckej pátracej a záchrannej služby a s okamžitou platnosťou sú pozastavené lety vrtuľníkov na sobotných (2. 7.) Tankových dňoch Laugarício. „Ostatné je záležitosťou veliteľa vzdušných síl, ktorý rozhodne o ďalších letoch,“ doplnil minister.

Podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR Milana Maxima bola výcviková aktivita vrtuľníka Mi-17 plánovaná. „Piloti a palubný technik sú vycvičení, posádka je špičková. Nedošlo k žiadnemu zraneniu, došlo k poškodeniu vrtuľníka, výšku škody budeme poznať po skončení vyšetrovania. Nedošlo k žiadnemu ohrozeniu civilných osôb ani k vzniku následných škôd,“ doplnil Maxim.