Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Voľbu riaditeľov čakajú zmeny, Plavčan ich pripúšťa aj pri radách škôl

Na snímke minister školstva, vedy výskumu a športu SR Peter Plavčan Foto: TASR - Martin Baumann

Dôležité je podľa Plavčana, aby sa systém nastavil tak, aby bolo možné hovoriť o slobodnej voľbe riaditeľa.

Bratislava 20. júna (TASR) – V systéme voľby riaditeľov škôl pravdepodobne opäť nastanú zmeny. Minister školstva Peter Plavčan počas minulotýždňovej Hodiny otázok v parlamente pripustil, že rezort sa chce tejto téme venovať. K zmenám by mohlo podľa jeho slov dôjsť pri zložení rád škôl, spôsobe voľby riaditeľa, prípadne aj pri práve veta a funkčnom období riaditeľov.

"Ja si napríklad viem predstaviť, že riaditeľ by mohol podobne ako na vysokých školách mať dve funkčné obdobia, potom nech sa uchádza o funkciu riaditeľa na inej škole a po tých niekoľkých rokoch sa môže vrátiť a podobne," uviedol v pléne šéf rezortu školstva. Riaditelia škôl majú zo zákona päťročné funkčné obdobie.

Dôležité je podľa Plavčana, aby sa systém nastavil tak, aby bolo možné hovoriť o slobodnej voľbe riaditeľa. "Domnievam sa, že aj s ohľadom na to, aby sa v školách nastolil slobodnejší duch, aspoň na niektorých školách, by sme sa mali venovať aj tejto téme a možno aj nanovo nastaviť zloženie rád škôl a takisto aj spôsob voľby riaditeľa, prípadne práva veta a prípadne aj funkčné obdobia riaditeľov," dodal šéf rezortu školstva.

Zmeny pri voľbe riaditeľov škôl nastali k septembru minulého roka, kedy zriaďovatelia získali kompetenciu dvakrát nesúhlasiť s nomináciou rady školy na riaditeľa.