Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Voľby by v auguste vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (SMER-SD). Foto: TASR Jaroslav Novák

Prieskum sa konal od 9. do 16. augusta na vzorke 1009 respondentov.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Voľby do Národnej rady (NR) SR by v auguste vyhrala strana Smer-SD so ziskom 2O percent hlasov. Nasledovali by Progresívne Slovensko (PS) s 15 percentami a Hlas-SD so 14,2 percenta. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra Focus pre TV Markíza.

Do parlamentu by sa dostali aj Republika (8,8 percenta) a KDH (6,1 percenta). Rovnako by do NR SR postúpili SaS (6,1 percenta), SNS (5,3 percenta) a Sme rodina (5,1 percenta).

Pred bránami parlamentu by ostala koalícia OĽANO a priatelia, Za ľudí a Kresťanská únia. Získala by 6,4 percenta hlasov voličov, no ako koalícia troch strán potrebuje na postup do parlamentu aspoň sedem percent.

Potrebných päť percent by nezískali ani Aliancia (3,4 percenta), Demokrati (3,1 percenta), Kotlebovci - ĽSNS (2,1 percenta) či Modrí, Most-Híd (1,7 percenta) a subjekty združené okolo Maďarského fóra (0,7 percenta).

Do parlamentu by sa tiež nedostali Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota (0,4 percenta) ani Karma (0,3 percenta). Pirátska strana-Slovensko, SDKÚ-DS, Komunistická strana Slovenska, Vlastenecký blok, Spravodlivosť a My Slovensko by získali 0,2 percenta. Slovenské Hnutie Obrody by získalo 0,1 percenta hlasov. Nula percent by získali Princíp a Spoločne občania Slovenska.

Smer-SD by v parlamente získal 37 kresiel, PS 28 a Hlas-SD 27. So 16 poslancami by v NR SR bola Republika, SaS a KDH by mali zhodne po 11 kresiel. SNS a Sme rodina by obsadili zhodne po desať kresiel.

Prieskum sa konal od 9. do 16. augusta na vzorke 1009 respondentov.