Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Voľby by vyhral Smer, do NR SR by sa dostala aj SNS

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry Focus, ktorý sa uskutočnil od 27. januára do 3. februára 2015 formou osobného dopytovania.

Bratislava 11. februára (TASR) - Ak by sa parlamentné voľby konali na prelome januára a februára, so ziskom 35,5 percenta hlasov by v nich zvíťazila strana Smer-SD. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry Focus, ktorý sa uskutočnil od 27. januára do 3. februára 2015 formou osobného dopytovania na výberovej vzorke 1010 respondentov starších ako 18 rokov

Na druhom mieste by skončila strana Sieť (11 percent), nasleduje KDH (10,9 percenta), Most-Híd (7 percent), OĽaNO (6 percent) a ako posledná by sa do parlamentu dostala SNS (5,7 percenta). Pred bránami zákonodarného zboru by ostali SMK (4,6 percenta), SaS (4,4 percenta), NOVA (3,3 percenta), TIP (2,8 percenta) a SDKÚ-DS (2,8 percenta). Oproti decembrovému prieskumu si mierne polepšili Smer-SD, KDH, SNS, SaS, NOVA, TIP a SDKÚ-DS. Podpora ostatných strán mierne poklesla.

Prieskum preferencií politických strán na prelome januára a februára 2015 podľa agentúry Focus.
Foto: Teraz.sk


Strana Smer-SD by v parlamente získala 70 kresiel a v prípade ambície vládnuť by potrebovala aspoň jedného koaličného partnera. Sieť by obsadila 22 kresiel, KDH 21, Most–Híd 14, OĽaNO 12 a SNS 11.

Respondentom bola v prieskume položená otázka: "Predstavte si, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany. Ktorej strane by ste dali svoj hlas?" Viac ako pätina (22,3 percenta) respondentov by nešla voliť a 14,7 percenta odpovedalo "neviem", resp. "nechcem odpovedať".