Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

PRIESKUM: Voľby do NR SR by vyhral Smer-SD, pred SaS a SNS

Plénum Národnej rady SR. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Do Národnej rady SR by sa podľa prieskumu agentúry Focus dostalo osem strán.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Ak by sa parlamentné voľby konali v prvej polovici septembra tohto roka, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 27,7 percenta hlasov. V Národnej rade SR by obsadil 46 kresiel. Druhá by vo voľbách skončila SaS, ktorá by získala 13,5 percenta hlasov a obsadila by tak v parlamente 22 kresiel. Do Národnej rady SR by sa dostalo ešte ďalších šesť strán. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na vzorke 1009 respondentov uskutočnila agentúra Focus v dňoch 8. – 14. septembra.



Na treťom mieste vo voľbách by skončila SNS, ktorú by volilo 12,6 percenta voličov. V parlamente by získala 21 mandátov. Nasledovala by strana Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá by vo voľbách získala 8,3 percenta hlasov a v parlamente 14 kresiel. OĽaNO-NOVA by skončilo so ziskom 8,2 percenta hlasov a v Národnej rade SR by obsadilo 13 kresiel.



Do parlamentu by sa dostali ešte strany Most-Híd s 7,7–percentnou podporou a 13 mandátmi, Sme rodina – Boris Kollár, ktorú by volilo 6,8 percenta voličov a v parlamente by mala 11 poslancov, a KDH so 6,0 percentami a s desiatimi poslancami.



Pred bránami parlamentu by skončili SMK-MKP (3,6 percenta), #Sieť (1,4 percenta), KSS (1,2 percenta), SZS (0,9 percenta), SDKÚ-DS s 0,8 percenta, SKOK s 0,6 percenta, Šanca s 0,4 percenta, SMS s 0,3 percenta. DS (Demokrati Slovenska), VZDOR a Priama demokracia by získali po 0,0 percenta hlasov. Iné strany by volilo 0,0 percenta opýtaných.



Podľa prieskumu by voliť nešlo 18,9 percenta respondentov a 9,5 percenta opýtaných nevedelo, komu by dalo svoj hlas.