Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VIDEO: Ochranári hodnotili prístup strán k životnému prostrediu

Na archívnej snímke Daniel Lešinský z občianskeho združenia CEPTA- Centrum pre trvalo udržateľné alternatívy Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Hodnotili ich na základe odpovedí v Envirodotazníku 2016, s ktorým oslovili subjekty s preferenciami nad tri percentná. Ostatné sa mohli zapojiť dobrovoľne.

Bratislava 23. februára (TASR) - Environmentalisti sa pred blížiacimi parlamentnými voľbami pozreli na prístup politických strán k problematike životného prostredia. Hodnotili ich na základe odpovedí v Envirodotazníku 2016, s ktorým oslovili subjekty s preferenciami nad tri percentná. Ostatné sa mohli zapojiť dobrovoľne. Najlepšie v hodnotení ochranárov, ktoré dnes predstavili v Bratislave, dopadli strany SMK-MPK, OĽaNO-NOVA, #Sieť a TIP.

„Najhoršie hodnotíme strany, ktoré boli oslovené, ale nereagovali vôbec, teda KDH, SNS a SDKÚ-DS. Tieto strany alebo nemajú záujem o témy životného prostredia či ochotu odpovedať na otázky tretieho sektora, alebo im chýbajú v týchto oblastiach odborné kapacity," povedal Daniel Lešinský, predseda Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA). Z odpovedí podľa jeho slov vidno, že náznaky ekologického myslenia, cítenia a zodpovednosti voči životnému prostrediu i zdraviu možno nájsť u viacerých kandidujúcich strán.




Najväčšia pozitívna zhoda strán bola v otázkach ochrany vôd, ovzdušia a pri zavedení kritérií udržateľnosti pre obnoviteľné zdroje energií. Najnižšia zhoda sa, naopak, zaznamenala pri otázke podpory a zavádzania nezávislého poradenského systému v poľnohospodárstve, pri zavádzaní zálohovania jednorazových nápojových obalov a pri otázke zákazu pestovania GMO plodín.

Odpovede hodnotili odborníci z environmentálnych organizácií CEPTA, Slovenský ochranársky snem a z platforiem Ekofórum, SEVO Špirála a Agro-ekofórum. V predvolebnom týždni ich bude možné nájsť na webových stránkach www.cepta.sk a www.ochranari.sk .