Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VÝSLEDKY VOLIEB ONLINE:Nesrovnal vyhral v Bratislave,Raši v Košiciach

Na snímke voliči čakajú v rade vo volebnej miestnosti v mestskej časti Bratislava - Lamač po 15:00 hod vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014, 15. novembra 2014. Foto: TASR/Mich

Teraz.sk prináša, aj po vyhlásení oficiálnych výsledkov, novinky z komunálnych volieb.

Bratislava 15. - 16. novembra (Teraz.sk) – Portál Teraz.sk ponúka online informácie o neoficiálnych aj oficiálnych výsledkoch komunálnych volieb, ako aj reakcie politikov.

Náš online sa končí, ďakujeme, že ste mapovali komunálne voľby spolu s nami.
Redakcia Teraz.sk

20:04 V tohtoročných komunálnych voľbách bolo krajské mesto Banská Bystrica rekordérom v počte kandidátov na primátora. O tento post sa uchádzalo až 15 ľudí. Banskobystričania si za nového primátora jednoznačne zvolili riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice Jána Noska, ktorý získal 46,08 percenta. Ostatní kandidáti na primátora u Banskobystričanov prepadli. Nezvolili ich ani len do "malého" parlamentu, kam väčšina z nich kandidovala.

19:55 Komunálne voľby splnili očakávania predstaviteľov Slovenskej národnej strany (SNS) nad mieru. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave vyhlásili, že po ťažkom období, ktoré vo vnútri strany prežívali, ich výsledky volieb utvrdili v tom, že SNS má opodstatnenie na slovenskej politickej scéne.

19:49 Nová starostka Karlovej Vsi, nezávislá kandidátka Dana Čahojová sa chce po nastúpení do úradu začať okamžite zaoberať kauzami výstavby v Karloveskej zátoke a na Starých gruntoch. Víťazstvo vo voľbách vníma ako prejav veľkej dôvery, ktorý zároveň prináša rovnako veľký záväzok zmeniť celkovú filozofiu riadenia mestskej časti.

19:33 Predvolebná kampaň bola mimoriadne štvavá a zo strany niektorých protikandidátov prichádzali podpásovky, ktoré boli v príkrom rozpore s férovým volebným súbojom. Aj preto vnímam svoj výsledok ako nesúhlas Petržalčanov s takýmto štýlom práce. Takto pre TASR reagoval na výsledky volieb staronový starosta bratislavskej Petržalky Vladimír Bajan (nezávislý). Vyhral s náskokom 810 hlasov.

19:10 Do tretieho volebného obdobia vstupuje staronový starosta bratislavskej mestskej časti Vajnory Ján Mrva (nezávislý). Vo voľbách získal 1553 hlasov voličov a hlas mu teda odovzdalo vyše 70 percent tých, ktorí k urnám prišli. Vyplýva to z definitívnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. "Budeme spolu s miestnym zastupiteľstvom pokračovať na rozbehnutej trati. Dlho boli Vajnory na akejsi odstavnej koľaji, dnes je to už o niečom inom," povedal Mrva pre TASR.

18:40Starosta obce Štrba v okrese Poprad Michal Sýkora je rekordmanom na Slovensku v počte zvolených období za sebou. V sobotňajších (15. 11.) komunálnych voľbách mu občania dali dôveru už deviatykrát po sebe.

18:30Postaviť v bratislavskej Devínskej Novej Vsi kúpalisko či multifunkčnú športovú halu – aj také plány má do svojho ďalšieho funkčného obdobia staronový starosta mestskej časti Milan Jambor (Sieť, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd). V komunálnych voľbách vyhral s 2958 hlasmi od voličov a získal tak dvojnásobok toho, čo jeho najsilnejší protikandidát. Vyplýva to z definitívnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

18:15V prípade niektorých čiastkových výsledkov to mohlo byť lepšie, no pri hodnotení celkového výsledku je na mieste veľká spokojnosť. Takto z pohľadu strany Sieť zhodnotil sobotňajšie komunálne voľby na dnešnej tlačovej konferencii jej líder Radoslav Procházka.

"Mandáty v lokálnych zastupiteľstvách získalo mnoho sto, takmer tisíc našich kandidátov, ďalších mnoho sto ľudí dostalo poverenie do služby aj vďaka našej podpore," konkretizoval Procházka. Priznal, že komunálne voľby boli pre Sieť krst ohňom. "Hneď na začiatku existencie Siete sme absolvovali politicky i organizačne najťažšie voľby," vysvetlil. Vyjadril presvedčenie, že túto skúšku zvládla Sieť oveľa lepšie, ako ktorákoľvek iná nová strana v minulosti.

Na ilustračnej snímke Radoslav Procházka, predseda strany Sieť.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


17:55 Výsledky týchto volieb sú pre nás výzva. Musíme zintenzívniť spoluprácu s našimi starostami či poslancami a vymyslieť model efektívnej spolupráce s úspešnými nezávislými kandidátmi. Povedali to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave zástupcovia strany Most-Híd.

17:40 Výsledky týchto volieb sú pre stranu Most-Híd výzva. Predseda strany Béla Bugár tvrdí, že aj napriek nižšiemu počtu ich kandidátov, ako pred štyrmi rokmi, považuje voľby za úspešné.

„Udržali sme si svoje pozície v Rožňave, získali sme Kráľovský Chlmec. Nezávislí kandidáti s našou podporou zvíťazili v Štúrove, Fiľakove, Nových Zámkoch či vo Veľkom Mederi,“ opísal.

17:20 Súper staronového starostu v bratislavskom Novom Meste získal len pätinu jeho hlasov. Zatiaľ čo hlava mestskej časti Rudolf Kusý (nezávislý) získal v komunálnych voľbách 10.412 hlasov voličov, detský lekár Pavol Martanovič len 1969 hlasov.

17:10 Post primátorky Tornale obhájila v sobotných voľbách do orgánov samosprávy obcí Anna Szögedi, ktorú podporovala koalícia Strany maďarskej komunity a Smeru-SD.

17:05 Aj Rómske strany budú mať svojich starostov. Ako uvádza Štatistický úrad SR pri prehľade výsledkov sobotňajších komunálnych volieb, najviac, šesť starostov, ktorí boli nominantmi rómskych politických strán, bude pôsobiť v obciach Košického kraja.

Vo voľbách sa najviac darilo nominantom Strany rómskej koalície, ktorej kandidáti budú pôsobiť na čele Bystrian a Luníka IX v Košickom kraji, a tiež budú viesť Kamennú Porubu a Jarovnice v Prešovskom kraji. Kandidát na starostu SRK zvíťazil aj v obci Hodejov v Rimavskosobotskom okrese Banskobystrického kraja. V obci Barca, ktorá je takisto v okrese Rimavská Sobota, vyhral kandidát koalície SRK a SMK.

17:01 Vytváranie nových pracovných príležitostí je hlavnou prioritou Michala Bagačku, ktorý v sobotných voľbách do orgánov samosprávy obhájil post primátora Hnúšte, ako kandidát Smer-SD.

17:00 V meste Košice sa v sobotňajších voľbách na post primátora a poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) zúčastnilo 34,45 % voličov. Ako dnes na tlačovej konferencii informoval predseda mestskej volebnej komisie (MsVK) Matúš Lemeš, zo 197.864 voličov ich k volebným urnám prišlo 68.165.

16:58 Svoj volebný program budem dôsledne plniť a ako starosta budem mestskú časť spravovať na prospech všetkých bratislavských Staromešťanov bez ohľadu na to, komu dali svoj hlas v starostovských voľbách. Takýto prísľub dal nový starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík (nezávislý). Komunálne voľby v mestskej časti vyhral s náskokom len 25 hlasov.

16:55 Nezávislí poslanci budú mať v 11-člennom Mestskom zastupiteľstve v Novákoch väčšinu.

16:50 Pokračovať v obnove historických mestských pamiatok plánuje primátor Jelšavy Milan Kolesár, ktorý sa o tento post uchádzal v sobotných voľbách do orgánov samosprávy s podporou koalície Sieť a SDKÚ-DS.

16:45 Vo viacerých hlavných mestských častiach Košíc dôjde podľa výsledkov komunálnych volieb k výmene starostu. Stane sa tak v častiach Košice Západ, Nad Jazerom, na Sídlisku KVP, či Sídlisku Ťahanovce. Naopak svoj post obhájili starostovia mestských častí Dargovských hrdinov, Juh, Sever, a tiež Staré mesto.

16:12 V 31-člennom mestskom zastupiteľstve Nitry stratila koalícia Smer-SD, KDH, SNS oproti končiacemu sa volebnému obdobiu deväť kresiel, naďalej si však s 19 poslancami drží nadpolovičnú väčšinu.

16:08 Parlamentný poslanec Martin Chren, aktivistka Katarína Šimončičová či zakladateľka Hodiny deťom Lucia Štasselová – aj oni budú tvoriť nový mestský parlament. Do 45 kresiel v novom bratislavskom mestskom zastupiteľstve si nesadne ani polovica zo súčasných poslancov. Vyplýva to zo zverejnenej zápisnice o výsledku volieb.

16:00 Na primátorskej stoličke v meste Medzilaborce vystrieda Ivana Soleja (nezávislý), Vladislav Višňovský (Smer-SD).


15:48 V súvislosti s volebnou korupciou zatiaľ polícia obvinila päť osôb. V prípade Zvolena sú obvinené tri osoby a v Žarnovici ďalšie dve osoby. Počas dnešnej tlačovej konferencii k výsledkom komunálnych volieb to uviedol policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

15:40 Tak ako pred štyrmi rokmi aj v sobotňajších voľbách obyvatelia Banskej Štiavnice rozhodli, že ich mesto nasledujúce obdobie povedie Nadežda Babiaková (Smer-SD). Svoje miesto súčasnej primátorky si obhájila v súboji troch kandidátov.

15:30 Už tretie volebné obdobie bude na čele samosprávy kúpeľného mesta Bojnice stáť František Tám (Smer-SD). Vyplýva to z výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. "Výsledok volieb je potvrdením mojej práce, nielen za ostatné štyri roky. Keby obyvatelia nechceli, nezvolia ma," uviedol pre TASR Tám.

15:21 Viac než 10.000 hlasov chýbalo končiacemu bratislavskému primátorovi Milanovi Ftáčnikovi (nezávislý s podporou Smeru-SD), aby obhájil svoj post aj v ďalšom volebnom období. Nový primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal (nezávislý, vystúpil z SDKÚ) získal v komunálnych voľbách 50.630 hlasov občanov, zatiaľ čo Ftáčnik 40.481.

15:20 Strana Smer-SD si v sobotňajších komunálnych posilnila svoje postavenie, kým pravica utrpela debakel. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico. "Pred komunálnymi voľbami sme si v Smere-SD postavili cieľ posilniť postavenie strany v komunálnych štruktúrach. Môžem s veľkou spokojnosťou konštatovať, že tento cieľ sme naplnili," zdôraznil.



15:10 Hradné múzeum vo Fiľakove bude potrebovať nového riaditeľa. Attila Agócs sa totiž ako nezávislý kandidát stal po sobotňajších voľbách do orgánov samosprávy novým primátorom mesta. Vo funkcii vystrieda Jaromíra Kaličiaka.

15:03 Najmenší záujem o komunálne voľby mali voliči v Bratislave. K volebným urnám ich tu prišlo 33,79 percenta.

15:00 V Sabinove zasadne po piatykrát na miesto primátora nominant strán SMER-SD, SDS a KDH Peter Molčan. V neďalekých Lipanoch sa po 24 rokoch do kresla primátora už neposadí reprezentant koalície KDH, SDKÚ-DS, Sieť Eduard Vokál, ale prednosta Okresného úradu v Prešove Vladimír Jánošík. Toho nominovali strany SMER-SD a SNS.

14:55 Hackeri počas sobotného (15.11.) priebežného zverejňovania neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb napadli webové stránky www.statistics.sk a www.volbysr.sk.



14:45: Banícke mesto Handlová aj nasledujúce štyri roky povedie Rudolf Podoba (Smer-SD).

14:40 S rozdielom viac ako 3800 hlasov vyhral voľby v Žiari nad Hronom súčasný primátor Peter Antal (NEKA). Prekvapenie nad výsledkom netají ani samotný primátor. "Veľmi sa teším z volebného výsledku, prekvapili ma percentá, ktoré som získal a nečakal som určite taký vysoký výsledok," skonštatoval pre TASR. Za najväčšieho protikandidáta Antala bol považovaný Miroslav Grznár (Sieť), ktorý vo voľbách získal 411 hlasov. Tretí kandidát na post primátora, Radovan Jakúbek (ĽSNS), získal 199 hlasov.

14:30 Jednotkou na piešťanskej radnici bude v nasledujúcich štyroch rokoch nezávislý kandidát, 38-ročný Miloš Tamajka. Sekundovať mu bude 21-členné zastupiteľstvo, v ktorom majú 19-člennú prevahu kandidáti bez straníckej príslušnosti, z nich jedenásti sú z iniciatívy Spoločne pre Piešťany, jedného kandidáta má KDH a jedného SDKÚ-DS.

14:16 V mestskom zastupiteľstve v Partizánskom budú mať nasledujúce volebné obdobie väčšinu poslancov sociálni demokrati. Vyplýva to z výsledkov volieb, ktoré TASR poskytol zapisovateľ partizánskej mestskej volebnej komisie Martin Hlbočan.

14:08 V historickej Kremnici nastali po sobotňajších (15.11.) voľbách výrazné zmeny. Okrem nového primátora Alexandra Ferenčíka (NEKA), ktorého si obyvatelia zvolili z ôsmich kandidátov, budú mestské zastupiteľstvo tvoriť takmer samé nové tváre. Z dosluhujúcich poslancov sa do nového zastupiteľstva dostali len dvaja.

14:07 V mestskom zastupiteľstve v Prievidzi bude mať väčšinu poslancov strana Sieť, ktorej podpredsedníčkou je znovuzvolená primátorka mesta Katarína Macháčková.

14:06 Najväčšia obec liptovského regiónu, takmer štvortisícové Liptovské Sliače, má po komunálnych voľbách nového starostu. Milan Frič (NEKA) so ziskom 803 hlasov strieda Jána Ondrejku (KDH, NOVA, SDS, SNS), ktorý získal 614 hlasov.

13:38 K volebným urnám počas komunálnych volieb prišlo 48,34 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia. ÚVK taktiež informovala, že v 29 obciach budú vyhlásené nové voľby.

V rámci komunálnych volieb boli najúspešnejšími nezávislí kandidáti na starostov a primátorov, ktorých zvolili v 1104 obciach a mestách, čo predstavuje 37,95 percenta. Nasleduje strana Smer-SD, ktorej kandidáti uspeli v 847 obciach a mestách, čo je 29,11 percenta. Na treťom mieste skončilo KDH, ktoré získalo 122 postov (4,19 %) starostov a primátorov. Ďalej SMK 107 (3,67 %), Most-Híd 87 (2,99 %). Koalícia Smer-SD a KDH má 68 starostov a primátorov (2,33 %).

13:07 V šiestich okresných mestách na severozápade Slovenska sa mení iba primátor v Turčianskych Tepliciach. Doterajšieho primátora Michala Sygúta vymení 45-ročný ročný Igor Hus (nezávislý).

Primátorom Žiliny zostáva na ďalšie štyri roky Igor Choma (Smer-SD), tretie funkčné obdobie za sebou bude primátorom Martina Andrej Hrnčiar (Sieť). V Čadci zostáva v primátorskom kresle Milan Gura (Smer-SD, KDH, SNS, SIEŤ, NOVA, SaS, SDKÚ-DS, KDS), Kysucké Nové Mesto naďalej povedie Ján Hartel (nezávislý) a Bytču Miroslav Minárčik (Smer-SD).

13:01 Sninskú samosprávu povedie naďalej súčasný primátor Štefan Milovčík (nezávislý). Zo sobotňajších komunálnych volieb vzišiel ako víťaz, keď podľa predbežných výsledkov získal celkovo 2956 platných hlasov.

12:59 Najviac zástupcov v Mestskom zastupiteľstve (MsZ) v Bánovciach nad Bebravou bude mať strana Smer-SD. Vyplýva to z výsledkov volieb, ktoré zverejnila bánovská mestská volebná komisia na internetovej stránke mesta.

12:57 Serafína Ostrihoňová sa po štvorročnej prestávke vracia do kresla primátorky Zlatých Moraviec. Nezávislej kandidátke odovzdalo svoj hlas v komunálnych voľbách 1766 oprávnených voličov. V 17-člennom mestskom zastupiteľstve zasadne 13 nezávislých poslancov, traja nominanti KDH a jeden nominant Smeru-SD. Do poslaneckého kresla sa vráti šesť poslancov, ktorí sú členmi mestského poslaneckého zboru aj v končiacom sa volebnom období. Traja novozvolení poslanci majú skúsenosti s vedením mesta Ostrihoňovou v rokoch 2006 až 2010.

Serafína Ostrihoňová
Foto: TASR


12:50 Veľmi tesné výsledky charakterizovali voľby starostu v košickej mestskej časti (MČ) Sídlisko Ťahanovce. Zvíťazil nezávislý kandidát Cyril Betuš, a to s rozdielom sedem hlasov pred doterajším starostom Emilom Petrvalským (SDKÚ-DS, SaS, NOVA, KDS, DS, OKS) a o 106 hlasov pred tretím v poradí nezávislým kandidátom Milošom Ihnátom.

11:56 V sobotňajších komunálnych voľbách mali právo voliť len dvaja obvinení väzni, ani jeden z nich však toto právo nevyužil.

11:50 V 18-člennom mestskom parlamente Stropkova sa zmenilo 11 mien na postoch poslancov. Väčšinu v parlamente (7 miest) majú nezávislí poslanci – staronoví Michal Sykora a Milan Pavúk a noví Daniel Hubáč, Slavomír Cichý, Slavomír Rapáč, Radko Kmiť a Jaromír Zachar.

11:46 Pozíciu poslancov mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici obhájila väčšina kandidátov. V 25-člennom poslaneckom zbore bude 15 poslancov, ktorí rozhodovali o meste aj v končiacom volebnom období. Vyplýva to z predbežných výsledkov volieb, ktoré zverejnila považskobystrická mestská volebná komisia.

11:07 Vo všetkých "neokresných" mestách stredného Považia a kopaničiarskeho regiónu zostávajú vo funkciách úradujúci primátori. Výnimkou je iba Stará Turá, kde doterajší primátor Ján Kišš nekandidoval a nahradila ho Anna Halinárová (Smer-SD). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

10:53 V 31-člennom mestskom zastupiteľstve (MZ) bude najviac nezávislých poslancov – 17, koalíciu Smer-SD, Strana zelených bude zastupovať 6 poslancov, koalíciu SIEŤ, SDKÚ-DS, NOVA, Sloboda a Solidarita, MOST – HÍD, Občianska konzervatívna strana 6 poslancov, KDH jeden poslanec a SNS jeden poslanec.

10:50 V Skalici nastúpi na post primátora doterajší viceprimátor, 58-ročný nezávislý kandidát Ľudovít Barát. Vo funkcii vystrieda Stanislava Chovanca (Smer-SD), ktorý na funkciu nekandidoval, stal sa však poslancom mestského zastupiteľstva. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb.

Ľudovít Barát
Foto: skalica.sk


10:16 Prešovský mestský parlament sa po sobotných voľbách zásadne zmení. Svoje poslanecké posty neobhájilo až 15 z 31 poslancov, ktorí sedeli v zastupiteľstve od roku 2010 doteraz. Väčšinu bude mať v parlamente pravica.

10:15 Vo voľbách starostu v košickej mestskej časti Sídlisko KVP zvíťazil prekvapivo nezávislý kandidát Alfonz Halenár. Získal 1621 hlasov, o 255 viac ako druhá v poradí doterajšia starostka Iveta Kijevská (SDKÚ-DS, SaS, SMK). Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnila Miestna volebná komisia.

10:06 Priezvisko Grimm sa opäť po rokoch vracia na radnicu v Senici. Novým primátorom mesta sa stal 55-ročný pedagóg, nezávislý kandidát Branislav Grimm. Je synom Pavla Grimma, ktorý mesto viedol spolu 13 rokov, najskôr ako predseda mestského výboru a potom v dvoch volebných obdobiach od roku 1990 ako primátor Senice.

8:59 Primátorom Považskej Bystrice zostáva aj v nasledujúcom volebnom období Karol Janas (Smer-SD, KDH, SDKÚ). Z 11.088 platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľbu primátora mesta mu hlas odovzdalo 6306 Považskobystričanov.

8:55 Novým primátorom Štúrova sa stal 50-ročný manažér Eugen Szabó, ktorý kandidoval ako nezávislý kandidát. Svoj hlas mu odovzdalo 2087 voličov. Szabó nahradí v kresle primátora Jána Oravca, ktorý viedol mesto šesť volebných období a od roku 1990 až doteraz bol jediným primátorom Štúrova. Volebná účasť v meste dosiahla 43,5 percenta.

8:50 (16.11.2014) Komunálne voľby na Horehroní priniesli veľké prekvapenie. Trojnásobný primátor mesta Brezno a poslanec NR SR Jaroslav Demian v tejto funkcii skončil. Novým primátorom bude právnik a doterajší mestský poslanec Tomáš Abel. Ako informuje oficiálna webová stránka mesta Brezno, novým primátorom sa stal Tomáš Abel, ktorý na tento post kandidoval ako nezávislý. Získal 5041 hlasov voličov.

02:58 Vladimír Bajan (nezávislý) ostáva aj ďalšie štyri roky starostom bratislavskej Petržalky. Ružinov povedie naďalej Dušan Pekár (KDH, OĽaNO, NOVA, Zmena zdola, DÚ, SMK, OKS), starostom Rače sa stal Peter Pilinský (Sieť, KDH, Most-Híd, NOVA, SZ). Mestskú časť Čunovo povedie Gabriela Ferenčáková (Most-Híd, Sieť, SDKÚ-DS, SZ, SaS, OKS, KDH) a Jarovce Pavel Škodler (nezávislý).

02:50 Post prvého muža Považskej Bystrice obhájil Karol Janas (Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS). V kresle primátora Nového Mesta nad Váhom bude aj v nasledujúcich štyroch rokoch Jozef Trstenský (Smer-SD), šéfom Myjavy sa opäť stal Pavel Halabrín (nezávislý) a v čele Ilavy bude stáť naďalej Štefan Daško.

02:47 Veľkým prekvapením skončili komunálne voľby v Púchove. V najbližších štyroch rokoch povedie mesto nezávislý kandidát Rastislav Henek. V Púchove sa očakával boj úradujúceho primátora Mariána Michalca (nezávislý) a rovnako nezávislého Pavla Crkoňa. Zo súboja favorizovaných kandidátov napokon vyťažil menej známy učiteľ Rastislav Henek.

02:41 Do primátorského kresla na liptovskomikulášskej radnici sa po uplynulom volebnom období strávenom v tamojšom mestskom zastupiteľstve v opozícii vracia Ján Blcháč (Smer-SD, SNS, SDS, SZ). Staronový primátor získal 5167 hlasov, Jaroslav Čefo (NEKA) 4688, Rudolf Pado (Zmena zdola, DÚ) 435 a Vladimír Olej (NEKA) 326. „V prvom rade sa chcem poďakovať Mikulášanom, že ocenili moje vízie, ktoré som im ponúkol v rámci volebného programu Dobre spravované mesto a môžem všetkým sľúbiť, že sa zasadím za to, aby sa tieto vízie naplnili,“ uviedol pre TASR novozvolený primátor.

Ján Blcháč
Foto: TASR/Miroslav Košírer


02:39 Trenčiansky primátor Richard Rybníček (nezávislý) sa stal s obrovským náskokom víťazom primátorských volieb. Zo 17.307 platných hlasov mu vyslovilo dôveru 12.383 Trenčanov. Vyplýva to z informácií mestskej volebnej komisie v Trenčíne.

02:20 Rašice! Rašice! znelo dnes krátko po jednej hodine po polnoci v štábe Richarda Rašiho. Ten predstúpil pred novinárov spolu s krajským predsedom Smeru-SD Petrom Žigom, aby oznámil víťazstvo v primátorských voľbách v Košiciach. „Som rád, že Košičania si uvedomili, čo sme pre nich počas štyroch rokov urobili. Vnímam to ako záväzok, že chceme spolu všetci meniť Košice ďalej,“ povedal staronový košický primátor.



02:18 Kandidáti politických strán majú zatiaľ v bratislavských mestských častiach náskok pred nezávislými. Staronovým starostom Nového mesta bude Rudolf Kusý (nezávislý). Podunajské Biskupice obhájila Alžbeta Ožvaldová (Sieť, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, SMK, KDH, NOVA, Smer-SD), starostom Vajnôr sa stal Ján Mrva (nezávislý), Dúbravky Martin Zaťovič (Sieť, SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, NOVA, OKS, SaS, SZ, EDS), Devína Ľubica Kolková (Sieť, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS, KDH) a Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa (SDKÚ-DS, KDH, Sieť, NOVA, SaS, Most-Híd).

02:04 Po zrátaní 2676 obcí je volebná účasť v celej SR je zatiaľ 49,16 percenta.

02:03 Popradčania si na najbližšie štyri roky za primátora mesta zvolili Jozefa Švagerka. O priazeň voličov sa uchádzal so širokou podporou KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS a SNS. Kežmarok bude viesť Ján Ferenčák (SMER-SD, KDH, SNS).

02:02 Strana Smer-SD bude mať v mestskom zastupiteľstve v Trenčíne jediného poslanca. Po minulých komunálnych voľbách mal Smer v zastupiteľstve 15 poslancov. V mestskom zastupiteľstve tak bude 20 nezávislých poslancov, štyri poslanecké kreslá obsadia poslanci širokej stredopravej koalície (KDH, SDKU-DS, NOVA, OKS, Most-Híd, SaS, OĽaNO) a Smer-SD bude mať spomínaného jedného poslanca.

01:58 Hornooravské mesto Trstená bude mať nového primátora. Jozefa Ďubjaka (Smer-SD), ktorý získal v uplynulých komunálnych voľbách 1425 hlasov, vystrieda Juraj Bernaťák (NEKA) s 1703 získanými hlasmi. Svoju pozíciu obhájil v Námestove Ján Kadera (Smer-SD, SNS) a v Tvrdošíne Ivan Šaško (NEKA).

01:56 Po sobotňajších (15.11.) komunálnych voľbách sú tak už známi šéfovia šiestich z ôsmich krajských miest. Konečné výsledky ešte nie sú v Bratislave a Košiciach. Hlavné mesto by však mal podľa doterajších neoficiálnych informácií viesť Ivo Nesrovnal (nezávislý) a Košice zase doterajší primátor Richard Raši (Smer-SD).


01:55 Trenčín bude aj najbližšie štyri roky viesť doterajší primátor Richard Rybníček. O hlasy voličov sa uchádzal ako nezávislý kandidát.



01:52 Primátor Žiliny Igor Choma (Smer-SD) zvíťazil v komunálnych voľbách so ziskom 9842 hlasov. Na druhom mieste skončil kandidát koalície Sieť, SDKÚ-DS, NOVA, Sloboda a Solidarita, Most–Híd, Občianska konzervatívna strana Martin Barčík so ziskom 6791 hlasov a na treťom mieste bývalý dlhoročný primátor Žiliny Ján Slota (nezávislý) so ziskom 6378 hlasov. Staronový primátor informoval novinárov za základe informácií Obvodnej volebnej komisie v Žiline.

„V tejto chvíli chcem naozaj len poďakovať všetkým, ktorí mi dali hlas a prejavili dôveru. Neostáva mi nič iné, len naozaj naskočiť do rozbehnutého vlaku, ktorý už ide a pokračovať v práci. Dôsledne napĺňať to, čo som sľúbil. A pracovať na tom, aby som nesklamal nijakým spôsobom dôveru, ktorá mi bola prejavená,“ povedal Choma.

01:33 Novým primátorom Banskej Bystrice bude riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko. Kandidoval ako nezávislý s politickou podporou Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS a počtom hlasov v primátorských voľbách výrazne porazil súčasného prvého muža mesta Petra Gogolu.



01:31 Medzi starostami mestských častí Košíc prevládajú aj naďalej nezávislí kandidáti. Jedenásť z pätnástich doteraz známych starostov sa uchádzalo o podporu voličov bez straníckej príslušnosti. Na najbližšie štyri roky sú tak istí šéfovia mestských častí Barca, Dargovských hrdinov, Džungľa, Juh, Kavečany, Košická Nová Ves, Lorinčík, Myslava, Pereš, Poľov, Sídlisko KVP, Sídlisko Ťahanovce, Šebastovce, Ťahanovce a Vyšné Opátske.

Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR po zrátaní 2552 obcí. Volebná účasť v celej SR je zatiaľ 49,74 percenta.

01:29 Primátorom Martina bude aj tretie funkčné obdobie za sebou Andrej Hrnčiar (Sieť). Štatistický úrad zatiaľ zaevidoval zápisnice z 2489 obcí z celkového počtu 2923. Volebná účasť dosahuje 49,76 percenta.

01:26 Nie je to dobrá správa pre Bratislavu. Takto reagoval kandidát na primátora hlavného mesta Milan Kňažko na neoficiálne informácie, podľa ktorých v Bratislave s najväčšou pravdepodobnosťou zvíťazí Ivo Nesrovnal. "Primátorom sa tak stane človek, ktorý je spoluzodpovedný za stav, v ktorom je mesto, minimálne za posledné štyri roky," argumentoval Kňažko. Dodal, že Bratislava sa takto zmeny nedočká. "Som však presvedčený, že ju potrebuje," dodal.


01:25 Primátorkou Zlatých Moraviec sa po štyroch rokoch opäť stane nezávislá kandidátka Serafína Ostrihoňová, ktorá podľa neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb spomedzi siedmich uchádzačov o primátorský post získala najviac hlasov.

01:24 Vďaka patrí všetkým Bratislavčanom a Bratislavčankám, že prišli v počte, ktorý presiahol naše očakávania. Vyhlásil to dnes v reakcii na neoficiálne výsledky komunálnych volieb nový primátor hlavného mesta SR Ivo Nesrovnal (nezávislý, vystúpil z SDKÚ-DS). „Som rád, že veria, že veci sa dajú posunúť dopredu. Aj naše hlavné mesto môže byť také, aké ho chcú mať.“ Zároveň sa poďakoval svojej partnerke a dcére za ich podporu.
Kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal reaguje počas neoficiálnych výsledkov vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


01:22 Dušan Šimka (nezávislý) končí po 24 rokoch vo vedení samosprávy Novák v okrese Prievidza, na primátorskom poste by ho mal vystriedať geológ Daniel Daniš (nezávislý). "Konečne, po "n" rokoch sme prevalcovali tú zlobu, tú nenávisť, ktorá tu vládla a ten strach v Novákoch, ktorý tu fungoval. Som vďačný všetkým spoluobčanom, ktorí mi dali svoj hlas, nebáli sa, podporili ma a konečne tu začneme žiť ako normálna rodina, normálne mesto a fungovať ako ľudia medzi sebou," vyhlásil.

01:20 V 31-člennom mestskom zastupiteľstve v Nitre bude mať koalícia Smer-SD, KDH, SNS aj v novom volebnom období nadpolovičnú väčšinu. Podľa neoficiálnych výsledkov získala koalícia 19 poslaneckých kresiel. Troch zástupcov bude mať Sieť, jedného NOVA a do zastupiteľstva sa dostalo aj osem nezávislých poslancov.

01:18 Staronovým starostom Plaveckého Štvrtka sa stal Ivan Slezák (Smer-SD). Slezák bol jedným z piatich kandidátov na starostu. Na voľbách sa zúčastnila viac ako polovica z 1800 oprávnených voličov v obci, konkrétne 55,33 percenta.

01:17 Nové Zámky budú najbližšie štyri roky pod taktovkou operného speváka Otokara Kleina, ktorý kandidoval ako nezávislý. Brezno povedie Tomáš Abel (nezávislý) a Námestovo Ján Kadera (Smer-SD, SNS). Primátorkou Humenného bude opäť Jana Vaľová, ktorá sa o hlasy voličov uchádzala so širokou podporou Smeru-SD, SZ, SNS, Nášho kraja, SMS, Robíme to pre deti - SF, HZD, KSS a SDS. Na čelo stredoslovenského Zvolena sa postaví Lenka Balkovičová (nezávislá) a Rimavskej Soboty Jozef Šimko (nezávislý).

01:15 Tvrdošín povedie ďalšie štyri roky Ivan Šaško, ktorý mestu šéfuje od roku 1985. Primátorom Tvrdošína je teda už 29 rokov. V minulosti bol poslancom NR SR za SNS.

01:13 Novým ružomberským primátorom sa stal bývalý dlhoročný riaditeľ tamojšej Ústrednej vojenskej nemocnice Igor Čombor. Novozvolený primátor získal ako nezávislý kandidát 5046 hlasov a výrazne predstihol niekdajšieho primátora Michala Slašťana (KDH, SDKÚ-DS) s 2962, Michala Lazára (NEKA) s 2650, doterajšieho primátora Jána Pavlíka (NEKA) so 433 a Richarda Letka (VZDOR - strana práce) so 194 hlasmi. Účasť voličov dosiahla 47,15 percenta.

01:10 Riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko porazil v komunálnych voľbách v Banskej Bystrici súčasného primátora Petra Gogolu. Nosko kandidoval ako nezávislý s politickou podporou Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. "S pokorou prijímam rozhodnutie voličov. Mesto mu odovzdávam ako najmenej zadlžené krajské mesto, na 5. mieste v rebríčku transparentnosti. Želám mu, aby svojmu nasledovníkovi odovzdal mesto v rovnako dobrej kondícii ako teraz ja," reagoval pre TASR na výsledky primátorských volieb v Banskej Bystrici odchádzajúci primátor Peter Gogola.

01:05 Úradujúci bratislavský primátor a kandidát na primátora Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) priznal svoju porážku. Podľa neoficiálnych výsledkov po spočítaní asi troch štvrtín hlasov sa podľa neho stane novým primátorom hlavného mesta Ivo Nesrovnal (nezávislý, vystúpil z SDKÚ-DS). "V sčítaniach je na prvom mieste. Chcem zablahoželať pravdepodobne novozvolenému primátorovi," vyhlásil Ftáčnik. Viac informácií sa dočítate TU.

01:00 Štvrté volebné obdobie po sebe bude na čele Vysokých Tatier Ján Mokoš. Staronový primátor sa o hlasy voličov uchádzal taktiež ako nezávislý. "Je to veľký záväzok voči občanom, ktorí mi dali dôveru, aby sme pokračovali v rozpracovaných projektoch a rozvoji mesta a teším sa na ďalšiu spoluprácu. Táto dôvera je pre mňa záväzkom, avšak musím povedať, že na ďalšie štyri roky sa teším, práca s ľuďmi je výnimočná,“ uviedol pre TASR Mokoš.

00:55 Víťazkou volieb v Prešove je kandidátka pravice Andrea Turčanová. Podľa neoficiálnych výsledkov, ktoré predniesla mestská volebná komisia, porazila súčasného primátora Pavla Hagyariho o 4546 hlasov. Turčanová presvedčila 44,12 percenta, Hagyari 27,25 percenta voličov. Celkovo bolo odovzdaných vo voľbách na post primátora 26.940 platných hlasov.

00:48 Partizánske nasledujúce štyri roky povedie súčasný primátor Jozef Božik (nezávislý). "Tento výsledok a toto víťazstvo vnímam ako víťazstvo zdravého rozumu, súvisiaceho s podporou otvorenej, transparentnej, hodnotovej a poznatkovej samosprávy. Vnímam to aj ako výsledok spolupráce s veľkým množstvom spolupracovníkov, a to nielen z radu poslancov mestského zastupiteľstva, kolegov z úradu či organizácií, ale hlavne občianskeho tretieho sektora," reagoval na výsledok volieb staronový primátor.

00:45 Kandidát pravicovej koalície na košického primátora Rudolf Bauer dnes krátko po polnoci priznal volebnú porážku. Víťaznému úradujúcemu primátorovi Richardovi Rašimu (Smer-SD) mieni po oznámení výsledkov zablahoželať. "Vyzerá to, že bude aj viacero neplatných hlasov kvôli tomu. Napriek tomu, že sa na konci podarilo spojiť všetky pravicové strany, už nebol dostatok času na distribúciu tejto informácie voličom. Na druhej strane pán Raši mal masívnu kampaň, samozrejme, aj to zaberá na voličov," vysvetľuje si príčiny prehry. Viac informácií nájdete TU.

00:42 V Hlohovci sa primátorom stal nezávislý kandidát, súčasný výkonný riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Miroslav Kollár a väčšinu v budúcom mestskom zastupiteľstve budú mať nezávislí poslanci zoskupenia Fraštačania, keď celovo získali 15 z 19 poslaneckých kresiel. "Je to zdrvujúce víťazstvo, najmä v meste, kde mal v predchádzajúcich parlamentných voľbách nadpolovičnú väčšinu Smer-SD a teraz nemá ani jedného poslanca,“ povedal Kollár pre TASR.

00:40 Novým primátorom mesta Malacky sa stal občiansky kandidát Juraj Říha. "Profesijne sa venujem komunálnemu právu a financovaniu miest, čo sú dnes kľúčové odborné oblasti, v ktorých sa musí primátor mesta vedieť orientovať," uviedol pri ohlásení kandidatúry. Volebná účasť v Malackách dosiahla 34,09 percenta.

00:38 Už tretie volebné obdobie bude viesť mesto Revúca primátorka Eva Cireňová, ktorú nominovala strana Smer-SD. "Chcem sa veľmi pekne poďakovať obyvateľom za prejavenú dôveru. Keďže to bude už moje tretie volebné obdobie, svedčí to o tom, že až taká zlá primátorka som zatiaľ nebola. O prioritách je teraz predčasné hovoriť, pretože tie si spoločne vytýčime s novozvolenými poslancami mestského zastupiteľstva," reagovala Cireňová.

00:37 Štatistický úrad zatiaľ zaevidoval zápisnice z 2230 obcí z celkového počtu 2923. Volebná účasť dosahuje 49,97 percenta.

00:35 Primátorom Hlohovca sa stal bývalý predseda Rady STV a súčasný výkonný riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Miroslav Kollár (nezávislý). Primátorom Galanty je Peter Paška (nezávislý), Čadcu povedie Milan Gura (Smer-SD, KDH, SNS, Sieť, NOVA, SaS, SDKÚ-DS a KDS) a Šaľu Jozef Belický (nezávislý).

00:32 Vranovský primátor Ján Ragan (nezávislý) sa v sobotu (15.11.) krátko pred 24.00 h vyhlásil za víťaza súboja o nového primátora mesta Vranov nad Topľou. "Získal som dôveru občanov Vranova, ktorú si veľmi vážim a ďakujem za ňu. Tá podpora vo voľbách a výrazné víťazstvo svedčia o tom, že občania dôverujú tomu, čo robím, ako aj tomu, čo chcem pre nich urobiť v najbližších štyroch rokoch," uviedol Ragan pre TASR.

00:30 Podľa neoficiálnych výsledkov od bánovskej Mestskej volebnej komisie (MsVK) sa primátorom Bánoviec nad Bebravou stal opäť Marián Chovanec, ktorý išiel do volieb ako nezávislý kandidát. Na druhom mieste skončila jeho súčasná zástupkyňa Mária Hajšová (Smer-SD). "Vnímam výsledok volieb veľmi pozitívne. Čaká nás práca, dokončenie projektov, ktoré sme začali a hlavne príprava na nové programovacie obdobie," reagoval pre TASR na výsledok volieb znovuzvolený primátor.

00:28 Levický primátor Štefan Mišák zostáva vo svojej funkcii aj počas nasledujúceho volebného obdobia. Kandidoval za strany Smer-SD, SNS a Stranu zelených. Svoj hlas odovzdalo Mišákovi 2552 voličov. Tesne za ním skončil nezávislý kandidát Ján Krtík s 2517 hlasmi. V mestskom zastupiteľstve budú mať väčšinu nezávislí kandidáti, ktorí v 24-člennom parlamente obsadia deväť kresiel.

00:26 Svojho starostu v Košiciach spoznalo už osem mestských častí. Sedem z nich povedú nezávislí kandidáti, jeden zastupuje Smer-SD. Svojich starostov už majú časti Dargovských hrdinov, Džungľa, Juh, Lorinčík, Myslava, Sídlisko KVP, Sídlisko Ťahanovce a Šebastovce.

00:25 V Novej Bani si obyvatelia do kresla primátora opäť zvolili Jána Havrana (NEKA). Ten sa o ich priazeň uchádzal spolu s ďalšími dvoma kandidátmi. Účasť vo voľbách dosiahla v Novej Bani 50,94 percenta.

00:24 Mestá v Žarnovickom okrese povedú staronoví primátori. V kresle primátora Žarnovice ostáva aj ďalšie štyri roky Kamil Danko (Smer-SD), ktorý vo voľbách nemal protikandidátov. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR bola volebná účasť v Žarnovici 33,75 percenta.

0:22 Bratislava pozná prvého starostu mestskej časti. Je ním Jozef Krúpa (SDKÚ-DS, KDH, Sieť, NOVA, SaS, Most-Híd), ktorý povedie Záhorskú Bystricu. Sčítaných je zatiaľ 2167 zápisníc. Účasť v sobotňajších komunálnych voľbách (15.11.) sa nateraz pohybuje na úrovni 49,68 percenta.

0:18 Štatistický úrad zatiaľ zaevidoval zápisnice z 2093 obcí z celkového počtu 2923. Volebná účasť dosahuje 49,89.

0:17 Na čelo Senice sa postaví Branislav Grimm (nezávislý), Skalice Ľudovít Barát (nezávislý), Stropkova Ondrej Brendza (nezávislý) a Ružomberka Igor Čombor (nezávislý). Primátor bez politickej podpory bude šéfovať aj Vranovu nad Topľou, šéfom radnice sa tu stal Ján Ragan. Primátorom Levíc je Štefan Mišák (Smer-SD, SNS, SZ) a Pezinka Oliver Solga (SDKÚ-DS, OKS, SaS, NOVA).

0:16 Roman Matejov bude opäť primátorom Dolného Kubína. Vo volebnom súboji šestice nezávislých kandidátov získal Roman Matejov 1891 hlasov, Anton Krákorník 1557, Miloš Kramer 760, Milan Klempai 609, Vladimír Kuteš 559 a Milan Ďaďo 369. Účasť voličov dosiahla 37,80 percenta.

0:13 Post primátora v Rimavskej Sobote obhájil podľa neoficiálnych výsledkov po sobotňajších voľbách do orgánov miestnej samosprávy nezávislý kandidát Jozef Šimko. Ako povedal pre TASR, obyvateľom je veľmi vďačný za dôveru, najmä po volebnom období, kde súperil predovšetkým s poslaneckým klubom strany Smer-SD.

0:12 Kúpeľné mesto Turčianske Teplice bude mať nového primátora. Stal sa ním zamestnanec Slovenskej národnej knižnice Igor Hus, ktorý jednoznačne porazil doterajšieho primátora Michala Sygúta.

00:10 Vo volebnom štábe kandidáta na primátora Bratislavy Iva Nesrovnala vládne pozitívna nálada, ale aj napätie, ako napokon dopadnú komunálne voľby v Bratislave. Hostia medzi sebou diskutujú, v ktorých mestských častiach Nesrovnal vedie. On sám tieto reči považuje za klebety a nechce robiť unáhlené závery. Podľa kuloárnych informácií mal vyhrať v mestských častiach Dúbravka a Záhorská Bystrica, Lamač a Rača.

00:01 Kandidát na primátora hlavného mesta Milan Kňažko na sebe nechce dať poznať nervozitu ani po medializovaných neoficiálnych informácií, že po sčítaní polovice okrskov v Bratislave je zatiaľ až na treťom mieste za Ivom Nesrovnalom a Milanom Ftáčnikom. "Nie som rozrušený," zdôraznil a dodal, že zatiaľ nebude nič komentovať. Na ďalšie tri otázky novinárov, ktoré sa týkali prípadného sklamania po potvrdení súčasných informácií zopakoval rovnakú vetu "Počkám si na výsledky".
Na snímke kandidát na primátora Bratislavy Milan Kňažko (vpravo) počas čakania na výsledky vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014. Vľavo Zuzana Ťapáková.
Foto: TASR/Erik Máder


23:59 Banskú Štiavnicu aj ďalšie štyri roky povedie Nadežda Babiaková (Smer-SD, SNS a Strana moderného Slovenska). Súčasná primátorka obhájila svoj post v súboji troch kandidátov. Volebná účasť v Banskej Štiavnici bola 45,08 percenta. Štiavničania si zvolili aj 13 poslancov nového mestského zastupiteľstva.

23:57 Podľa predbežných výsledkov komunálnych volieb sa staronovým primátorom Topoľčian stal Peter Baláž, ktorý kandidoval za Smer-SD a Stranu zelených. Získal vo voľbách 3288 hlasov. Okrem primátora bude mať Smer-SD väčšinu aj v mestskom zastupiteľstve. Z celkového počtu 21 poslancov bude 11 zastupovať túto stranu.

23:55 Podľa neoficiálnych výsledkov sa na čelo trnavskej samosprávy na nasledujúce štyri roky postaví 32-ročný právnik, nezávislý kandidát Peter Bročka. K jeho najvážnejším súperom patrili Ján Žitňanský (koalícia KDH, SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS, Nova, SZ s podporou Mostu-Híd a OKS), ktorý skončil druhý a doterajší viceprimátor Bystrík Stanko (Smer-SD), ktorý skončil tretí. Viac informácií si prečítajte TU.
Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov sa stal Peter Bročka primátorom mesta Trnava vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014. V Trnave, 15. novembra 2014.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


23:53 Podľa neoficiálnych výsledkov z prievidzskej Mestskej volebnej komisie (MsVK) bude metropole hornej Nitry nasledujúce štyri roky šéfovať opäť Katarína Macháčková. Podpredsedníčka Siete v dnešných voľbách porazila svojich piatich mužských protikandidátov: Michala Dobiaša, Karola Gerdenicha, Milana Šemrinca, Richarda Marka a Daniela Brezoňáka. "Je to obrovská radosť, mám taký pocit zadosťučinenia a dobre vykonanej práce. Je to pre mňa obrovské povzbudenie a výzva ísť ďalej a pracovať pre naše mesto," reagovala bezprostredne po zistení výsledkov Macháčková.
Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov sa stala Katarína Macháčková primátorkou mesta Prievidza vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014. Na snímke Katarína Macháčková (vľavo) so synom. V Prievidzi, 15. novembra 2014.
Foto: TASR/Alexandra Moštková


23:51 V komunálnych voľbách 2014 sa podľa predbežných neoficiálnych výsledkov primátorom mesta Dunajská Streda stal opäť Zoltán Hájos, ktorý mal štyroch protikandidátov. V mestskom zastupiteľstve bude pracovať 25 poslancov. V okresnom meste k urnám prišlo pomerne málo voličov, účasť bola 38,18 percenta.

23:47 Strana Smer-SD zatiaľ získala približne tretinu z doteraz spočítaných slovenských samospráv. Sčítaných je viac ako polovica zápisníc (60,96 percenta). Z 1782 miest, obcí a mestských častí povedú sociálni demokrati 625 samospráv, ďalším 587 obciam budú šéfovať nezávislí kandidáti. Tretí najvyšší počet starostov má zatiaľ KDH (76), nasleduje SMK (60) a Most-Híd (49).

23:45 Svojho starostu v Košiciach pozná aj tretia mestská časť - Dargovských hrdinov. Voliči dali dôveru Jozefovi Andrejčákovi zo Smeru-SD.

23:43 Primátor Nitry Jozef Dvonč (Smer-SD, KDH, SNS) sa dnes krátko po 23.00 h vyhlásil za víťaza komunálnych volieb v Nitre. Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov vyhral s výrazným náskokom pred svojimi protikandidátmi. Viac informácií si prečítajte TU.
Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov sa stal Jozef Dvonč primátorom mesta Nitra vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014. Na snímke Jozef Dvonč (vpravo) a predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica počas gratulácie. V Nitre, 15. novembra 2014
Foto: TASR


23:42 Politickí rivali Smer-SD a SDKÚ-DS spolu uspeli v Seredi. Kandidát týchto dvoch strán Martin Tomčányi sa stal primátorom Serede. Z ďalších okresných miest, kde sa skončilo spočítavanie, je zrejmé, že Dunajskú Stredu povedie Zoltán Hájos (SMK), Krupinu Radoslav Vazan (Smer-SD) a Žarnovicu Kamil Danko (Smer-SD).

23:41 Post primátorky v Lučenci obhájila podľa neoficiálnych priebežných výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR po dnešných voľbách do orgánov miestnej samosprávy nezávislá kandidátka Alexandra Pivková. Ako povedala pre TASR, výhru vníma ako veľký úspech a najmä to, že ľudia vnímajú predchádzajúce štyri roky práce pozitívne.

23:30 V Banskej Bystrici zvíťazil podľa neoficiálnych priebežných výsledkov v primátorských voľbách Ján Nosko. Podľa neho ľudia pod Urpínom hlasovali za zmenu, ktorú chce po svojom zvolení do mesta aj priniesť. "Výsledok je pre mňa do určitej miery prekvapením. Prekvapil ma najmä ten rozdiel, s ktorým som vyhral. Výsledok vnímam s pokorou a zároveň so zodpovednosťou. Ľudia hlasovaním vyjadrili, že chcú zmenu a ja sa budem snažiť zmenu aj priniesť," uviedol krátko po zverejnení predbežných výsledkov Nosko.

23:27 Pokojné a nerušivé. Tak zhodnotila priebeh dnešných komunálnych volieb zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. ÚVK dnes prerokovala celkovo 39 podnetov, z ktorých väčšina sa týkala volebnej kampane.

23:14 Polovica z 2923 obcí už má spočítané hlasy. Volebná účasť dosahuje takmer 54 percent. Štatistický úrad zatiaľ zaevidoval zápisnice z 1433 obcí vrátane niekoľkých okresných miest.

23:11 Primátor Žiliny Igor Choma (Smer-SD) sa dnes krátko pred 23.00 h vyhlásil za víťaza komunálnych volieb v Žiline. Informoval o tom novinárov na základe predbežných neoficiálnych výsledkov. "Zo 79 okrskov je zrátaných 72 okrskov, z toho len v 13 som nevyhral. Takže, dá sa s veľkou pravdepodobnosťou predpokladať, že to dopadne veľmi dobre. V tejto chvíli chcem poďakovať všetkým voličom, ktorí mi dali hlas,“ povedal v okresnej centrále strany Smer-SD v Žiline Choma.
Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov sa stal Igor Choma primátorom mesta Žilina vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014.
Foto: TASR


23:09 Volebná účasť po sčítaní 1433 obcí dosahuje 53,83 percenta.

23:07 Svojich primátorov majú po sčítaní takmer polovice obcí ďalšie štyri okresné mestá - Lučenec, Svidník, Partizánske a Myjava. Všetci sú bez straníckej príslušnosti. V Lučenci získala dôveru voličov Alexandra Pivková (nezávislá), vo Svidníku Ján Holodňák (nezávislý). V Partizánskom bude aj najbližšie štyri roky primátorom Jozef Božík (nezávislý) a v Myjave Pavel Halabrín (nezávislý).

22:55 Volebná účasť v celej SR je zatiaľ 54,20 percenta po zrátaní 1170 obcí.

22:54 Svojho starostu v Košiciach pozná ďalšia mestská časť - Sídlisko Ťahanovce. Najbližšie štyri roky ho bude viesť Cyril Betuš (nezávislý). Účasť v tomto volebnom obvode dosiahla 27,49 percenta.

22:52 Ďalšie štyri roky povedie Žiar nad Hronom Peter Antal (NEKA). Antal vo volebnom súboji porazil svojich protikandidátov Miroslava Grznára (Sieť) a Radovana Jakúbeka (ĽSNS). Volebná účasť bola v Žiari nad Hronom 31,33 percenta. Do nového mestského zastupiteľstva bolo zvolených 19 poslancov.

22:43 Doterajší primátor mesta Prešov Pavel Hagyari tesne pred 22.00 h. vo svojom volebnom štábe poďakoval za osem rokov na čele mesta. Jeho protikandidátka za pravicovú koalíciu KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, OĽaNO, NOVA, OKS s podporou strany Sieť Andrea Turčanová v tom čase oslavovala neoficiálne víťazstvo.

"Dnes zvíťazili hodnoty nad robením šou. Myslím si, že síce najlacnejšia ale najefektívnejšia kampaň rozhodla, teda to, že sme chodili od dverí k dverám, s ľuďmi sme komunikovali, vysvetľovali a pýtali sa na ich problémy," povedala Andrea Turčanová. Viac informácií si prečítajte TU.
Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov sa stala Andrea Turčanová primátorkou mesta Prešov vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014. Na snímke Andrea Turčanová drží perníkové srdce, vpravo jej manžel Ján a vľavo syn Timotej vo volebnom štábe.
Foto: TASR/Milan Kapusta


22:41 Voličské hlasy spočítali už vo viac ako tretine obcí. Volebná účasť zatiaľ dosahuje 56,15 percenta. Pred štyrmi rokmi bola konečná voličská účasť 49,69 percenta. Štatistický úrad doteraz zaevidoval zápisnice z 1018 obcí z celkového počtu 2923.

22:38 Trenčiansky primátor Richard Rybníček prežíva povolebnú noc oveľa pokojnejšie ako pre štyrmi rokmi. Spolu so svojím volebným štábom a priateľmi čaká na výsledky volieb v jednej z reštaurácií v Trenčíne.
Je presvedčený, že primátorské voľby vyhral.
Kandidát na primátora Trenčína vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014 Richard Rybníček (vpravo) prijíma gratulácie od manželky Lucie vo svojom volebnom štábe po zverejnení predbežných výsledkov podľa exit pollu v Trenčíne 15. novembra 2014.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


22:31 Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov vedie v Trnave nezávislý kandidát Peter Bročka. Pri sčítaní hlasov z 26 - z celkových 56 - volebných okrskov získal 3741 hlasov, za ním je Bystrík Stanko (Smer-SD) s 2002 hlasmi a tretí je zatiaľ Ján Žitňanský (pravicová koalícia) s 1907 hlasmi. Informáciu zverejnil web trnava-live.sk.

22:28 Prvým známym šéfom okresného mesta je Jozef Trstenský (Smer-SD). Najbližšie štyri roky povedie radnicu v Novom Meste nad Váhom.

22:26 Volebná účasť zatiaľ dosahuje 53,79 percenta. Zrátané sú hlasy zo 725 obcí z celkovo 2923.

22:25 Vo volebnom štábe Milana Kňažka vládne po 22.00 h uvoľnená, pokojná atmosféra. Kandidát na primátora si čakanie na výsledky kráti pozeraním futbalu. Miestami buchne aj šumivé víno, to však podľa zástupcov štábu zatiaľ nie je znakom predčasnej oslavy, ale privítania a pohostenia hostí.

22:18 Viac ako pätina obcí už má spočítané voličské hlasy. Volebná účasť dosahuje 55,73 percenta. Pred štyrmi rokmi bola konečná voličská účasť 49,69 percenta. Štatistický úrad zatiaľ zaevidoval zápisnice z 587 obcí z celkového počtu 2923.

22:16 V štábe Richarda Rašiho (Smer-SD) v biznis centre na Moldavskej ulici v Košiciach vládne zatiaľ pokojná a optimistická nálada. Väčšina prítomných si kráti čas čakania na výsledky volieb primátora metropoly východu sledovaním televízneho prenosu futbalového zápasu. Informácie z volebného štábu R. Rašiho nájdete TU.
Na snímke kandidát na primátora Košíc Richard Raši vo volebnom štábe počas čakania na výsledky vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014.
Foto: TASR


22:15 Polícia počas dnešného volebného dňa prijala šesť trestných oznámení, ktoré sa týkajú kupovania hlasov. V prípade volebnej korupcie vo Zvolene už vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Prezídia Policajného zboru podozrivých obvinil. Viac informácií si prečítajte TU.

22:02 Prvou zvolenou kandidátkou v Košiciach je Adriana Balogová (nezávislá). Najbližšie štyri roky povedie mestskú časť Džungľa. Účasť voličov v tomto volebnom obvode bola 41,26 %.

22:01 Volebná účasť v celej SR je zatiaľ necelých 55 percent.

ONLINE z priebehu dnešného volebného dňa nájdete TU.


21:43 Najviac obcí získal v dnešných komunálnych voľbách zatiaľ Smer-SD. Sčítaných je zatiaľ necelých šesť percent obcí. Zo 169 obcí povedú sociálni demokrati 75 samospráv, ďalším 37 obciam budú šéfovať nezávislí kandidáti. Tretí najvyšší počet starostov má zatiaľ KDH (10), nasleduje SMK (7).

21:42 Súčasný primátor Banskej Bystrice Peter Gogola čaká na výsledky komunálnych volieb v banskobystrickom Národnom dome. Gogola prišiel do Národného domu okolo 19.00 h a postupne poprichádzali i jeho priatelia, podporovatelia a sympatizanti.
Na snímke kandidát na primátora Banskej Bystrice Peter Gogola počas čakania na výsledky Volieb do orgá