Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Účasť v druhom kole volieb do VÚC je nízka, priebeh je pokojný

Na snímke prenosná volebná urna vo volebnej miestnosti pred 2. kolom volieb predsedov samosprávnych krajov. Foto: TASR/František Iván

V Bratislave je priebeh volieb pokojný. Narušil ho iba podnet na možné ovplyvňovanie hlasovania z bratislavskej Vrakune.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Voľby do vyšších územných celkov sa v piatich krajoch, v ktorých sa dnes koná druhé kolo hlasovania, začali bez problémov.

O siedmej hodine sa otvorilo všetkých 3584 volebných miestností, žiadna z obcí nezačala hlasovať skôr.

V Bratislave pokojný priebeh


Pokojný priebeh volieb v Bratislave zatiaľ narušil len podnet na možné ovplyvňovanie hlasovania z bratislavskej Vrakune. Podľa odhadov členov viacerých okrskových volebných komisií je účasť nižšia ako pri prvom kole deviateho novembra.
Na snímke žena upravuje volebný lístok za plentou vo volebnej miestnosti.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podnet na možné ovplyvňovanie voličov sa týka volebného okrsku č. 1 v bratislavskej Vrakuni. Dostala ho volebná komisia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) od občanov prostredníctvom MMS. Na nej je zobrazený vzorový hlasový lístok, umiestnený za jednou z hlasovacích plent. "Na lístku je upozornenie, že sa krúžkuje prvý kandidát," oznámil TASR predseda volebnej komisie BSK Ján Keselý. "Základná číslovka je jednoznačne zmenená na radovú číslovku," vysvetlil. Volebná komisia BSK preto nariadila obvodným volebným komisiám, aby vykonala kontrolu vo všetkých okrskových volebných komisiách.

Okrem tohto incidentu nie je nahlásený žiadny podnet. V Bratislave je účasť voličov nízka, zástupcovia miestnych úradov poverení organizáciou volieb či predsedovia okrskových volebných komisií väčšinou odhadujú, že účasť bude nižšia ako v prvom kole volieb do VÚC. Aj tam, kde sa očakáva väčšia účasť ako celobratislavský priemer, to bude zrejme s volebnou účasťou slabšie ako 9. novembra. "Napríklad vo volebnom okrsku č. 1 prišlo doteraz takmer o dve tretiny voličov menej ako pred dvoma týždňami v tomto čase," uviedla Mária Štarková, zodpovedná za priebeh volieb v bratislavskom Lamači.

"Voliči nemajú taký záujem ako v prvom kole," poznamenala predsedníčka okrskovej volebnej komisie v bratislavskej Záhorskej Bystrici Silvia Jánošová. Dodala, že viac voličov môže prísť večer pred kultúrnym podujatím, kvôli ktorému sa v Záhorskej Bystrici dnes nevolí v Spoločenskom dome, ale vo vedľajšej budove Miestneho úradu. Aj starostka Čunova Gabriela Ferenčáková si myslí, že podobne ako pred dvoma týždňami by mohlo viac voličov ako predpoludním prísť v popoludňajších a podvečerných hodinách.

Informáciu o pokojnom priebehu volieb oznámili TASR hovorcovia najväčších mestských častí Petržalka, Staré Mesto, Ružinov i Nové Mesto. "U nás to vyzerá na približne rovnakú účasť ako v prvom kole," uviedol novomestský hovorca Marek Tettinger. Voľby bez rušivých vplyvov ale tiež bez veľkého záujmu voličov skonštatovali na základe situácie vo svojich mestských častiach Gabriel Kosnáč z organizačného oddelenia miestneho úradu v Dúbravke a prednosta Karlovej Vsi Rastislav Velček.

Voľby vo Vajnoroch prebiehajú bez akýchkoľvek výstredností


Volebný obvod číslo 5 Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) tvoria dve mestské časti Vajnory a Rača. I tu voľby prebiehajú pokojne, okrskové volebné komisie nezaznamenali žiadne vážnejšie nedostatky, ktoré by súviseli s dodržiavaním volebného zákona. Občania volia predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a na výber majú dvoch kandidátov – Moniku Flašíkovú Beňovú a Pavla Freša.

Vo volebnom okrsku číslo 4 vo Vajnoroch, umiestnenom v Cirkevnej základnej škole Jána Pavla II., majú voľby hladký priebeh. TASR to potvrdil predseda okrskovej volebnej komisie Jozef Matušek „Vo voličských zoznamoch máme zapísaných 1122 oprávnených voličov. Voľby prebiehajú bez akýchkoľvek výstredností. Nedošlo k žiadnemu narušeniu volieb ani verejného poriadku.“

Aj vo Vajnoroch však odhadujú pomerne nízku voličskú účasť, ktorá sa pohybuje na úrovni prvého kola.

Volebná komisia KSK dostala signál o porušení moratória



Doteraz neboli Volebnej komisii Košického samosprávneho kraja (KSK) doručené žiadne podnety na porušenie volebného zákona. Pre TASR to potvrdila predsedníčka Volebnej komisie Jana Rubická.

„Dostali sme však signál, prostredníctvom Obvodnej volebnej komisie číslo 5 Košice – okolie o agitácii k voľbám formou sms správ, ktorou odosielateľ vyzýva k voľbe konkrétneho kandidáta,“ uviedla Rubická.

Dodala, že v popoludňajších hodinách časť členov Volebnej komisie KSK navštívila daný obvod aj Okrskovú volebnú komisiu. „Skonštatovali, že priebeh je pokojný a nedošlo k žiadnemu porušeniu volebného moratória,“ vyhlásila Rubická.


V košickom zariadení pre seniorov bol o voľby veľký záujem


Značný záujem o účasť na druhom kole volieb predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) bol dnes v zariadení pre seniorov a domove sociálnych služieb Arcus v Košiciach. K dôchodcom, ktorí sú odkázaní na pomoc druhých, prišli s prenosnou volebnou schránkou členovia okrskovej volebnej komisie.
Na snímke 2. kolo volieb predsedov samosprávnych krajov, v Košickom kraji 23. novembra 2013 v Špecializovanom zariadení pre seniorov ARCUS (domov dôchodcov) v Košiciach. Členovia volebnej komisie chodili s prenosnou urnou za voličmi po jednotlivých izbách. Na snímke vľavo volič vhadzuje hlasoví lístok do prenosnej urny.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Dvojica členov volebnej komisie v sprievode sociálnej pracovníčky navštevovala jednotlivé izby klientov zariadenia, v prípade potreby usmerňovala záujemcov v spôsobe vykonania voľby formou krúžkovania kandidáta na hlasovacom lístku. "Je tu veľký záujem voličov, zrejme aj preto, že toto zariadenie spadá pod samosprávny kraj," uviedol pre TASR jeden z členov komisie. Seniori, ktorých tu býva zhruba 200, sú podľa neho oboznámení s tým, o aké voľby ide.

Pri hlasovaní do prenosnej schránky v takýchto zariadeniach je potrebná pomoc sociálnej pracovníčky, ktorá pozná jednotlivých klientov a ich zdravotný stav.

Medzi miestnych pravidelných voličov patrí dôchodca Ján Šalata, ktorý v Arcuse v mestskej časti Juh býva päť rokov. "Volil som preto, aby nám dôchodcom bolo trošku lepšie," povedal pre TASR. V účasti na voľbách vidí zmysel, ale rád by videl aj výsledky. Rôzni kandidáti si podľa neho všimnú dôchodcov a zariadenia pre seniorov len krátko pred voľbami. "Potom po štyroch rokoch ani nevedia, kde je ten objekt, len aby čo najviac hlasov dostali," dodal.

Účasť voličov v Krásnej nad Hornádom je zatiaľ veľmi nízka


V košickej mestskej časti Krásna nad Hornádom je účasť voličov v druhom kole volieb predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) veľmi nízka. Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Pavla Beluša môže byť účasť podobná, ako tomu v prvom kole 9. novembra.

„Dá sa to ťažko odhadnúť,“ uviedol Beluš pre TASR s tým, že viac voličov očakáva popoludní. „Môžu využiť pekné počasie, vybrať sa s deťmi na prechádzku,“ doplnil. Problémy v jeho volebnom okrsku nezaznamenali ani v prvom kole, a doposiaľ ani v druhom kole.

V Košickom kraji si dnes voliči vyberajú predsedu KSK z dvoch kandidátov, ktorí postúpili z prvého kola. Zdenko Trebuľa, kandidujúci za koalíciu Smer-SD, Most-Híd a SMK-MKP, získal v prvom kole 48.487 voličských hlasov, čo bolo 48,57 percenta a Rudolf Bauer, ktorý v prvom kole kandidoval za KDS a pred druhým kolom získal podporu SDKÚ-DS, KDH, SaS, NOVA a dvoch neúspešných kandidátov z prvého kola, získal celkovo 24.487 hlasov, čo bolo 24,53 percenta.

V Trnavskom i Nitrianskom kraji sú voľby pokojné


Priebeh druhého kola volieb do vyšších územných celkov je v regióne Trnavy i Nitry zatiaľ pokojný, bez problémov. Všetky volebné miestnosti otvorili v stanovenom čase.

Ako v predchádzajúcom kole, aj teraz prejavujú záujem viac voliči v strednom a vyššom veku, ktorí väčšmi doceňujú význam odovzdania hlasu vybraným kandidátom. Je medzi nimi i Trnavčan Ľuboš Dobrovodský zo Spartakovskej ulice. "Keď človek ignoruje voľby, tak ostatní za neho zvolia niekoho, koho si ani neželá. Preto prídem, vyberiem si, koho si želám a zvolím ho," povedal pre TASR.

Foto: TASR/Milan Kapusta
V obvode Trnava zmenili, ako informovala predsedníčka obvodnej volebnej komisie (OVK) Mária Mešťánková, v troch obciach sídlo volebných miestností. "Bolo to v Zelenči, Dolnom Dubovom a Bučanoch, pre nevhodné umiestnenie v minulom kole, väčšinou tam bolo ľuďom chladno," informovala. Na Záhorí, v obvode Senica podľa predsedníčky OVK Libuše Orgoníkovej je priebeh pokojný, rovnako ako v obvode Skalica podľa predsedu OVK Júliusa Mráza. Ani OVK v Hlohovci podľa zapisovateľky Emílie Poláčkovej nezaznamenala žiadne problémy. Všetci sa zhodli, že účasť je zatiaľ nízka.

Trochu odlišné je to v Dunajskej strede, kde podľa predsedu OVK Tibora Juhosa účasť bude minimálne taká, ako pred dvoma týždňami, možno aj vyššia. "Zatiaľ sme nezaregistrovali žiadne problémy," konštatoval. V okrese Galanta je situácia podobná. Potvrdil to predseda OVK Miroslav Šimek. "Výjazdová skupina je na kontrole vo volebných okrskoch. Po ich návrate budeme mať prvé výsledky o účasti," povedal.

Veľmi pokojný priebeh má druhé kolo volieb aj v Nitrianskom kraji. Podľa zapisovateľky krajskej volebnej komisie Adriany Korcovej boli všetky volebné miestnosti otvorené načas a komisia nezaznamenala doteraz žiadny podnet. Podľa členov OVK rovnako v južných regiónoch Nitrianskeho kraja je doterajšia účasť voličov ešte nižšia ako v prvom kole volieb.

V severných okresoch Nitrianskeho kraja sa začali voľby pokojne a bez problémov. Podľa slov predsedníčky OVK v Topoľčanoch Viery Bútorovej neboli zaznamenané žiadne podnety. Podobná situácia je aj vo volebnom obvode Zlaté Moravce. Podľa zapisovateľky OVK Beáty Dekanovej tu prebiehajú voľby zatiaľ pokojne. Predsedníčka OVK v Leviciach Beáta Pinterová potvrdila, že aj v tomto okrese voľby nenarušil žiadny podnet, či incident. Podľa slov členov volebných komisií bola dopoludnia v okresoch Topoľčany, Zlaté Moravce i Levice účasť voličov pomerne nízka.

O voľby na košickom Luníku IX je minimálny záujem


Druhé kolo voľby predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK)na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach dnes dopoludnia vyvolalo minimálny záujem voličov. Volebná miestnosť bola, ak nerátame členov dvoch okrskových komisií, väčšinou prázdna, účasť voličov je veľmi nízka.
Voliči stoja za plentou vo volebnej miestnosti do orgánov samosprávnych krajov na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach.
Foto: TASR/František Iván

"Voľby sú veľmi pokojné, voličov je málo. Pred dvoma týždňami voliči nemali veľký záujem, vyzerá to, že záujem nemajú ani teraz," uviedol pre TASR predseda miestnej okrskovej komisie Juraj Mihaľov. Žiadne incidenty, sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov od rána nezaznamenali.

V dvoch okrskoch na Luníku IX. ja zapísaných 3678 oprávnených voličov. Pred dvoma týždňami ich prišlo odvoliť len 63, čo je 1,71 percenta.

Na sídlisku vládla dnes dopoludnia pokojná atmosféra, obyvatelia nakupovali potraviny, na uliciach sa hrali deti. Viacerí oslovení obyvatelia uviedli, že voliť nepôjdu. "Načo pôjdem voliť? Nemá to zmysel, tu sa nič nezmení," uviedol pre TASR Róm v strednom veku.

Medzi tými, ktorí odovzdali svoj hlas, bol Ladislav Holub s manželkou. Autom prišli kvôli voľbám až z Košickej Novej Vsi, kam sa presťahovali, na Luníku IX majú však stále trvalý pobyt. Voliť boli aj v prvom kole. "Je to občianska povinnosť," vysvetlil 67-ročný Holub pre TASR. Súčasnú situáciu v kraji, aj na celom Slovensku vníma ako ťažkú a zložitú, veľké zmeny od budúceho šéfa VÚC neočakáva. "Ekonomika u nás stagnuje, je celoeurópska kríza. Držím palce tomu, kto prejde," uviedol. Malý záujem o voľby na Luníku IX označil za veľmi smutný. "Dúfam, že sa to ešte do večera zlepší," dodal.

O druhé kolo volieb je v Jelšave väčší záujem


Väčší záujem obyvateľov v druhom kole volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja zaznamenali dopoludnia v oboch volebných okrskoch v meste Jelšava. Ako pre TASR povedal predseda volebnej komisie číslo 1 Ondrej Mladší, k volebnej urne prichádza oveľa viac mladých ľudí a takých, ktorí sa na prvom kole nezúčastnili.



Od otvorenia volebných miestností je priebeh volieb v Jelšave pokojný. "Nezaznamenali sme žiadne problémy, kontaktovali nás aj policajti, ktorí prišli skontrolovať, či je všetko v poriadku. Zatiaľ prichádza voliť viac ľudí ako v prvom kole, no uvidíme, ako sa to bude vyvíjať do večera. Na rozdiel od prvého kola sme teraz zaznamenali aj žiadosť o prenosnú volebnú urnu. S ňou pôjdu členovia komisie za voličom v popoludňajších hodinách," povedal Mladší.

Voľby v Banskobystrickom kraji sú pokojné


Druhé kolo volieb v Banskobystrickom kraji prebieha zatiaľ bez problémov. Krajská volebná komisia v Banskej Bystrici dostala e-mailom jeden podnet od občana, ktorý upozornil na pravdepodobne účelovo vydaný článok v prospech jedného z kandidátov na internete. TASR to povedala členka komisie Darina Belohorcová. Ako konkretizovala, občan si článok, ktorý vyšiel dnes, všimol na internetovom portáli bystricoviny.sk. "Komisia podnet prešetrila, zobrala na vedomie a dá ho do zápisnice," dodala Belohorcová.

Nízka voličská účasť a pokojný priebeh druhého kola volieb na post predsedu BBSK sú charakteristické aj pre obec Čierny Balog v okrese Brezno. Ako TASR povedala predsedníčka okrskovej volebnej komisie číslo 3 Dana Muránska, na rozdiel od prvého kola dnes nezaznamenali žiadne podozrenia na kupovanie voličských hlasov. V Čiernom Balogu vládla pokojná atmosféra. Obyvatelia sa venovali predovšetkým prácam pri svojich rodinných domoch. Priaznivé počasie využívali na rúbanie dreva alebo údržbu áut.

Vstup do volebnej miestnosti v budove Základnej školy Tatranská na najväčšom banskobystrickom sídlisku Sásová počas 2. kola volieb predsedov samosprávnych krajov v sobotu 23. novembra 2013 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Dušan Hein
Výrazne menšiu účasť ako v prvom kole pred dvoma týždňami evidovala asi o 15.30 h, teda zhruba v polovici dnešných volieb, okrsková volebná komisia v obci Kotmanová v okrese Lučenec. Obidvaja postupujúci kandidáti tam vtedy získali rovnaký počet hlasov. Malá dedina v severnej časti Novohradu má 315 obyvateľov, z nich je takmer pätina Rómov. Vo voličských zoznamoch je zapísaných 265 občanov. Voličská účasť pred dvoma týždňami bola v Kotmanovej takmer 22-percentná.

V Dolných Hámroch v časti obce Hodruša-Hámre v okrese Žarnovica je volebná účasť podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Tibora Stračinu rovnaká ako pred dvoma týždňami. Podľa jeho slov práve obec Hodruša-Hámre mala v prvom kole volieb do VÚC vyššiu účasť oproti ostatným regiónom Slovenska.

Dosiaľ pokojný priebeh volieb bez podnetov v obvode Žiar nad Hronom hlási predseda tamojšej obvodnej volebnej komisie (ObVK) Michal Žurav. Rovnaká situácia je podľa predsedu ObVK v Žarnovici Stanislava Hlavnu aj v obvode Žarnovica, kde v jednej z okrskových komisií došlo k výmene jednej jej členky. Ako informoval Hlavna, dôvodom bola nevoľnosť členky. Volebná účasť v obvode Žarnovica podľa Hlavnu vyzerá zatiaľ vyššia ako v prvom kole.

V Čiernom Balogu dnes počas volieb nemajú žiadne podnety



V Čiernom Balogu dnes vládla pokojná atmosféra. Obyvatelia sa venovali predovšetkým prácam pri svojich rodinných domoch. Priaznivé počasie využívali na rúbanie dreva alebo údržbu áut. "Priebeh volieb je pokojný, nemôžeme sa na nič sťažovať. Voličov je pomenej, ale do večera sa to možno ešte zmení. Na rozdiel od prvého kola sme nezaznamenali žiadne podnety týkajúce sa porušenia volebných zákonov," povedala Muránska.

Volebnú komisiu v treťom okrsku v Čiernom Balogu tvorí čisto ženský kolektív. "Nemali sme problémy ani pri druhom kole, z členov volebnej komisie sa nám nikto neospravedlnil. Myslím, že si celkom dobre rozumieme, máme tu členky, ktoré sú v komisii po prvýkrát a patrične sme sa aj pripravili. Každá niečo napiekla a tak si trochu spríjemňujeme atmosféru," dodala predsedníčka volebnej komisie v Čiernom Balogu.

V Dolných Hámroch o voličov núdzu nemajú


V Dolných Hámroch v časti obce Hodruša-Hámre v okrese Žarnovica je volebná účasť podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Tibora Stračinu rovnaká ako pred dvoma týždňami. Podľa jeho ďalších slov práve obec Hodruša-Hámre mala v prvom kole volieb do VÚC vyššiu účasť oproti ostatným regiónom Slovenska.

Volebná miestnosť sa nachádza na prvom poschodí obecného úradu, podľa Stračinu to však starším obyvateľom problém nerobí. "Boli tu už aj starší ľudia, nikto sa nesťažoval. Všetky voľby sa konajú v tejto miestnosti," ozrejmil. Volebná komisia už bola za niektorými občanmi aj s prenosnou urnou. "Ešte máme nahlásených niekoľko občanov, za ktorými komisia pôjde poobede," doplnil Stračina s tým, že týka sa to najmä Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb Societa.

Hodrušan Ján sa zúčastňuje na každých voľbách. Podľa jeho slov mu schody problém nerobia. "Tréning treba," poznamenal. Hodrušanka Mária Marta bola voliť aj v prvom kole. "Máme možnosť dať hlas kandidátovi, ktorý nás bude zastupovať," povedala.

Vo volebnom okrsku v Dolných Hámroch je zapísaných celkovo 1183 oprávnených voličov.

Hlasovanie sa začalo bez problémov, všade sa volí od 7. h



Voľby do vyšších územných celkov sa v piatich krajoch, v ktorých sa dnes koná druhé kolo hlasovania, začali bez problémov. O siedmej hodine sa otvorilo všetkých 3584 volebných miestností, žiadna z obcí nezačala hlasovať skôr. Volebné miestnosti zostanú otvorené do 22.00 h. Do ukončenia hlasovania platí volebné moratórium. Na poriadok dohliada aj polícia.

Ústredná volebná komisia (ÚVK) sa dnes bude zaoberať došlými podnetmi. Podľa zapisovateľky Evy Chmelovej prišli zatiaľ tri. "Týkajú sa najmä vedenia volebnej kampane, predbežného zverejňovania výsledkov," priblížila. ÚVK sa bude zaoberať aj podnetmi získanými z kontrolnej činnosti, ktorú vykonáva v ranných hodinách.


V piatich krajoch si ľudia dnes v druhom kole volia predsedov



V piatich samosprávnych krajoch sa dnes o 7.00 h opäť otvorili volebné miestnosti. Začalo sa druhé kolo volieb predsedov krajov. Hlasujú obyvatelia Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Košického kraja. V týchto krajoch sa totiž predsedu neporadilo zvoliť v prvom kole, ktoré sa konalo pred dvoma týždňami (9.11.). Volebné miestnosti zostanú dnes otvorené do 22.00 h. Do ukončenia hlasovania platí volebné moratórium.

V Bratislavskom kraji bojujú o kreslo predsedu súčasný šéf Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a SZ) a Monika Flašíková Beňová (Smer-SD). Post predsedu Trnavského kraja by chcel opäť získať Tibor Mikuš, ktorý kraj vedie aj v súčasnosti. V druhom kole si zmeria sily s predsedom SMK Józsefom Berényim. Mikuš kandiduje ako nezávislý, podporuje ho napríklad Smer-SD a SNS. Berényi kandiduje za SMK a OKS a podporuje ho aj Most-Híd.

V Nitrianskom kraji sa v súboji o kraj zišli súčasný šéf Milan Belica kandidujúci za Smer-SD a Tomáš Galbavý, za ktorým stojí široká pravicová koalícia (SDKÚ-DS, Most-Híd, SMK, SaS, OKS, NOVA). Košickému kraju by aj naďalej rád šéfoval Zdenko Trebuľa (Smer-SD, Most-Híd, SMK), ktorému v druhom kole konkuruje Rudolf Bauer (KDS). V Banskobystrickom kraji zvádza súboj o kreslo predsedu súčasný šéf Vladimír Maňka (Smer-SD, SZ, HZD, ĽS-HZDS, SModS, SMK, KDH), ktorého podporuje aj časť pravice, s Marianom Kotlebom (ĽS-NS).



Voliči hlasujú tak, že krúžkujú svojho favorita. Ak mu chce volič odovzdať hlas, musí byť v čase volieb v mieste trvalého bydliska, tiež by si doma nemal zabudnúť občiansky preukaz. Tým sa totiž musí preukázať volebnej komisii. V druhom kole zvíťazí ten kandidát, ktorý získa najväčší počet platných hlasov. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na svojich webstránkach. Prvé by mali byť známe po zatvorení volebných miestností. Oficiálne výsledky potvrdí Ústredná volebná komisia.

Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na svojich webstránkach - www.statistics.sk, www.volbsr.sk.